Ολοκληρώνεται σήμερα η αρδευτική περίοδος στο δίκτυο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, με τις τελευταίες μικρές ποσότητες νερού που παροχετεύονται σε όψιμες και ευαίσθητες καλλιέργειες στην έκταση δικαιοδοσίας του δικτύου.

Από την ανάλυση των στοιχείων και καταγραφών του συστήματος διαχείρισης της άρδευσης που διαθέτει ο Οργανισμός, βάσει ανακοίνωσης, αλλά και με όσα ανέφερε στην εκπομπή “Θεσσαλικό Περισκόπιο” της ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αθανάσιος Μαρκινός, προκύπτει ότι η διαθεσιμότητα του αρδευτικού νερού ήταν επαρκής στο σύνολο των τομέων του δικτύου και οι κύκλοι άρδευσης των καλλιεργειών ικανοποιητικοί, για την κάλυψη των αναγκών των καλλιεργειών.

Επισημαίνεται ότι φέτος στο δίκτυο Ταυρωπού οι απαιτήσεις για νερό ήταν μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά, καθώς υπήρξε αύξηση των ποτιστικών καλλιεργειών κατά 6%, αφού οι ποτιστικές καλλιέργειες ανέρχονται στα 80.361 στρέμματα, ενώ πέρυσι ήταν 75.749 στρέμματα, από το σύνολο των 115.000 στρεμμάτων της εξυπηρετούμενης έκτασης του δικτύου.

Επιπλέον φέτος για πρώτη φορά οι εκτάσεις με καλαμπόκι, που είναι φυτό με αυξημένες απαιτήσεις για νερό, στο δίκτυο του Οργανισμού υπερτερούν έναντι αυτών με βαμβάκι σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων δεκαετιών. Πιο συγκεκριμένα, φέτος καλλιεργήθηκαν 35.974 στρ με καλαμπόκι έναντι 28.410 στρ πέρυσι (αύξηση 27%), ενώ με βαμβάκι φέτος καλλιεργήθηκαν 32.801 στρ έναντι 36.340 στρ πέρυσι (μείωση 10%) και οι εκτάσεις με μηδική αυξήθηκαν σε 10.015 στρ από 9.085 στρ πέρυσι (αύξηση 10%).

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού με αφορμή το κλείσιμο αυτής της «απαιτητικής» αρδευτικής περιόδου, εξέφρασε την ικανοποίηση της Διοίκησης για το έργο των υδρονομικών οργάνων, καθώς και του προσωπικού του Οργανισμού και την άριστη συνεργασία με το σύνολο των μελών του ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Τόνισε επίσης ότι “η επιτυχής φετινή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείριση του αρδευτικού νερού (Περιφέρεια, Δήμοι, Στελέχη του Υδροηλεκτρικού Σταθμού) οδήγησε στη συγκράτηση της στάθμης νερού στη λίμνη Ν. Πλαστήρα σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα για αυτή την εποχή, ώστε από τη μία να υπάρχει απόθεμα ασφαλείας και από την άλλη να διατηρηθεί σε καλύτερη κατάσταση αυτός ο πολύτιμος φυσικός πόρος για την οικονομία της περιοχής”.

ertnews.gr