Την προσοχή των φαρμακοποιών και πιθανόν και άλλων επαγγελματιών της πόλης που διαθέτουν ορθοπεδικά και παραϊατρικά είδη, αλλά και των συναδέλφων του ιατρών εφιστά ο Πρόεδρος  του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Αρ. Σπάνιας, ο οποίος, όπως μας ανέφερε, ενημερώθηκε από συνάδελφό του για προσπάθεια εξαπάτησης φαρμακοποιού για την απόσπαση κωδικών e-banking από άγνωστο ή άγνωστους δράστες που αρχικά τηλεφώνησαν στο φαρμακείο προφασιζόμενοι τον γιατρό ζητώντας κάποιο ορθοπεδικό είδος και παράλληλα συνεννοήθηκαν με τον επαγγελματία για να του στείλουν στο e-mail τον αριθμό του λογαριασμού τους για να γίνει η χρέωση, αλλά αντ’ αυτού στάλθηκε e-mail με λινκ μέσω του οποίου προσπάθησαν να υποκλέψουν τους κωδικούς e-banking του επαγγελματία.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Αστυνομική Δ/νση Καρδίτσας

Φυσικά την ίδια ή παρόμοια μέθοδο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιτήδειοι και σε βάρος οποιουδήποτε επαγγελματία, γι’ αυτό χρειάζεται αυξημένη προσοχή.

Παραλλαγή του phising

Ουσιαστικά πρόκειται μια ακόμα παραλλαγή του γνωστού phising, της προσπάθειας δηλαδή κάποιων επιτήδειων να αποσπάσουν κωδικούς μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων που στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς πριν την αποστολή του παραπλανητικού email έχει προηγηθεί το τηλεφώνημα από κάποιον «γνωστό» του επαγγελματία. Σε κάθε περίπτωση η ΕΛΑΣ με ανακοινώσεις που εκδίδει κατά καιρούς συνιστά στους πολίτες να μην απαντούν σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικής φύσεως στοιχεία. Συνήθως οι επιτήδειοι ζητούν στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου και προσωπικά οικονομικά δεδομένα: αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, τριψήφιους κωδικούς επαλήθευσης καρτών (CVV).

karditsaLive.Net