Άνοδο κατά 22% κατέγραψαν οι ηλεκτρονικές πληρωμές το 2024 με την αξία τους να φθάνει στα 47 δις. ευρώ από 39,4 δισ. ευρώ το 2023 περιορίζοντας την χρήση των μετρητών κατά 5,79 δισ. ευρώ και οδηγώντας σε αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 2,6 δισ. ευρώ από τα οποία το ένα τρίτο αποδίδεται στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΑΑΔΕ τις μεγαλύτερες αυξήσεις ηλεκτρονικών συναλλαγών καταγράφουν: οι δραστηριότητες παροχής συμβουλών για Η/Υ (+2.459%), η εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων (+469%), η εκμετάλλευση ταξί (+221%), το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους ή αγορές (+271%), οι υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος (+148%), οι εσωτερικές πλωτές μεταφορές επιβατών (+101%), το λιανικό εμπόριο μέσω αλληλογραφία ή διαδικτύου (+82%) και οι εγκαταστάσεις γυμναστικής (+81%).

Παράλληλα η ενίσχυση των συναλλαγών μέσω POS έφερε μείωση των μετρητών αποτυπώνεται σε τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις του τριτογενή τομέα (χονδρικό, λιανικό εμπόριο, καταλύματα, δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης, συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, νομικές και λογιστικές δραστηριότητες, κ.α.) με 215 κλάδους να καταγράφουν πτώση και μόλις 67 να εμφανίζουν αύξηση στη χρήση τους. Η ενίσχυση των πληρωμών με κάρτες αποδίδεται στη μεταβολή στις καταναλωτικές συνήθειες και στην υποχρεωτική χρήσης των POS και του IRIS στην αγορά.

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης:

Ο τζίρος που δήλωσαν οι επιχειρήσεις το 2024 αυξήθηκε κατά 22,23 δισ. ή 5,8% σε ένα χρόνο, από 381,4 δισ. το 2023 σε 403,66 δισ. το 2024. Η αύξηση αποδίδεται στην ανάπτυξη αλλά και στην αποκάλυψη φορολογητέας ύλης .
Ο καθαρός τζίρος (έσοδα μείον έξοδα) στον οποίο επιβάλλεται ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 9,88 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο ή κατά 12%. Δηλαδή, ως ποσοστό, σημείωσε διπλάσια αύξηση από την ετήσια αύξηση που είχαν τα συνολικά έσοδα των επιχειρήσεων (5,8% όπως αναφέρθηκε).
Η πλήρης διασύνδεση POS-ταμειακών μηχανών διεύρυνε τη φορολογητέα βάση, ειδικά στον τριτογενή τομέα. Από τα επιπλέον 8,3 δισ. ευρώ σε ηλεκτρονικές πληρωμές, τα 7,5 δισ. ευρώ αφορούν υπηρεσίες του τριτογενούς τομέα.
Η αντικατάσταση των μετρητών από ηλεκτρονικές πληρωμές αποκάλυψε αδήλωτες συναλλαγές. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ για κάθε 10 ευρώ επιπλέον ηλεκτρονικών δαπανών καταγράφονται 0,67 ευρώ προηγουμένως αδήλωτα έσοδα ΦΠΑ).
Οι συναλλαγές με κάρτες ανήλθαν στα 47 δισ. ευρώ το 2024 από 39,4 δισ. ευρώ το 2023 σημειώνοντας αύξηση κατά 22%.
Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση (+3,11 δισ. ευρώ) στα έσοδα που πραγματοποιήθηκαν μέσω καρτών πληρωμής μεταξύ των ετών 2024 και 2023 ενώ σημαντικές αυξήσεις κατά 1,47 δισ. ευρώ και 567 εκατ. ευρώ σημειώνουν οι κλάδοι της εστίασης και των καταλυμάτων. Ακολουθούν μεταξύ άλλων οι δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας, προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι χερσαίες μεταφορές και άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών.
Στη μελέτη αναφέρεται ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών δεν συνεπάγεται αυτόματα την επίτευξη υψηλότερου βαθμού συμμόρφωσης. Προκειμένου ένα μέρος της αύξησης της αξίας των συναλλαγών που εισπράττεται με κάρτες να μεταφραστεί σε αποκάλυψη προηγουμένως αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης θα πρέπει πρώτα οι επιπλέον ηλεκτρονικές πληρωμές να αντικαταστήσουν ένα μέρος της αξίας των συναλλαγών που προηγουμένως διενεργούνταν με χρήση μετρητών.

Για να συμβεί αυτό, ο ρυθμός αύξησης του κύκλου εργασιών που εισπράττεται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών πρέπει να υπερβαίνει τον ρυθμό αύξησης της αξίας του συνολικού κύκλου εργασιών. Με άλλα λόγια, η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών ως ποσοστό της συνολικής αξίας των πραγματοποιούμενων εκροών θα πρέπει να αυξάνεται μεταξύ των δύο περιόδων. Σημαντική αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να επιφέρει αύξηση τόσο της χρήσης των μετρητών όσο και των ηλεκτρονικών πληρωμών για την ολοκλήρωση των νέων συναλλαγών.

vradini.gr