Στην ανάθεση εκπόνηση μελέτης για την βελτίωση της κυκλοφορίας και της κινητικότητας στην πόλη της Καρδίτσας, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών από την Δ/νση Προγραμματισμού του Δήμου Καρδίτσας προχώρησε η Δημοτική Αρχή. Τη σχετική απόφαση έλαβε το μεσημέρι της Παρασκευής η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.
Ειδικότερα ο Δήμος Καρδίτσας αποφάσισε να προχωρήσει στην εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Με την εκπόνηση του ΣΒΑΚ επιδιώκεται:
Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και του δημόσιου χώρου, μέσα από παρεμβάσεις αναδιοργάνωσης των όρων και των υποδομών αστικής κινητικότητας.
Η ενίσχυση της ταυτότητας και της προσβασιμότητας στη πόλη, εξασφαλίζοντας κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων.
Η προστασία των περιοχών κατοικίας από οχλήσεις.
Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για μετακινήσεις και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η αύξηση του ποσοστού χρήσης ποδηλάτου και πεζής μετακίνησης.
Η μείωση της χρήσης των ΙΧ οχημάτων.
Η διασφάλιση της απρόσκοπτης και ασφαλούς μετακίνησης όλων των ατόμων χωρίς διακρίσεις, με έμφαση στα ζητήματα κινητικότητας Ατόμων με Αναπηρία (ΑμΕΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ).
Στόχος της μελέτης θα είναι:
Να πραγματοποιηθούν οι ενέργειες για το συνολικό σχεδιασμό αστικής κινητικότητας, ο οποίος θα αντιμετωπίζει και θα ρυθμίζει στο σύνολο της πόλης τις κυκλοφοριακές ροές, τη στάθμευση και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για στροφή των πολιτών σε εναλλακτικά μέσα μεταφοράς. Μια τέτοια μελέτη θα πρέπει να λάβει υπόψη της, υπερτοπικής σημασίας προορισμούς που είναι χωροθετημένοι στα όρια της πόλης, όπως είναι το νοσοκομείο, οι αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α., ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις εξόδους της πόλης στο Εθνικό–Υπεραστικό δίκτυο.
Η ενίσχυση της εφαρμογής Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης στο ευρύτερο κέντρο της πόλης, όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα στάθμευσης.
Η βελτίωση της ποιότητας των υφιστάμενων πεζοδρομίων, προκειμένου να επικρατήσει η επιλογή του περπατήματος στην πόλη, ιδίως από άτομα μειωμένης κινητικότητας (π.χ. άτομα τρίτης ηλικίας, με έντονα προβλήματα προσβασιμότητας).
Να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών, να αναδειχτεί η ιστορία, η αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, καθώς και οι χώροι πρασίνου και αναψυχής.
Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.