Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας πρόσφατα έλαβε την πρωτοβουλία να προτρέψει τους καταστηματάρχες – μέλη να κλείνουν τα μαγαζιά τους τα Σάββατα, από 17/7/2021 μέχρι και 14/8/2021 ακολουθώντας στην ουσία αποφάσεις γενικών συνελεύσεων προγενέστερων ετών.

Το σκεπτικό της ενέργειας βασίζεται στο ότι οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα που επικρατούν ειδικά αυτό το καλοκαίρι στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν επηρεάσει αρνητικά την εμπορική κίνηση.

Δηλαδή, δόθηκε η ευχέρεια στους επαγγελματίες - επιχειρηματίες του κλάδου να προσθέσουν στην καθημερινότητά τους ένα ακόμη εικοσιτετράωρο ξεκούρασης (πέραν της Κυριακής), δεδομένης της διαπιστωμένης μείωσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος του κοινού, το οποίο αυτή την περίοδο στρέφεται κυρίως σε συχνές ψυχαγωγικές εξόδους και διακοπές σε παραθαλάσσια θέρετρα.

Η εφαρμογή της εν λόγω απόφασης του Εμπορικού Συλλόγου είναι βέβαια προαιρετική και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net στην Καρδιτσιώτικη αγορά, δεν βρήκε την ανάλογη ανταπόκριση.

Οι έμποροι που έκλεισαν τα μαγαζιά τους σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του… θερινού Σαββάτου, ήταν θα λέγαμε μετρημένοι «στα δάχτυλα», δείγμα όχι βέβαια ανυπακοής στα κελεύσματα του συλλογικού τους οργάνου, αλλά της έντονης αγωνίας που διακατέχει τον κλάδο να ανακτήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα το χαμένο τζίρο των αλλεπάλληλων lockdown της πανδημίας.

Σε ότι αφορά δε στην καταναλωτική δραστηριότητα, αυτή κινήθηκε σε «ρηχά νερά», λόγω της γνωστής καλοκαιρινής οικονομικής ραστώνης, μα και της φανερής πρόθεσης της πλειονότητας των Καρδιτσιωτών να ξοδεύουν λεφτά για τα απαραίτητα… Διότι, 12 χρόνια μνημονιακών και πανδημικών αυστηρών περικοπών και περιορισμών, είναι υπέραρκετά να κόψουν δια παντός τις large καταναλωτικές τους συνήθειες ακόμη και οι για κάποιους Ευρωπαίους ινστρούχτορες… «αδιόρθωτοι Έλληνες»!

Καραγιάννης Φώτης, karditsaLive.Net