Δεν είναι καλά τα (ανεπίσημα) μαντάτα, για τα αποτελέσματα της καταγραφής του πληθυσμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, μέσω της διαδικασίας απογραφής από την Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του KarditsaLive.Net είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεπεράσουν τους 100.000 οι κάτοικοι του νομού μας, όταν στην απογραφή του 2011 ο αριθμός τους είχε ανέρθει σε 113.000. Αυτό δείχνουν προσωρινά στοιχεία και εκτιμήσεις απ' όλους τους Δήμους, με την απογραφή πάντως να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, μέχρι την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου.

Για το τι θα γίνει από κει και πέρα, αν δηλαδή θα δοθεί κάποια παράταση (σιωπηρή η μη) ή αν θα ακολουθηθεί κάποια άλλη διαδικασία για όσους δεν απογράφηκαν, δεν έχει γίνει γνωστό. Σε κάθε πάντως περίπτωση ο αριθμός των μη απογραφέντων δεν είναι τέτοιος που να μπορεί να αλλάξει την γενικότερη εικόνα της μείωσης που υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 10% και 20% συνολικά. Με την περιφέρεια και ειδικά τις μικρές τοπικές κοινότητες να υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες αναλογικά.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως στους Δήμους Παλαμά και Μουζακίου, απ' όπου αντλήσαμε ορισμένα ανεπίσημα πάντα στοιχεία φαίνεται να πάμε σε μία μείωση περίπου στο 20% στον πρώτο και σε λίγο μεγαλύτερη στον δεύτερο. Δεν υπήρξε όμως αυτοδιοικητικός παράγοντας που μιλήσαμε ο οποίος να εξέφρασε την άποψη ότι θα βρεθεί Δήμος που θα καταγράψει ξεκάθαρη αύξηση πληθυσμού.

Εκεί που παρατηρείται μία σταθερότητα είναι στους δύο καθαρά ορεινούς αλλά και στους δύο παράλληλα μικρότερους πληθυσμιακά Δήμους. Το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και τον Δήμο Αργιθέας με τα ως τώρα στοιχεία να συγκλίνουν σε ένα αριθμό κατοίκων ίδιο σχεδόν με αυτόν του 2011. Στους δήμους όμως του κάμπου η εικόνα δεν είναι καλή, με ότι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο στο δημογραφικό, αλλά και σε άλλα θέματα όπως οι χρηματοδοτήσεις.

Σημειώνουμε για μία ακόμη φορά πως η απογραφή δεν έχει ολοκληρωθεί και το 2021 διεξήχθη με ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν μικρές αυξομειώσεις στα ως τώρα αριθμητικά δεδομένα αλλά η μείωση είναι αδιαμφισβήτητη και το μόνο ζητούμενο είναι το ακριβές ποσοστό της.  

karditsaLive.Net