Kατά των αιολικών οι Δήμοι Πύλης και Μετεώρων

Την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα ορεινά εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι δήμοι Πύλης και Μετεώρων.

Σε ενημερωτικό κείμενο της Διαπαραταξιακής Επιτροπής Δήμου Πύλης και του Δήμου Μετεώρων που κοινοποιείται, μεταξύ άλλων, στο υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρονται τα εξής: 

"Η πασίγνωστη και εμβληματική περιοχή Ασπροποτάμου – Δήμου Μετεώρων & Δήμου Πύλης – μετά την πρόσφατη θεομηνία DANIEL, πληγώθηκε βαρύτατα.  Και εκεί που θα περίμενε κανείς να βοηθήσουμε , άνθρωποι και φύση, να επουλώσει τις πληγές της, έρχονται οι επενδυτές στο χώρο των Α.Π.Ε. χωρίς ίχνος γνώσης και συναίσθησης για την περιοχή, να επιχειρούν, με στόχο μόνο τα κέρδη τους, να τη μαχαιρώσουν δίνοντας της τη χαριστική βολή.

Σύμφωνα με τη Μ.Π.Ε. που κατέθεσαν δύο εταιρείες στην Περιφέρεια πριν περίπου 40 ημέρες και που βρίσκεται σε ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο  (Η.Π.Μ.) μέχρι τέλος Ιουνίου, ελπίζουν να εγκαταστήσουν 5 ΑΣΠΗΕ (Αιολικά Πάρκα) με 26 Ανεμογεννήτριες, ισχύος 96,6 MW στις θέσεις : -ΚΕΔΡΟΣ (6 Α/Γ)  (Στεφάνι – Κατάφυτο – Ανθούσα – Κουκουφλί) – ΚΥΝΗΓΟΣ (7 Α/Γ) (πάνω από την Καστανιά) – ΚΑΛΤΣΑ (4 Α/Γ) (Παλιοχώρι, Κονάκια Κρανιάς) – ΤΡΙΓΓΙΑ (5 Α/Γ) (πάνω από Κλεινοβό – Αμάραντο – Κονάκια) και ΝΕΡΑΙΔΑ (4 Α/Γ) (Καπ-Γκρας απέναντι από το Γαρδίκι και πάνω από Πολυθέα και Καμιάι).

4543

Στη διαδικασία της Διαβούλευσης, μετά την κατάθεση αυτής της Μελέτης, όλοι οι Πρόεδροι και Κοινοτικοί  Σύμβουλοι των εμπλεκόμενων Κοινοτήτων του Ασπροποτάμου, όπως  και οι Δημοτικές Επιτροπές και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων ΠΥΛΗΣ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ γνωμοδότησαν άμεσα και ΑΡΝΗΤΙΚΑ. Διερμηνεύοντας τη δικαιολογημένη πικρία και αγανάκτηση όλων των κατοίκων του Ασπροποτάμου αλλά και των ανθρώπων πανελλαδικά και όχι μόνο, που είναι θιασώτες αυτής της πανέμορφης περιοχής.

Θέλοντας να βοηθήσουμε, ΦΟΡΕΙΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ (Πολιτιστικούς, ορειβατικούς κ.λ.π.), ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ απλούς και ΦΙΛΟΥΣ της περιοχής ώστε να αντικρούσουν στη διαβούλευση στο Η.Π.Μ. τα στοιχεία της Μ.Π.Ε. την 486 σελίδων, παραθέτουμε βασικά στοιχεία – αυτούσια – της Μελέτης με παρατηρήσεις μας:

  1. Η Μ.Π.Ε. προβλέπει :
    α) Νέα χάραξη δρόμων και βελτίωση υφιστάμενων, συνολικού μήκους 56 km
    β) Εκσκαφές βάσεων 500.000 m3 (499.425)
    γ) Εκσκαφές πλατειών 1.230.000 m3
    δ) Επιφάνεια πλατειών βάσεων και πύργων 384 + 103 = 487 στρέμματα
    ε) Υπόγειο δίκτυο 133 km
    Αυτά είναι τα ελάχιστα προβλεπόμενα από τη Μελέτη, νούμερα, οπότε εύλογα αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ΜΑΧΑΙΡΙΑΣ στην καρδιά του Ασπροποτάμου, αφού οι δρόμοι δεν θα γίνουν 5m όπως λέει η μελέτη αλλά 10 και 15 χωρίς τοιχία αντιστήριξης.
  2. Η Μ.Π.Ε. αποδέχεται επιπτώσεις  σε οχλήσεις, ακουστικέςοπτικέςαισθητικές όπως επίσης και σε όχληση της πανίδας η οποία όπως ισχυρίζεται (σελίδα 38) με δική της ειδική οικολογική αξιολόγηση είναι «μερικώς αντιστρεπτή»
    Έτσι, απροσχημάτιστα, ισχυρίζεται και ελπίζει ότι:
    α) Η ακουστική όχληση μάλλον θα αντιμετωπιστεί με «σιγαστήρες»
    β) Η οπτική όχληση θα αντιμετωπιστεί με «συγχρονισμό στα φώτα»
    γ) Η αισθητική όχληση με «χρωματισμούς παραλλαγής» στους πύργους και τα κτήρια
    δ) Η όχληση της ΑΡΚΟΥΔΑΣ (6 λέει τον αριθμό), του ΑΓΡΙΟΓΙΔΟΥ και της ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ προβλέπουν ευχόμενοι ότι θα είναι «παροδική» και θα μπορούν να περνούν κάποτε αφού ηρεμήσουν όπως λένε «ανάμεσα» στις Ανεμογεννήτριες.
    ε)….. κ.λ.π.

Τα σχόλια δικά σας.

Εμείς απλά θα επισημάνουμε ότι:

  • Ο οποιοσδήποτε, αν πάει μια βόλτα στο ρέμα προς Στεφάνι θα συναντήσει μόνο σε μια διαδρομή, περισσότερες Αρκούδες, από αυτές που ισχυρίζεται ότι υπάρχουν συνολικά, η Μελέτη. 
  • Σίγουρα δεν έγινε ποτέ από τους «Μελετητές» καμία επιτόπια έρευνα και παρατήρηση, γιατί θα ήξεραν και για τις Αρκούδες και για τα Αγριόγιδα του «Μπουρλόκου» (ΚΕΔΡΟΣ) και της ΤΡΙΓΓΙΑΣ και της ΝΕΡΑΪΔΑΣ.
  • Όσο για την «ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ» δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι το ξεκλήρισμα μια ς τέτοιας περιοχής, σε πέντε κορυφές με μέσο υψόμετρο από 1.750 έως και 2.000 m, όπως λέει η Μελέτη θα μπορούσε να μηδενιστεί με χρωματισμούς παραλλαγής στα τσιμέντα και στα σίδερα.  ΜΠΡΑΒΟ στις εταιρείες!!!
  1. Με βάση πάντα τη Μελέτη των εταιρειών, τα 2 από τα 5 Αιολικά (ΚΕΔΡΟΣ & ΚΥΝΗΓΟΣ) βρίσκονται τμηματικά εντός Ζώνης Καταφυγίων Άγριας Ζωής όπου όπως λέει απαγορεύεται το κυνήγι για λόγους όχλησης της πανίδας.
    Εύλογα ρωτάμε πως είναι δυνατόν η όχληση από όλο αυτό το επιχειρούμενο «ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ» να είναι λιγότερη;

Το 1 από τα 5 Αιολικά (ΚΕΔΡΟΣ) βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου εντός περιοχής NATURA, τα δε υπόλοιπα 4, στα «όρια και τμηματικά εντός» όπως η ίδια η Μ.Π.Ε.  αποδέχεται. 
Σχολιάζουμε : κανένας σεβασμός ούτε σε περιοχές NATURA.

546456

  1. Δεν χρειάζεται να είσαι τοπογράφος Μηχανικός για να αντιληφθείς τι έγινε και τι μπορεί να ξαναγίνει στη συγκεκριμένη περιοχή από μια θεομηνία σαν την πρόσφατη .  Μετά την τραγική μοίρα του κάμπου μας, τη σκυτάλη πήρε σε θέμα τρομακτικών ζημιών, κατολισθήσεων και καθιζήσεων ο ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ. Οι άνθρωποι εκεί βιώνουν τα ανεξέλεγκτα μπουρίνια της φύσης  και θεωρούν ότι οι παρεμβάσεις για τα Αιολικά θα καταστήσουν το τοπίο σφόδρα πιο ευάλωτο με απρόβλεπτες συνέπειες για το περιβάλλον.  Εδώ σημειώνουμε ότι όλες οι κατολισθήσεις έγιναν, ανάντι των υφιστάμενων μικρών δασικών δρόμων.  Είναι γνωστό ότι έχουν καταρρεύσει ολόκληρες πλαγιές, εκατοντάδων στρεμμάτων η κάθε μία.  Φαντάζεστε τι μπορεί να γίνει με τις προβλεπόμενες διανοίξεις 10 και 15m πλάτος δρόμων.    
  2. Οι «ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» που υπόσχονται έμμεσα οι εταιρείες είναι σίγουρα «μύθος», γιατί όλοι ξέρουμε πως οι κατασκευές αυτές γίνονται με ειδικά μηχανήματα και εξειδικευμένο προσωπικό.  Εννοείται δε ότι μετά την ολοκλήρωση, η ανθρώπινη παρουσία εργατών είναι μηδενική.
    Το ίδιο ισχύει και για τα «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ» στους 2 Δήμους.  Το ποσό των 250.000€ για Δήμο ΜΕΤΕΩΡΩΝ και των 30.000€ για Δήμο ΠΥΛΗΣ αν γινόταν αποδεκτό, θα αποτελούσε τον ορισμό για «ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ» και μάλιστα πολύ ΦΤΗΝΟ.
  3. Η περιοχή ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ και γενικότερα ο Δήμος ΜΕΤΕΩΡΩΝ και Δήμος ΠΥΛΗΣ είχαν την τύχη πριν από ελάχιστους μήνες να ενταχθούν στο  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ σαν ένα (1) από τα 213 ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.  Πως είναι δυνατόν από τη μια να προκρίνεται η περιοχή μας σ΄ ένα τέτοιο επίπεδο και Δίκτυο όπου στατιστικά αναμένεται 20πλάσια επισκεψιμότητα παγκόσμια και με σύμμαχο τον Θρησκευτικό τουρισμό από τα «ΜΕΤΕΩΡΑ» με εμβληματικά τοπία (όπως ο ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ) και αναγνωρισμένους ΓΕΩΤΟΠΟΥΣ σ’ όλο το ΓΕΩΠΑΡΚΟ των 2 Δήμων, και από την άλλη, να έχουμε επίδοξους κερδοσκόπους της αρπαχτής, που πίσω από φανταχτερά ονόματα εταιριών με ξενικούς τίτλους και με «Μελέτη» από τα Γραφεία του με χάρτες της Google, χωρίς καμία επιτόπια παρατήρηση όπως είπαμε που θέλουν να μας υποβαθμίσουν την περιοχή, να ερημώσουν τα χωριά, να αναστρέψουν την ανάπτυξη που διαφαίνεται μέσα και από το ΓΕΩΠΑΡΚΟ, να μας ταπεινώσουν – μαζί με τις βουνοκορφές μας – αποκλείοντας μας από το δικαίωμα σ΄ ένα καλό όνειρο που φαίνεται απόλυτα πραγματοποιήσιμο.
  4. Τελειώνοντας, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι και με αυτή τη Μ.Π.Ε. όπως και με όλα τα ΑΣΠΗΕ στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αποκατάσταση τοπίου (μετά από 20-25 χρόνια ζωής των Α/Γ) και επίσης δεν υπάρχει αναφορά για κατεδάφιση με ΑΠΟΣΥΡΣΗ αυτών των υλικών και ιδιαίτερα των πτερυγίων.  Δηλαδή μπαίνουμε, ρυπαίνουμε, εκμεταλ-λευόμαστε και σας αφήνουμε απόβλητα και σκουπίδια.  Και όλο αυτό με τις ευλογίες της τελευταίας Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), η οποία θα έπρεπε να γνωρίζει ότι:

Για να εκμεταλλευτείς ένα πολύτιμο δέντρο, ασχολείσαι με το κλάδεμα στα χαμηλά και δεν του κόβεις την κορυφή (στα 2.000m ύψος).

Ο νόμιμος αγώνας μας συνεχίζεται με τη συνδρομή όλων όσων πασχίζουν στον πρωτογενή τομέα – κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, δασεργάτες – όπως επίσης και όσων επενδύουν στον οικοτουρισμό και θρησκευτικό τουρισμό, γιατί ο ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ και κάθε «ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ» έχει σαν αποστολή να μας γοητεύει διαχρονικά και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ.  

Από σεβασμό και μόνο στο λαβωμένο Ασπροπόταμο, η Μ.Π.Ε. αυτή ή δεν θα έπρεπε καν να κατατεθεί ή να αποσυρθεί ΑΜΕΣΑ. 

 Τις φωτογραφίες επιμελήθηκε ο Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος κ. Χαριτάκης Παπαϊωάννου που περιηγήθηκε με το συνεργάτη του κ. Τάσο Παππά τα Αλπικά του ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΜΕΤΕΩΡΩΝ & ΠΥΛΗΣ τις μέρες του Πάσχα σαν ειδικός Μελετητής του πληθυσμού των ΑΓΡΙΟΓΙΔΩΝ Πανελλαδικά.

4534

Tο thessalianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.