Άσχημα είναι τα μαντάτα για την πορεία του μεγάλου έργου κατασκευής του νέου Διοικητηρίου Καρδίτσας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το οποίο αφορά συνολική δόμηση 8.950 τ.μ. περίπου και είναι προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ.

Οι καθυστερήσεις στην εξέλιξη των εργασιών που ξεκίνησαν πριν από περίπου 10 χρόνια δυστυχώς δεν έχουν τελειωμό, καθώς οι εργοληπτικές επιχειρήσεις που ανέλαβαν την εκτέλεση εν μέσω κρίσης και μετά πανδημίας, λόγω οικονομικών προβλημάτων αδυνατούν να φτάσουν μέχρι τέλους.

Μια νέα δραματική πράξη του πολύπαθου έργου του Διοικητηρίου Καρδίτσας που χρονολογείται από το 1970 (ως πρότζεκτ), παίζεται αυτές τις ημέρες η οποία θα φέρει σύντομα εξελίξεις.

Το KarditsaLive.Net μίλησε σχετικά με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του καθώς ο εργολάβος που είναι σήμερα εγκατεστημένος αδυνατεί να συνεχίσει το έργο.

Ο περιφερειάρχης μας είπε ότι είχε συναντήσεις μαζί του καθώς ζητάει να αποζημιωθεί επικαλούμενος εμπλοκή των εργασιών λόγω «Ιανού» και πανδημίας (συνεχή lockdown), αλλά είναι φανερό – πρόσθεσε - ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του αφού το έργο είναι σταματημένο πολύ καιρό.

ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ

«Ως περιφέρεια Θεσσαλίας τον έχουμε ήδη κηρύξει έκπτωτο και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία με δικές του προσφυγές – ενστάσεις προς το Υπουργείο Υποδομών. Σύντομα όμως θα προχωρήσουμε τις ενέργειές μας για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο όσο πιο γρήγορα γίνεται» επισήμανε ο περιφερειάρχης.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα μας ήρθε σε επαφή και με τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας κ. Δημήτρη Κουτρομάνο ο οποίος ενίσχυσε τα λεγόμενα του κ. Αγοραστού, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο εργολάβος ζητάει αποζημιώσεις, όμως δυο χρόνια τώρα δεν έχει βάλει ούτε ένα καρφί στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Διοικητηρίου».

Ο κ. Κουτρομάνος υπογράμμισε ότι η παρούσα εργολαβία οδεύει προς διάλυση λόγω ξεκάθαρης οικονομικής αδυναμίας του εργολάβου να την εκτελέσει. Στη συνέχεια η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα επαναδημοπρατήσει το υπόλοιπο έργο που απομένει, περίπου 50%. Να σημειωθεί ότι οι πιστώσεις είναι εξασφαλισμένες από την Περιφέρεια.

Φυσικά επαναδημοπράτηση του Διοικητηρίου σημαίνει νέες χρονικές καθυστερήσεις του έργου γεγονός το οποίο να υπογραμμίσουμε ότι έχει ήδη αγανακτήσει τους περίοικους.

Σε επιτόπιο ρεπορτάζ που κάναμε εισπράξαμε έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια αφού το κτίριο παραμένει ημιτελές μια ολόκληρη δεκαετία και γενικότερα η μεγάλη έκταση γύρω του δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.

Παράλληλα, εκφράστηκαν παράπονα για την περιβαλλοντική υποβάθμιση και καθαριότητα αφού λόγω της εγκατάλειψης του έργου η βλάστηση στο οικόπεδο έχει οργιάσει και υπάρχει φόβος για ερπετά και ποντίκια.

Επιπλέον, οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι πολύ πιθανό στο ισόγειο και στα υπόγεια κυρίως να έχουν υποστεί ζημιές από την πλημύρα του «Ιανού», ενώ οι μονώσεις και γενικώς τα υλικά που υπάρχουν εκεί, είναι εκτεθειμένα σε οποιαδήποτε φθορά από τα καιρικά φαινόμενα.  

Καραγιάννης Φώτης karditsaLive.Net