Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων την Τρίτη (10/8) η 13η αναμόρφωση του προϋπολογισμού στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η πρόσληψη 20 καθαριστριών για τις σχολικές μονάδες της περιοχής.

Ωστόσο, μια σημαντική επισήμανση έκανε ο δημοτικός σύμβουλος  κ. Β. Φαλούτσος ότι υπάρχει σοβαρή υστέρηση εσόδων καθώς από τα 10 εκατ. ευρώ ανείσπρακτα, έχουν μπει στο ταμείο μόλις 172.000 ευρώ. Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν έχουν εξαντληθεί οι προσπάθειες από την πλευρά της Δημοτικής αρχής για ενίσχυση των εσόδων.

Σε ότι αφορά στα έξοδα, σε 9,4 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό επενδύσεων σε ένα 6μηνο έχουν ενταλματοποιηθεί μόνο 139.000 ευρώ για έργα, πρόσθεσε ο κ. Φαλούτσος.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Θ. Χασιαλής επισήμανε για τις ανείσπρακτες οφειλές ότι ένα μεγάλο μέρος είναι πολύ παλιές και αφορά θανόντες και κληρονόμους οι οποίοι έχουν αποποιηθεί κληρονομιές, άρα δεν μπορούν να εισπραχθούν, οπότε θα πρέπει να διαγραφούν.

Ο κ. Χασιαλής ανέφερε επιπλέον πως 1,6 εκατ. ευρώ αφορούν ΡΟΜΑ με τους οποίους υπάρχει ζήτημα για το οποίο πρέπει να βρεθεί λύση.

Ο αντιδήμαρχος τόνισε πως ο Δήμος προβαίνει σε ενέργειες όπως μπλοκάρισμα ΑΦΜ και φορολογικών ενημεροτήτων, αλλά ο κόσμος δυσκολεύεται να πληρώσει και δεν μπορούν να υπαχθούν όλες οι οφειλές στη ρύθμιση που υπάρχει για χρέη της πανδημίας. 

Σε ότι αφορά στις επενδύσεις περιλαμβάνουν και επιχορηγήσεις για τον «Ιανό» και αυτές υπολογίζονται σε ετήσια βάση, ενώ δρομολογούνται συνεχώς έργα. Όμως, όπως είπε, δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί όλο το τεχνικό πρόγραμμα έργων μέσα μια χρονιά.

Να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. Σοφάδων ενέκρινε ομόφωνα  τα αναφερόμενα στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ε65 σε ότι αφορά το τμήμα Μακρυχώρι – Λαμία και συγκεκριμένα το οδικό κομμάτι στα πλευρικά διόδια Ανάβρας όπου προβλέπεται η κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου για τον αυτοκινητόδρομο.

Καραγιάννης Φώτης karditsaLive.Net