Μετά την Τράπεζα Πειραιώς και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓαιαΟΣΕ ενέκρινε οριστικά την έναρξη του έργου ολοκλήρωσης του περιφερειακού της Καρδίτσας

- δηλαδή του εναπομείναντος οδικού τμήματος από την οδό Κουμουνδούρου, (έξοδος προς Αγιοπηγή), μέχρι την οδό Ταυρωπού, (έξοδος προς Μητρόπολη) –, πριν τελεσφορήσει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων που κατά το μεγαλύτερο μέρος αφορούσε ιδιοκτησίες δικές της, αλλά και της Τράπεζας, (πρώην καπναποθήκες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας).

Έτσι, σύντομα θα υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής του έργου προϋπολογισμού 8,6 εκατ. ευρώ, μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του ανάδοχου εργολάβου.

Την σχετική ενημέρωση είχε το KarditsaLive.Net από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι – όπως είπε – στέφθηκε με επιτυχία μια μεγάλη προσπάθεια του ιδίου και των Υπηρεσιών της Περιφέρειας να ξεπεραστούν σχεδιαστικές δυσκολίες και γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούσαν το έργο. Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο τμήμα της Καρδίτσας δεν είχε τακτοποιηθεί το σχέδιο πόλεως γεγονός που δεν επέτρεπε την υλοποίησή του, εκτός κι’ αν εξασφαλίζονταν η έγγραφη συναίνεση - εξουσιοδότηση της Τράπεζας Πειραιώς και των ΓαιαΟΣΕ – ΟΣΕ που είχαν εκεί ιδιοκτησίες. Αυτό επιτεύχθηκε κι’ έτσι η περιφερειακή παράκαμψη της Καρδίτσας θα ολοκληρωθεί προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της.

Ο κ. Αγοραστός δήλωσε πως η σύμβαση θα υπογραφεί λίγο μετά τις 15 Αυγούστου, καθώς αυτή την περίοδο, λόγω θέρους και διακοπών, δεν εκτελούνται εργασίες.

ΗΧΟΠΕΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Το χαρακτηριστικό του νέου οδικού τμήματος, που θα κατασκευαστεί από την εσωτερική πλευρά, (στον πολεοδομικό μέρος), των σιδηροδρομικών γραμμών, θα είναι τα ηχοπετάσματα στις πλευρές κατά μήκος τους, από την Κουμουνδούρου μέχρι την Ταυρωπού.

Αυτή η τεχνική παρέμβαση - τόνισε ο Περιφερειάρχης – επιλέχθηκε για μεγαλύτερη ηχομόνωση, αλλά και ασφάλεια των γύρω κατοικιών και πολιτών που κυκλοφορούν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή. 

«Αλλάζει η εικόνα σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της Καρδίτσας με την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, τη μείωση της ηχορύπανσης από τη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής και με τη ενίσχυση της οδικής ασφάλειας» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα μας μίλησε για τα επιμέρους στοιχεία του έργου και με την Προϊσταμένη Τ.Σ.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Σταυρούλα Καρρά.

Στο ερώτημα που τίθεται από περίοικους για την κατασκευή ανισόπεδων κόμβων, αντί ισόπεδων διαβάσεων των σιδηροδρομικών γραμμών στη διασταύρωση του περιφερειακού της Καρδίτσας με την Κουμουνδούρου και επί της οδού Ταυρωπού, η κ. Καρρά απάντησε πως το πολεοδομικό σχέδιο στην περιοχή δεν επέτρεπε την υλοποίηση τέτοιων παρεμβάσεων καθώς αυτές απαιτούν μεγάλες διαθέσιμες εκτάσεις που δεν υπάρχουν.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Αναλυτικά, στη μελέτη ολοκλήρωσης του περιφερειακού δρόμου της Καρδίτσας προβλέπονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω: 

Αντικείμενο της εργολαβίας είναι η διαπλάτυνση του κύριου οδικού τμήματος από την έξοδο προς Μητρόπολη (οδός Ταυρωπού) έως την έξοδο προς Αγιοπηγή (οδός Κουμουνδούρου) και αποτελείται από:

Τη διαπλάτυνση - κατασκευή του κύριου οδικού τμήματος από την έξοδο προς Μητρόπολη έως έξοδο προς Αγιοπηγή.

Την κατασκευή ενός ισόπεδου κόμβου στο εν λόγω οδικό τμήμα (Ι.Κ. Καραϊσκάκη) για τη σύνδεση της κύριας οδικής αρτηρίας με τον Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Την προσαρμογή του εν λόγω οδικού τμήματος στον ήδη κατασκευασμένο κόμβο επί της οδού Κουμουνδούρου και στον κόμβο της οδού Ταυρωπού.

Το έργο τοποθετείται μεταξύ του Ορίου του Σχεδίου Πόλης της Καρδίτσας και της Σιδηροδρομικής Γραμμής Παλαιοφαρσάλων – Καλαμπάκας στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Καρδίτσας.

Ο κόμβος Ταυρωπού διαμορφώνεται πλέον ως «σταυρός». Εκεί υπάρχει άνω διάβαση πεζών της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ, οπότε στη δεξιά οριογραμμή της περιφερειακής οδού από τον κόμβο Ταυρωπού προβλέπεται πεζοδρόμιο πλάτους 2,00m. Στην συνέχεια προβλέπεται ρείθρο το οποίο αφενός παραλαμβάνει τα όμβρια, αλλά κατά κύριο λόγο αποτρέπει την κίνηση των πεζών στο τμήμα αυτό.

Διαμορφώνεται ο κόμβος Καραΐσκάκη ο οποίος είναι σηματοδοτούμενος για την ασφαλή πρόσβαση στο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού. Ο κόμβος επιτρέπει την δεξιά αλλά και την αριστερή στροφή προς την οδό Καραΐσκάκη καλύπτοντας όλες τις κινήσεις.

Δεξιά και αριστερά από το χώρο του Σταθμού, διαμορφώνονται χώροι στάθμευσης σε θέσεις που να μην επηρεάζουν τον περιβάλλοντα χώρο. Επίσης προβλέπεται κατάλληλη εσοχή για στάθμευση λεωφορείων που θα εξυπηρετούν την πρόσβαση στο Σταθμό αλλά και την γύρω περιοχή, καθώς και χώρος στάθμευσης ΤΑΧΙ.

Ο ποδηλατόδρομος που υπάρχει επί της οδού Καραΐσκάκη τερματίζει στην περιφερειακή οδό όπως συμβαίνει και σήμερα, ενώ ο χώρος θέσης ποδηλάτων του Δήμου διατηρείται.

Στην δεξιά οριογραμμή διαμορφώνεται έξοδος, η οποία μελλοντικά θα οδηγεί σε αδιάνοικτη οδό του σχεδίου πόλης και προσωρινά μπορεί να συνδεθεί με την οδό Ολύμπου, η οποία οδηγεί στην οδό Ταυρωπού.

Επίσης, στη δεξιά οριογραμμή διαμορφώνεται έξοδος προς την οδό Σαμαροπούλου μέσω παράπλευρης οδού. Η αναφερόμενη παράπλευρη οδός στα αριστερά της περιφερειακής οδού και πλησίον του κόμβου Κουμουνδούρου επεκτείνεται προκειμένου να δοθεί μελλοντικά η δυνατότητα σύνδεσής της με αδιάνοικτη οδό του Σχεδίου Πόλης.

Κατά μήκος του έργου, παραπλεύρως του ορίου απαλλοτρίωσης της ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, τοποθετείται περίφραξη / ηχοπέτασμα ύψους 2,50m, συνολικού μήκους 1.100m περίπου. Η εν λόγω περίφραξη δύναται με διττό τρόπο να καλύψει την έλλειψη περίφραξης σε πολλά τμήματα εντός του κατοικημένου ιστού της πόλης ή την μη συντηρημένη επαρκώς (λόγω συχνών βανδαλισμών) περίφραξη, αλλά και να μειώσει την όχληση της κατοικημένης περιοχής από τη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής και του σταθμού. Στην κύρια αρτηρία εφαρμόζεται τυπική διατομή κύριας οδού με 2+2 λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 7,00m, πεζοδρόμιο και διαχωρισμένη κυκλοφορία με κεντρική νησίδα με κράσπεδο πλάτους 2 μέτρων. Το δευτερεύον δίκτυο είναι αστικού τύπου και αποκαθιστά την σύνδεση της περιφερειακής οδού με το υφιστάμενο κάθετο δίκτυο και την ανάπτυξη παράπλευρου δικτύου όπου αυτό είναι εφικτό.

Για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ, θα γίνει κατάλληλη διαμόρφωση των κεκλιμένων επιπέδων (ραμπών) των πεζοδρομίων, στις προβλεπόμενες θέσεις διαβάσεων πεζών, ενώ θα κατασκευαστεί και οδηγός όδευσης τυφλών για την εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα όρασης. Επίσης έχει προβλεφθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, και η δυνατότητα στάθμευσης «ΑΜΕΑ» στους διαμορφωμένους χώρους στάθμευσης .

Προβλέπεται η κατασκευή τμήματος δικτύου ύδρευσης στην οδό Ολύμπου. Συγκεκριμένα θα καταργηθεί ο υφιστάμενος αγωγός ύδρευσης αμιάντου στην οδό Ολύμπου και θα κατασκευασθεί νέο δίκτυο από νέους σωλήνες ύδρευσης μήκους 700 μέτρων περίπου.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η ασφάλιση του έργου επιτυγχάνεται με τις ακόλουθες εργασίες:

Την τοποθέτηση μονόπλευρων πλευρικών μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας (Σ.Α.Ο.) τοποθετημένα κατά μήκος της κύριας αρτηρίας επί της κεντρικής νησίδας.

Την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων στις θέσεις όπου θα κατασκευαστούν τοίχοι αντιστήριξης και στην άκρη του πεζοδρομίου της κύριας αρτηρίας με σκοπό την ασφάλεια των πεζών και καθοδήγησή τους στις προβλεπόμενες πεζοδιαβάσεις. Παράλληλα, με το όριο απαλλοτρίωσης της ιδιοκτησίας του ΟΣΕ τοποθετείται περίφραξη - ηχοπέτασμα ύψους 2,50m μήκους 1.100m, παράλληλα με σιδηροδρομική γραμμή για την προστασία των πεζών αλλά και τη μείωση της όχλησης των κατοικημένων περιοχών από τη λειτουργία του σιδηροδρομικού σταθμού.

Ο Ηλεκτροφωτισμός της νέας οδού και των κόμβων προσαρμόζεται κατά το δυνατό, στις υφιστάμενες μελέτες και την κατάσταση των υπολοίπων τμημάτων του οδικού τμήματος της Παράκαμψης Καρδίτσας.

Προβλέπεται η εγκατάσταση συστήματος φωτεινής σηματοδότησης στο εν λόγω οδικό τμήμα, το οποίο καλύπτει έναν κόμβο και συγκεκριμένα τον Ι/Κ Καραϊσκάκη, σύμφωνα με τα αντίστοιχα σχέδια και μελέτη τροποποίησης – προσαρμογής της υφιστάμενης φωτεινής σηματοδότησης ενός ισόπεδου Κόμβου και συγκεκριμένα του Ι/Κ Ταυρωπού, που διαμορφώνεται πλέον ως «σταυρός».

Καραγιάννης Φώτης karditsaLive.Net