Προτάσσοντας τα βασικά διλήμματα της κάλπης, υπενθυμίζοντας τα κυβερνητικά πεπραγμένα και περιγράφοντας το όραμά του για την επόμενη τετραετία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται πλέον σε απόλυτα προεκλογικούς ρυθμούς. Μολονότι το νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης συνεχίζεται -με αρκετά νομοσχέδια να κατατίθενται στη Βουλή, είναι εμφανές ότι η στρατηγική που ξεδιπλώνεται από τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του σχετίζεται άμεσα με τη λαϊκή ετυμηγορία των επόμενων μηνών και την προσπάθεια ανανέωσης της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Κομβικό ρόλο σε αυτό, αναγνωρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, θα παίξει η ψήφος των αναποφάσιστων έως τώρα ψηφοφόρων, το ποσοστό των οποίων είναι πολύ υψηλό σε όλες τις έρευνες. «Πρέπει να εξηγήσουμε και στους καχύποπτους συμπολίτες μας, οι οποίοι ακόμα προβληματίζονται σήμερα για το τι πρέπει να ψηφίσουν, ότι τίποτα από αυτά που έχουμε πετύχει δεν είναι δεδομένο. Τίποτα δεν είναι δεδομένο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Καλλιθέα, εγκαινιάζοντας τις περιοδείες του σε «κρίσιμες» περιοχές της Αττικής. «Η πορεία την οποία έχουμε χαράξει, με μια λάθος επιλογή στην κάλπη μπορεί να αντιστραφεί και όλα όσα έχουμε χτίσει να γκρεμιστούν. Το είδαμε, εξάλλου, την προηγούμενη τετραετία», σημείωσε ο πρωθυπουργός, επαναδιατυπώνοντας τα προτάγματα των πολιτών μπροστά στην κάλπη.

Στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει των επικείμενων εκλογών, βρίσκονται οι ψηφοφόροι που διάκεινται μεν με συμπάθεια προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά δεν δηλώνουν πεπεισμένοι από την κυβερνώσα παράταξη, προκειμένου να τη στηρίξουν στην πράξη. Κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στην γενική εικόνα των δημοσκοπήσεων, όπου -όπως λένε- αποτυπώνεται ποσοστό περίπου 44% στις θετικές απόψεις για τον πρωθυπουργό και 39% για τη ΝΔ, την ώρα όμως που στην πρόθεση ψήφου η γαλάζια παράταξη συγκεντρώνει ποσοστό πολύ χαμηλότερο, γύρω στο 32%. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υψηλότερη απήχηση από αυτήν που έχει το κόμμα, καθώς υπάρχουν αρκετοί αναποφάσιστοι ψηφοφόροι που έχουν θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό, αλλά λένε ότι δεν θα ψηφίσουν ΝΔ», αναφέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκτιμούν δε πως οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι προέρχονται κυρίως από το χώρο του κέντρου, όπου «είναι πιο κριτικός ο κόσμος, αλλά εύκολα ψηφίζει κάτι άλλο σε σχέση με πριν, εφόσον το κρίνει πιο χρήσιμο».

Αυτοί είναι οι κύριοι αποδέκτες του μηνύματος του πρωθυπουργού, στους οποίους επισημαίνεται η θετική ατζέντα της κυβέρνησης, αναγνωρίζονται τα λάθη και οι αστοχίες, αλλά και επιχειρείται η άμεση διόρθωσή τους.

Χειρότερη εικόνα

Από την άλλη, όπως σημειώνει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, «ο Αλέξης Τσίπρας έχει δείξει ότι σε ‘’θετικό’’ γήπεδο δεν μπορεί να παίξει μπάλα, είναι και θεωρείται απ’ όλους αναξιόπιστος και γι’ αυτό έχει χειρότερη εικόνα από σημερινό πρωθυπουργό, ο οποίος κυβερνά από 3,5 συναπτά έτη». Γι’ αυτό, αναφέρει, «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σε πόλεμο φθοράς κατά του ίδιου του Μητσοτάκη και κατά προσώπων, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης, με σαφή θετική απήχηση στην κοινωνία. Ο Τσίπρας ξέρει τις δημοσκοπήσεις και θέλει να… κοντύνει Μητσοτάκη και ΝΔ στο κεντρώο κοινό, όπου αυτός δεν μπορεί να κερδίσει τίποτε εκεί», σημειώνει.

Με τα βασικά διλήμματα που θέτει τελευταία με ξεκάθαρο τρόπο ο πρωθυπουργός, («Πάμε μπροστά ή πίσω», «Τσίπρας ή Μητσοτάκης»), επιδιώκει να προβάλει με θετικό τρόπο το έως τώρα κυβερνητικό έργο, αλλά παράλληλα να θέσει και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε μια ενδεχόμενη επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Δεδομένου δε ότι τα κυρία ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα για την επόμενη μέρα, ποντάρει στις νωπές μνήμες των πολιτών από τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα και στην αναπόφευκτη σύγκριση με το σήμερα.

Ταυτόχρονα, δεν παραγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες των τελευταίων χρόνων, με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση να μονοπωλούν. Καταστάσεις που έχουν επηρεάσει και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την καθημερινότητα. «Θέλω να είμαστε σεμνοί στη συμπεριφορά μας. Να αναγνωρίζουμε ότι ο κόσμος έχει δυσκολίες και να περνάμε το μήνυμα ότι προσπαθούμε. Προσπαθούμε συνέχεια για το καλύτερο. Λύνουμε κάθε μέρα πολλά προβλήματα», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματός του.

Την ίδια ώρα, συνεχίζει την επιχείρηση υποβάθμισης θεμάτων ζημιογόνων για την Κυβέρνηση, όπως το θέμα των υποκλοπών, παρότι τα συνεχή δημοσιεύματα, όπως το σημερινό της εφημερίδας “Documento”, το διατηρούν στην επικαιρότητα. «Η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί για την αυθεντικότητα των στοιχείων και για τις αποδείξεις που ακόμα δεν έχουμε δει», λένε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, σε αναμονή της αυριανής σχετικής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Φίλιππος Πανταζής euro2day.gr