
Από σήμερα (Δευτέρα 6/9) το πρωί, οι Καρδιτσιώτες (και όχι μόνο) άρχισαν να «νιώθουν» βαθιά στην τσέπη τους το «χέρι» των σημαντικών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά της καθημερινότητάς μας, για τις οποίες αναπτύχθηκε έντονη συζήτηση το τελευταίο χρονικό διάστημα και που δεν αναμένεται να έχουν προσωρινό χαρακτήρα.
Τον «χορό» των νέων αυξήσεων σέρνει το ψωμί που πωλείται πια από τα αρτοποιεία προς 1 ευρώ το μισό κιλο καρβέλι και δυο ευρώ το κιλό!
Όπως δήλωσε στο KarditsaLive.Net, ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ν. Καρδίτσας κ. Θωμάς Πετρινιώτης, οι συγκεκριμένες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού αλλά και όλων των αρτοποιημάτων οφείλονται κατά κύριο λόγο στον διπλασιασμό σχεδόν της τιμής στη βασική ύλη τους, δηλαδή του σκληρού σιταριού.
«Στην αγορά το σκληρό σιτάρι έφτασε στα 0,43 ευρώ/κιλό, όταν μέχρι πριν λίγο καιρό η τιμή του κυμαίνονταν στα 0.24 ευρώ/κιλό! Είναι λοιπόν εύκολα κατανοητό ότι η σημερινές αυξήσεις στις τιμές του ψωμιού και των αρτοποιημάτων αποτελούν όχι μόνο φυσικό επακόλουθο, μα και αυξήσεις επιβίωσης για τους αρτοποιούς. Απορροφήσαμε όλες τις αυξήσεις που είχαν γίνει από το 2007 μέχρι σήμερα και οι τιμές παρέμειναν ίδιες όλα αυτά τα χρόνια. Όμως, οι νέες ανατιμήσεις όχι μόνο στο σιτάρι, στις μαργαρίνες, στα λάδια, στα σουσάμια, αλλά και στα μέσα εργασίας όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο κ.α. είναι δυσβάσταχτες» υπογράμμισε ο κ. Πετρινιώτης.
Να σημειωθεί ότι οι σημερινές αυξήσεις στο ψωμί και στα αρτοποιήματα είναι της τάξης του 20%. Ωστόσο, ο κ. Πετρινιώτης τόνισε πως σύντομα θα ακολουθήσουν κι’ άλλες καθώς οι αρτοποιοί περιμένουν το «ράλι» των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα μας.
Καραγιάννης Φώτης karditsaLive.Net