Εντείνεται συνεχώς η πίεση στο σύστημα υγείας λόγω του δεύτερου κύματος της επιδημίας κορωνοϊού που πλήττει τη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή του lockdown μέχρι και χθες δηλαδή μέσα σε 12 ημέρες, οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη Covid-19 έχουν αυξηθεί κατά 110%!
Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου η χώρα έμπαινε στο δεύτερο «απαγορευτικό» μετρώντας 1.854 ασθενείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Αττικής. Περίπου δύο εβδομάδες μετά η κατάσταση έχει ανατραπεί πλήρως.
Ο πυρήνας των ασθενών βρίσκεται στη Μακεδονία και οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 ανέρχονται πλέον σύμφωνα με την χθεσινή καταγραφή σε 4.079.
Ένας αριθμός που αποτυπώνει τις δραματικές ανακατατάξεις στα νοσοκομεία, την υλοποίηση επιχειρησιακών σχεδίων, την εκκένωση κλινικών για τη μετατροπή τους σε κλινικές Covid-19, τους χιλιάδες ασθενείς που εξετάστηκαν και που εισήχθησαν για νοσηλεία, τους χιλιάδες ανθρώπους που αγωνιούν για τη μοναχική νοσηλεία των οικείων τους στις κλινικές του κορωνοϊού, τους εργαζόμενους στην υγεία που βρίσκονται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς υγειονομικής μάχης.
Το μεγάλο μέτωπο του κορωνοϊού, και συνεπώς της μάχης, εκτείνεται στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία. Σχεδόν 6 στους 10 ασθενείς της χώρας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας.
Ειδικότερα, 2.057 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κλινικές Covid-19 και άλλοι 272 διασωληνωμένοι σε μονάδες στις δομές υγείας στη βόρεια Ελλάδα.
Σημαντικό βάρος έχουν κληθεί να διαχειριστούν και τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, με εκείνα της Λάρισας να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή: νοσηλεύουν 189 ασθενείς σε απλές κλινικές και 28 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ.
Ενδεικτικές της μεγάλης κυκλοφορίας του ιού στις περιφέρειες Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας είναι οι εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία κατά τη χθεσινή εφημερία.
Στο νοσοκομείο Κατερίνης εισήχθησαν 15 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη, σε εκείνο της Έδεσσας άλλοι 11, στο νοσοκομείο Γουμένισσας 10 ασθενείς και άλλοι 11 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, στο νοσοκομείο Κιλκίς 10 ασθενείς και 17 σε εκείνο της Δράμας.
Άλλοι 35 σοβαρά νοσούντες μπήκαν για νοσηλεία στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας και 15 στο νοσοκομείο Βόλου.

ygeiamou.gr