Μπορεί ως νομός να μην φημιζόμαστε για τις δενδρώδεις καλλιέργειές μας, αλλά ως ένα βαθμό υπάρχουν και ο παγετός των προηγουμένων ημερών μπορεί να αποδειχθεί ζημιογόνος για τους παραγωγούς που τις έχουν επιλέξει.

Αντίθετα, οι άλλες καλλιέργειες και κυρίως το σιτάρι, που έχει σπαρθεί και μεγαλώνει στα χωράφια την συγκεκριμένη εποχή, δεν έχει να φοβηθεί κάτι από το χιόνι και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που είχαμε τα προηγούμενα 24ωρα στο νομό μας.

Για όλα αυτά το KarditsaLive.Net μίλησε με τον προϊστάμενος του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Καρδίτσας κ. Δημήτρη Κωστή, που μας ενημέρωσε πως η βασική δενδρώδη καλλιέργεια στο νομό Καρδίτσας είναι η αμυγδαλιά και με βάση τα στοιχεία του 2019, υπάρχουν τέτοια δέντρα σε 1.129 στρέμματα.

Για το αν όμως θα καταγραφούν ζημιές σε αυτά θα το γνωρίζουμε αργότερα καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, και κυρίως σε τι κατάσταση ήταν το δέντρο τις ημέρες της πτώσης της θερμοκρασίας και του παγετού. Αν δηλαδή ήταν έτοιμο να ανθίσει ή είχε ανθίσει, τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Σε διαφορετική περίπτωση η ζημιά θα είναι περιορισμένη ή και ανύπαρκτη.

Αυτό, συνέχισε, ισχύει για όλα τα δέντρα και πιθανόν νομοί με πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως ο γειτονικός της Λάρισας, να έχουν μεγάλες δυσκολίες αν επαληθευθούν τα χειρότερα σενάρια.

Επίσης, έχει σημασία αν η πτώση της θερμοκρασίας έγινε σταδιακά. δίνοντας την δυνατότητα στο δέντρο να συνηθίσει ή απότομα προκαλώντας σοκ, κάτι που είναι απευκταίο. Κατ’ επέκταση παίζει ρόλο και το μικροκλίμα.

Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα πριν μπορέσουμε να πούμε τι άφησε πίσω της η κακοκαιρία για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τι κόστος θα έχει αυτό για τους παραγωγούς.

Π.Κ. karditsaLive.Net