Δεν είναι καλά τα μαντάτα για την τιμή του αρνιού, που αποτελεί το παραδοσιακό Πασχαλινό έδεσμα στην Ελληνική κουζίνα, καθώς, σύμφωνα με τις ενδείξεις "θα τραβήξει την ανηφόρα".

Αυτό τουλάχιστον ανέφερε, μιλώντας στο KarditsaLive.Net, ο κ. Γιώργος Βαϊόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων-Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, ενόψει του ανοίγματος της σχετικής αγοράς, αφού μας χωρίζουν λιγότερο από 4 εβδομάδες από το σούβλισμα του οβελία.

Για την συγκεκριμένη εξέλιξη υπάρχουν πολλές παράμετροι. Σύμφωνα με τον κ. Βαϊόπουλο η βασικότερη είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά αρνιά. Ειδικά στα κιλά που συνήθως επιλέγουν οι καταναλωτές. Αυτό γιατί πολλοί κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να προσανατολιστούν στην εμπορία του γάλακτος, που η τιμή του ήταν συμφέρουσα, και έτσι επέλεξαν να μην μεγαλώσουν τα αρνιά. Παράλληλα, συνέχισε, έχουμε πολύ αυξημένο κόστος διατροφής για τα ζώα, γεγονός που θα επιβαρύνει την τιμή τους.

Πέρυσι, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, οι παραγωγοί πούλησαν 7 με 7,5 ευρώ το κιλό. Φέτος η τιμή θα κυμανθεί στα 9 ευρώ, κατέληξε, με δεδομένο ότι οτιδήποτε λιγότερο δεν θα επιφέρει το παραμικρό κέρδος στον κτηνοτρόφο.

Τονίζουμε, για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, ότι 9 ευρώ θα πουλά ο παραγωγός. Σε αυτή την τιμή θα κληθούν να αγοράσουν έμποροι και κρεοπώλες. Οπότε είναι λογικό ότι θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση πριν φύγει το αρνί από το τσιγκέλι για να φθάσει στον καταναλωτή.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι η τιμή των αμνοεριφίων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, κυμάνθηκε από 10 έως 11,5 ευρώ το κιλό. Εφόσον επαληθευθούν οι προβλέψεις του κ. Βαϊόπουλου τα 11,5 ευρώ θα είναι η βάση και θα πάμε προς τα πάνω.

karditsaLive.Net