Τεραστίων διαστάσεων είναι η ζημιά που υπέστη το ζωικό κεφάλαιο στο νομό Καρδίτσας από τις πλημμύρες στις οργανωμένες εκτροφές, καθώς υπάρχουν και τα οικόσιτα ζώα που πνίγηκαν και δεν μπορούν να υπολογιστούν.
Παράλληλα έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για να αποφευχθούν μολύνσεις από την σήψη των νεκρών ζώων, ο οποίος ολοκληρώνεται με μια επιχείρηση σε ποιμνιοστάσιο στην περιοχή της Ματαράγκας, όπου το αρμόδιο προσωπικό θα ενταφιάσει τα ζώα φορώντας στολές, για αποφυγή μολύνσεων.
Για όλα τα παραπάνω το KarditsaLive.Net μίλησε με την  προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας κ. Σεβαστή Ασλανίδου, η οποία μας ενημέρωσε πως με βάση την ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, που είναι η υπεύθυνη υπηρεσία για τα ζώα, χάθηκαν 11.500 αιγοπρόβατα και 500 βοοειδή και 28.000 κυψέλες με μελίσσια.
Σε ότι αφορά τα πτηνά που καταγράφει η υποδιεύθυνση χάθηκαν 30.000 κοτόπουλα και 3.000 γαλοπούλες.
Όλα αυτά είναι ζώα που έχουν δηλωθεί, έχουν κωδικό και ανήκουν κυρίως σε οργανωμένες εκτροφές και δεν συμπεριλαμβάνουν τα αρκετά οικόσιτα που υπάρχουν στο νομό μας.
Σε ότι αφορά τώρα τον ενταφιασμό των ζώων η κ. Ασλανίδου μας είπε πως τώρα πλέον είμαστε σε καλό επίπεδο και σίγουρα σε πολύ καλύτερο από την προηγούμενη εβδομάδα που υπήρχε σημαντικό πρόβλημα στο να γίνει διαχείριση όλων αυτών των ζώων.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως έχει απομείνει μια εκτροφή, με περίπου 100 πρόβατα, στην περιοχή της Ματαράγκας που ετοιμάζεται να την διαχειριστεί συνεργείο του Δήμου Σοφάδων.
Όλη την προηγούμενη εβδομάδα, συνέχισε, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα και τους Δήμους, υπήρξε άμεση κινητοποίηση σε όλες τις μεγάλες εκτροφές και πραγματοποιήθηκε υγειονομική ταφή επί τόπου, μέσα στην εκμετάλλευση. Όπου αυτό δεν ήταν εφικτό, πρόσθεσε, μεταφέρθηκαν σε σημείο που υπέδειξε ο κάθε Δήμος, που έχει από πριν ορίσει συντεταγμένες για περίπτωση επιζωοτίας.
Προγραμματισμός για  τα νεκρά ζώα σε ποτάμια και ρυάκια
Εν τω μεταξύ υπάρχουν και νεκρά ζώα που βρίσκονται μέσα σε ποτάμια και ρυάκια. Σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, αναζητείται ο πλέον κατάλληλος τρόπος που θα επιτρέψει την γρήγορη συγκέντρωση και τον ενταφιασμό τους.
Τα οικόσιτα
Σχετικά με τα οικόσιτα ζώα που πνίγηκαν θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να αναλάβουν τον ενταφιασμό τους  με όρους υγειονομικής ταφής. Σύμφωνα με την κ. Ασλανίδου θα πρέπει στον λάκκο που θα ανοιχτεί να μπει στη βάση πλαστικό, μετά ασβέστης όπως και ασβέστης ανάμεσα σε κάθε σειρά νεκρών ζώων. Στο τέλος θα καλυφθούν με πλαστικό και κατόπιν χώμα.

KarditsaLive.Net