Για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου, ακολουθεί η διαδικασία υποβολής της αίτησης και αναλυτικές πληροφορίες.
1. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://www.gov.gr/ και προτείνεται η χρησιμοποίηση του προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο (browser) google chrome. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης είναι η 30η Νοεμβρίου 2020. Το ποσό της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 4728/2020 (Α΄ 186).
Θα καταβληθούν 5.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτιρίων από την κακοκαιρία "Ιανός" και 8.000 ευρώ στις πληγείσες επιχειρήσεις.
2. Υποβάλλεται αίτηση, η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) ως προς την αλήθεια του περιεχόμενου της. Ο δικαιούχος καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο βάσει των στοιχείων που δηλώνει στην υποβληθείσα αίτηση υπεύθυνη δήλωσή του. Ακολουθεί έλεγχος για την διαπίστωση της ακρίβειας των δηλωθέντων στοιχείων. Τονίζεται ότι ψευδής δήλωση, πέραν των προβλεπόμενων από άλλες διατάξεις κυρώσεων, επιφέρει την υποχρέωση επιστροφής του τετραπλασίου του χορηγηθέντος επιδόματος από τον λαβόντα προς το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4728/2020 (Α΄ 186).
3. Δικαιούχοι της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης είναι: Α) Οι ένοικοι κατοικιών είτε αυτοί είναι ιδιοκτήτες με πλήρη ή ψιλή κυριότητα, είτε είναι επικαρπωτές ή μισθωτές, εξαιρουμένων των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ή ένοικοι με δωρεάν παραχώρηση, των οποίων η κατοικία, κύρια ή/και δευτερεύουσες, επλήγη από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020.
Β) Οι επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες) που στεγάζονται σε κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020, με την προϋπόθεση ότι η κτιριακή εγκατάσταση ήταν σε χρήση την ημέρα του συμβάντος και η επιχείρηση που επλήγη ήταν σε λειτουργία.
4. Η κατοικία θεωρείται πληγείσα όταν εντός του χώρου της έχει εισέλθει νερό, λόγω της πλημμύρας. Αν το υπόγειο της κατοικίας που έχει χρήση αποθήκης έχει πλημμυρίσει, τότε δεν χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση. Το ίδιο ισχύει και για κατοικία που υπέστη ζημιές από βροχόπτωση και βρίσκεται στον δεύτερο όροφο.
5. Αν η πληγείσα κατοικία ή επιχείρηση είναι περισσότερες από μία απαιτείται υποβολή ξεχωριστής αίτησης. Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση χορηγείται για κατοικία που έχει πληγεί μόνο από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020, όπως αυτές ορίζονται στις σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις οριοθετήσεις περιοχών (ΦΕΚ Β’4431/07.10.20, ΦΕΚ Β’ 4432/07.10.20).
6. Δεν υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης ή συμπλήρωσης της υποβληθείσας αίτησης στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr. Πρέπει να υποβληθεί εκ νέου αίτηση στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr. Στη συνέχεια ο αιτών υποχρεούται να ζητήσει την ακύρωση της πρώτης αίτησης με την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος, από το e-mail που έχει δηλώσει, στο οποίο θα αναφέρεται υποχρεωτικά το ΑΦΜ και οι κωδικοί τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης αίτησης. Το μήνυμα θα αποστέλλεται στο e-mail: daefk@ggde.gr της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών – Κεντρικής Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.).
7. Δεν υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης της υποβληθείσας αίτησης μέσω της διαδικτυακής πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr. Πρέπει να υποβάλετε αίτηση ακύρωσης στην Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών – Κεντρικής Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.), σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
8. Δικαιούχος που διαμένει σε κατοικία που έχει πλήρη κυριότητα με ποσοστό ιδιοκτησίας π.χ. 50% και κάνει χρήση 100%, στην αίτησή του θα συμπληρώσω τα ακόλουθα: «Διαμένω ως»: α) την επιλογή «ΝΑΙ Ιδιοκτήτης με πλήρη κυριότητα με ποσοστό ιδιοκτησίας 50% και ποσοστό χρήσης 50%» και β) την επόμενη σχετική επιλογή προκειμένου να αιτιολογείται το υπόλοιπο 50% της χρήσης π.χ την επιλογή «ΝΑΙ με δωρεάν παραχώρηση με ποσοστό χρήσης 50%».