Άμεσα ξεκινά ο προγραμματισμός των απαραίτητων εργασιών επισκευής και συντήρησης του παλιού Δασαρχείου Μουζακίου που θα αρχίσουν να εκτελούνται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας κα Μαρία Βαϊοπούλου δήλωσε στο KarditsaLive.Net ότι η Υπηρεσία διαθέτει γι’ αυτόν τον σκοπό σε πρώτη φάση 20.000 ευρώ και με βάση την εξέλιξη των παρεμβάσεων θα αποφασιστεί πόσα χρήματα θα δοθούν στη συνέχεια μέχρι την πλήρη ολοκλήρωσή τους.

Όπως μας είπε η κα Βαϊοπούλου προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η ανακατασκευή της σκεπής του κτιρίου για την στεγανοποίησή του και ακολουθούν οι υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, το πάτωμα σε ισόγειο και 1ο όροφο, οι τουαλέτες και η διαμόρφωση γραφείων αρχαιολόγων και προσωπικού, ενώ οι αποθήκες θα φτιαχτούν από τον Δήμο Μουζακίου.

Σε ότι αφορά στην Αρχαιολογική Έκθεση, αυτή θα είναι το επόμενο στάδιο μετατροπής του παλιού Δασαρχείου σε Μουσείο, το οποίο θα βασιστεί σε ειδική μουσειολογική μελέτη που θα εκπονήσει η Υπηρεσία σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η Έκθεση θα αποτελείται από ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της Αργιθέας, στον αρχαιολογικό χώρο των Γόμφων και γενικά στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μουζακίου.

Σημειώνεται ότι το έργο της μετατροπής του παλιού Δασαρχείου Μουζακίου σε Αρχαιολογικό Μουσείο, είχε τεθεί σε σύσκεψη (αρχές Ιουνίου) του Βουλευτή Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργου Κωτσού και του Δημάρχου Μουζακίου κ. Φάνη Στάθη με την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, η οποία τότε είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ιστορικά μνημεία της περιοχής και γενικότερα του Νομού Καρδίτσας.

Σε αυτή τη συνάντηση υπήρξε δέσμευση της Υπουργού για διάθεση πίστωσης 60.000 ευρώ που απαιτούνται για να εκτελεστεί – όπως είχε δηλώσει ο κ. Στάθης – η μελέτη συντήρησης και βελτίωσης του παλιού Δασαρχείου που έχει στην διάθεσή του ο Δήμος και γνωστοποιήθηκε στην κα Μενδώνη.

Ακολούθησε παράδοση της εν λόγω μελέτης από τον Δήμαρχο Μουζακίου στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας κα Μαρία Βαϊοπούλου η οποία και την έλαβε υπόψη για τις εργασίες που θα ξεκινήσουν.

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η Τεχνική Έκθεση της μελέτης των εργασιών που χρειάζονται να εκτελεστούν κατά την άποψη του Δήμου στο κτίριο του παλιού Δασαρχείου Μουζακίου αναφέρει μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Α. Υφιστάμενη κατάσταση: Το κτίριο βρίσκεται εντός Δημοσίου Κτήματος με ΑΒΚ 284, κυριότητας ΕΤΑΔ ΑΕ, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο της Δ.Κ. Μουζακίου στη συμβολή των οδών Βιβλιοθήκης και Κοραή, δίπλα στο Γενικό Λύκειο Μουζακίου και απέναντι από την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων. Το συνολικό εμβαδό του οικοπέδου είναι 483,40τ.μ.. Για αρκετά χρόνια, στο κτίριο αυτό στεγαζόταν οι υπηρεσίες του Δασαρχείου Μουζακίου.

Το κτίριο είναι λιθόκτιστο με στέγη ξύλινη και επικάλυψη με κεραμίδια. Όλα τα κουφώματα είναι ξύλινα, πέραν της εισόδου του Ορόφου η οποία είναι μεταλλική.

Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου ,ισόγειο και όροφος, είναι 152τ.μ. περίπου, με καθαρό ύψος ισογείου 3,00μ. και ορόφου 2,80μ. Οι εσωτερικές τοιχοποιίες είναι επιχρισμένες και οι οροφές είναι με καλαμωτή και σοβά. Το δάπεδο του ισογείου είναι από σκυρόδεμα, ενώ του ορόφου είναι ξύλινο, με φαρδιές καρφωτές τάβλες.

Στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου είχαν κατασκευασθεί παλαιότερα:

• Ξύλινο οίκημα με δίρριχτη στέγη εμβαδού 18,25 τ.μ. το οποίο χρησιμοποιούνταν από το Δασαρχείο ως χώρος γραφείων.

• Κτίριο εμβαδού 18,25 τ.μ. με δίρριχτη στέγη και φέροντα οργανισμό από μπατική οπτοπλινθοδομή το οποίο χρησιμοποιούνταν σαν τουαλέτες. Ο φέρων οργανισμός του εν λόγω κτιρίου έχει υποστεί σοβαρές ρηγματώσεις και πλέον δεν ενδείκνυται η χρήση του.

• Ξύλινο στέγαστρο εμβαδού 9,26τ.μ. με επικάλυψη από αυλακωτή λαμαρίνα το οποίο χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικός χώρος.

Ο περιβάλλων χώρος οριοθετείται με πέτρινο τοιχίο και μεταλλικά κιγκλιδώματα με δύο εισόδους, μία επί της οδού Βιβλιοθήκης και μία επί της οδού Κοραή. Περιμετρικά των κτιρίων υπάρχουν διάδρομοι πρόσβασης από σκυρόδεμα και κάποιοι μικροί χώροι πρασίνου. Β. Προτεινόμενες Εργασίες Συντήρησης: Ο Δήμος Μουζακίου, δεν έχει προχωρήσει έως σήμερα, σε καμία εργασία συντήρησης των κτιρίων, όμως προκειμένου να βελτιώσει αισθητικά και λειτουργικά το εν λόγω κτίριο, επιθυμεί να προχωρήσει στις παρακάτω παρεμβάσεις:

1. Καθαίρεση ψευδοροφής του ισογείου.

2. Επένδυση οροφής με γυψοσανίδα.

3. Ανακαίνιση χρωματισμών εσωτερικών επιφανειών με δύο στρώσεις πλαστικού χρώματος.

4. Αρμολόγημα πέτρινων τοίχων

5. Αντικατάσταση κουφωμάτων

6. Χρωματισμοί οροφής από γυψοσανίδα

7. Επίστρωση δαπέδου ισογείου με κεραμικά πλακίδια

8. Επικεράμωση με νέα κεραμίδια

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο εκτελέσεως του έργου και τεχνικές οδηγίες θα δοθούν στον τόπο του έργου από τον επιβλέποντα μηχανικό. Ο Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 60.140 ευρώ».

Καραγιάννης Φώτης, karditsaLive.Net