
Ιστορική έδρα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και επισήμως αποτελεί πλέον η Κοινότητα Μεσενικόλα, καθώς δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η σχετική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα.
Ολοκληρώθηκε έτσι μετά από τρία περίπου χρόνια η διαδικασία που είχε ξεκινήσει με την υπ’ αρ. 183/2019 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα για τον ορισμό της ιστορικής Κοινότητας ως ιστορικής έδρας, η οποια εγκρίθηκε αρχικά από την Δ/νση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών για να ακολουθήσει πέρυσι, όταν και συγκροτήθηκε το Συμβούλιο Τοπωνυμιών του Υπουργείου Εσωτερικών, η θετική γνωμοδότηση του οργάνου.
Οι λόγοι που επέβαλαν τον ορισμό του Μεσενικόλα ως ιστορική έδρα
Στην απόφαση με αριθμό 183/2019 που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα στη συνεσρίαση της 8ης Οκτωβρίου ο Δήμαρχος κ. Παν. Νάνος, ως εισηγητής του θέματος είχε αναλύσει τους ιστορικούς λόγους που συνέτρεχαν για τον ορισμό της ως ιστορική έδρα επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Ο Μεσενικόλας είναι από τα ιστορικά κεφαλοχώρια των Αγράφων, με συνεχή και αδιάλειπτη ιστορία η οποία είναι ζώσα από τα χρόνια της Αρχαιότητας μέχρι σήμερα. Οι Μεσενικολίτες συμμετείχαν σε όλους τους Εθνικούς Αγώνες και για την ελευθερία πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος. Λόγω της ισχυρής οικονομίας που ανέπτυξε από την αμπελοκαλλιέργεια και την εμπορία των φημισμένων κρασιών Μεσενικόλα, αναδείχθηκε σε τοπικό οικονομικό και διοικητικό κέντρο, από τα χρόνια της τουρκοκρατίας ακόμα.
Μετά την Θεσσαλική επανάσταση του 1878, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση και την ένταξη στον εθνικό κορμό, σχηματίζονται οι δήμοι και η κοινότητα γίνεται η πρωτεύουσα του Δήμου Νεβροπόλεως. Οι κοινότητες που δημιούργησαν το δήμο οι περισσότερες είναι ίδιες που σήμερα, αποτελούν το Δήμο λίμνης Πλαστήρα, ήτοι το Βουνέσι (Μορφοβούνι), Κερασιά, Στουγκο (Κρυονέρι), Μπεζούλα (Πεζούλα), Σερμενίκο (Φυλακτή) , Νεοχώρι, Πορτίτσα, Αγ. Γεώργιος, Μπλάσδο (Μοσχάτο) και Ιερά Μονή Κρυεράς Πηγής (Μονή Κορώνας).
Το φυσικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον άλλαξε ριζικά το 1959 με τη δημιουργία της λίμνης Πλαστήρα, οπότε διαμορφώθηκε ένα νέο, εντελώς διαφορετικό τοπίο. Στο διάβα του χρόνου προστέθηκαν ο Μπελοκομίτης και η Καρύτσα που ανήκαν στην Ευρυτανία, ενώ η Πορτίτσα και ο Άγιος Γεώργιος αποσχίστηκαν.
Με την δημιουργία των νέων οδικών αξόνων Μητρόπολη – Μοσχάτο – Τσαρδάκι και Μητρόπολη – Μορφοβούνι, ο Μεσενικόλας και το Μορφοβούνι τέθηκαν εκτός τουριστικού ενδιαφέροντος και σταδιακά ζουν στο περιθώριο της τουριστικής ανάπτυξης.
Ειδικά τα τελευταία 20 χρόνια υπήρξε εγκατάλειψη και παρακμή, μεγάλο μέρος των αμπελιών εγκαταλείφθηκε, ο πληθυσμός συρρικνώθηκε, τα σχολεία έκλεισαν και ο Μεσενικόλας ζει στη σκιά ενός παρελθόντος που ξεθωριάζει με την πάροδο των ετών.
Ως νέα δημοτική αρχή έχουμε σχέδιο για να αντιστρέψουμε την φθίνουσα πορεία. Στο πλαίσιο του Πολυκεντρικού Δήμου που σχεδιάζουμε, επιχειρούμε να μετατρέψουμε τις κοινότητές μας μέρος μιας «ανοιχτής πόλης», όπου κάθε χωριό θα έχει ρόλο μοναδικό, με βάση και την ιστορικότητά του Σε αυτό το νέο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής Ανάπτυξης, ο Μεσενικόλας δικαιωματικά αναδεικνύεται ως οικονομική, παραγωγική και ιστορική έδρα του Δήμου για την αμπελοκαλλιέργεια Επιπλέον πιστεύουμε ότι πρέπει να αναγνωριστεί ως ιστορική έδρα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους. Με την αναγνώριση αυτή:
-Αποκαθιστούμε και αναδεικνύουμε την ιστορικότητα της κοινότητας.
-Δημιουργούμε έναν επιπλέον τουριστικό προορισμό για τους επισκέπτες της λίμνης Πλαστήρα, σε συνδυασμό με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που σχεδιάζουμε όλο το χρόνο, αναδεικνύοντας τα ιστορικά σημεία, στο πλαίσιο του Υπαίθριου Μουσείου Αγράφων.
-Αποκαθιστούμε έτσι το νοητό ιστορικό χάρτη και το αδρανοποιημένο οδικό κύκλωμα της ανατολικής πλευράς της λίμνης Πλαστήρα.
-Ο Μεσενικόλας βγαίνει από την απομόνωση και εισάγεται ως δυναμικός προορισμός.
Με όλα τα παραπάνω εκτιμούμε ότι θα αποφέρει προστιθέμενη αξία στην Κοινότητα, την οικονομία του κρασιού και την κοινωνική Ανάπτυξη του χωριού»
Ομόφωνη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
- Την έγκριση του ορισμού της Τ.Κ. Μεσενικόλα ως ιστορικής έδρας του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα για τους ιστορικούς λόγους που αναφέρονται παραπάνω
- Την υποβολή αιτήματος προς το Συμβούλιο Τοπωνυμιών του άρθρου 7 του Ν.3463/06 και το Υπουργείο Εσωτερικών για τον ορισμό της Τ.Κ. Μεσενικόλα ως ιστορικής έδρας του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.
- Την τοποθέτηση ανάλογων πινακίδων στην είσοδο-έξοδο της Τοπικής Κοινότητας καθώς και στο Κοινοτικό Γραφείο.
- Να αναφέρεται σε όλους τους χάρτες και τα έντυπα προβολής του Δήμου
- Να σχεδιαστούν πολιτιστικές διαδρομές της Κοινότητας με την ανάλογη σήμανση