Την  έκδοση λευκώματος και ηλεκτρονικού βιβλίου για την Ιστορία της Πόλης της Καρδίτσας προωθεί το Ιστορικό- Λαογραφικό Μουσείο της πόλης.

Η προτεινόμενη έκδοση έχει ενδεικτικό τίτλο: «Καρδίτσα: Χρονικό μιας θεσσαλικής πόλης 15ος -20ος αιώνας» και καλύπτει την ιστορία της πόλης από την ίδρυσή της από τους Οθωμανούς τον 15ο αιώνα μέχρι την επιβολή της Δικτατορίας το 1967. Οι ψηφιακές εφαρμογές θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα, καθώς  η συνέκδοση αυτή αναμένεται να συμβάλλει στην ανάδειξη και προβολή της ιστορικής ταυτότητας της τοπικής κοινωνίας, αλλά και στη διατήρηση του πολιτισμικού αποθέματος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του νομού Καρδίτσας. Η έκδοση του λευκώματος εκτιμάται ότι θα  έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για τους κατοίκους της πόλης και επιπρόσθετα θα προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά του νομού μας σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Κοινωνικής Συνοχής, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας – Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης & Τουρισμού στην πρώτη συνεδρίασή μετά τη συγκρότησή της ενέκρινε μεταξύ άλλων την συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας - Π.Ε. Καρδίτσας στην προσπάθεια αυτή με το ποσό των 15.000 € για την κάλυψη μέρος της συνολικής δαπάνης που θα απαιτηθεί γι’ αυτή την έκδοση εκτιμώντας ότι οι στόχοι της συνάδουν με τους σκοπούς της Περιφέρειας

Χρηματοδότηση τριών κορυφαίων πολιτιστικών εκδηλώσεων

Με την ίδια απόφαση της Επιτροπής η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Καρδίτσας θα αναλάβει ως συνδιοργανώτρια να στηρίξει τρείς κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής μας :

Το 37ο Πανελληνίου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας: Το Φεστιβάλ το οποίο αποτελεί έναν ευρέως καταξιωμένο θεσμό, ο οποίος έχει αγκαλιαστεί και αγαπηθεί από τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νομού θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα από 17 έως 26 Μαρτίου 2022. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας- Π.Ε. Καρδίτσας θα συμμετάσχει ως συνδιοργανώτρια με την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας με το ποσό των 11.000 € για την κάλυψη μέρους των δαπανών.

Την 54η Διεθνή Γιορτή Πολιτισμού «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ» :Τα «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ» ,- ο μακροβιότερος  θεσμός που συμπλήρωσε μισό αιώνα ζωής και συνεχίζει δυναμικά την πορεία του, καταξιωμένος όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο- θα πραγματοποιηθούν στην Καρδίτσα από 20 έως 26 Ιουνίου 2022 προς τιμήν του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεωργίου Καραϊσκάκη. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας και σε όλους σχεδόν τους Δήμους του νομού μας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας- Π.Ε. Καρδίτσας θα συμμετάσχει ως συνδιοργανώτρια με την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας με το ποσό των 20.000 € για την κάλυψη μέρους των δαπανών

8ο  Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: Πρόσφυγες «Από τη Μικρασιατική καταστροφή ως τις μέρες μας»: Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα στις 16, 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2022. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και κύριος στόχος αυτού του Συνεδρίου είναι να αναδείξει πτυχές των καθοριστικών ιστορικών γεγονότων που προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες, στοίχειωσαν τη συλλογική μνήμη και άλλαξαν τον χαρακτήρα του νέου ελληνικού κράτους. Επίσης, με αφετηρία το επετειακό έτος, το Συνέδριο θα επιχειρήσει να θέσει στη διαχρονία του το προσφυγικό ζήτημα σε όλες τις διαστάσεις του. Συνδιοργανωτές θα είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ». Η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Π.Ε. Καρδίτσας θα καλύψει ένα μέρος από τη συνολική δαπάνη του Συνεδρίου μέχρι του ποσού των 3.000€.

karditsaLive.Net