Σε πάνω από 17.000 ανέρχονται τα μοριακά τεστ για τον εντοπισμό του κορωνοϊού που έχουν πραγματοποιηθεί σε διάστημα πέντε και πλέον μηνών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ένα νούμερο αρκετά υψηλό που αποτυπώνει και τις προσπάθειες που γίνονται από τη διοίκηση και το αρμόδιο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό για την διαχείριση της κατάστασης.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας αποτελεί το σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας. Τα μοριακά τεστ αποτελούν το κύριο εργαλείο για το εντοπισμό του κρούσματος.
Και χιλιάδες είναι οι πολίτες από τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία που εξυπηρετήθηκαν μέσω του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, καθώς δείγματά τους εστάλησαν εκεί από τα Νοσοκομεία και τις Κλινικές, για να γίνει ο έλεγχος.
Ο έλεγχος των δειγμάτων πραγματοποιείται στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Τα μοριακά τεστ αφορούν τόσο τα ύποπτα περιστατικά όσο και όσους βρίσκονται σε προεγχειρητική κατάσταση.
Τα αποτελέσματα των τεστ βγαίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ το εργαστήριο βγάζει αποτελέσματα και τα Σαββατοκύριακα.
Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Δημήτρης Κατσικονούρης δήλωσε πως «από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 17.000 μοριακά τεστ για τον εντοπισμό του ιού.
Το μικροβιολογικό εργαστήριο, όπου γίνονται τα μοριακά τεστ, διαθέτει την πιστοποίηση, και πολύ γρήγορα από την έναρξη της πανδημίας ξεκινήσαμε τις διαδικασίες. Πλέον έχουμε λάβει δείγματα από Νοσοκομεία και Κλινικές της Θεσσαλίας, της Δυτικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας».
Ο διοικητής αναφέρθηκε και στη μείωση του κόστους διεξαγωγής των μοριακών τεστ λέγοντας πως «αρχικά αποστέλλαμε τα μοριακά τεστ στα εργαστήρια του ΑΠΘ και του Παστέρ, όπου το κόστος άγγιζε τα 120 ευρώ το καθένα, ενώ τώρα κάνοντας τα τεστ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το τεστ κοστίζει 27 ευρώ».
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λειτουργεί και το τμήμα λοιμωδών με τους θαλάμους αρνητικούς πίεσης που συνολικά περιλαμβάνουν 16 κλίνες. Σε δεκάδες ανέρχονται, όλοι όσοι νόσησαν από τον κορωνοϊό και νοσηλεύτηκαν για κάποιες μέρες στους θαλάμους αρνητικής πίεσης.

e-thessalia.gr