Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Έρση είναι γνωστή κυρίως η μία από τις τρεις κόρες του βασιλιά των Αθηνών Κέκροπα και θεωρείται η προσωποποίηση της πρωινής δροσιάς, που πίστευαν ότι χάριζε στους ανθρώπους η Σελήνη.

Από το μύθο της Έρσης και από τη συγκλονιστική ομορφιά του φυσικού  φαινομένου  της πρωινής πάχνης  στη λίμνη Πλαστήρα, -όσο μπορεί αυτή να καταγραφεί από τον φακό μιας κινηματογραφικής κάμερας- «γεννήθηκε» η έμπνευση για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους-ντοκιμαντέρ που συνδυάζοντας την αξεπέραστη  ομορφιά της περιοχής με την μυθοπλασία και στέλνοντας έντονα περιβαλλοντικά μηνύματα για την σχέση του ανθρώπου με τη φύση, κέρδισε κοινό και κριτικούς σε διεθνή Φεστιβάλ .

Το Ντοκιμαντέρ ‘’Ersis’’, του διεθνούς βραβευμένου σκηνοθέτη Γεώργιου Δημητρόπουλου, απέσπασε 6 βραβεία Καλύτερης Ταινίας για τη Φύση, Καλύτερης Περιβαλλοντικής Ταινίας, Καλύτερης Κινηματογραφίας και Καλύτερου Ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σλοβακία, την Ινδία και την Ιταλία. Είχε επίσης άλλες τρεις επίσημες συμμετοχές και μια φιναλίστ.

Το σενάριο είναι μια αλληγορία - μυθοπλασία  που ακουμπά στο φαινόμενο της πρωινής πάχνης της λίμνης και στην κορυφογραμμή της Κοιμωμένης που εμπνεύστηκε και έγραψε ο ‘’δικός’’ μας Γιώργος Γεροντόπουλος, με καταγωγή από την Κερασιά της λίμνης Πλαστήρα, που κάνει και την ελληνική αφήγηση ενώ η έκδοσή της στην αγγλική, η οποία και συμμετέχει στα διεθνή Φεστιβάλ έγινε με την φωνή του διάσημου Άγγλου narrator αφηγητή Phillip Bret King.

Γ. Γεροντόπουλος στο KarditsaLive.Net: «Ευτυχής που έβαλα το λιθαράκι μου…»

«Με τον Γιώργο Δημητρόπουλο γνωριστήκαμε στην Κεφαλονιά όπου ζω και δραστηριοποιούμαι με οργάνωση δραστηριοτήτων αστροπαρατήρησης και από  την οποία κατάγεται ο ίδιος, ο οποίος ζει μόνιμα στην Ουαλία, όπου είναι καθηγητής Πανεπιστημίου και σκηνοθέτης. Όλες οι λήψεις έγιναν από τον ίδιο στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα την οποία είχε επισκεφθεί πριν την επέλαση του Ιανού και είχε φυσικά εντυπωσιαστεί από την μοναδική ομορφιά της. Μόλις είδα τα πλάνα από την περιοχή που τη λατρεύω αφού κατάγομαι από την Κερασιά και ασχολούμενος με τη συγγραφή και ειδικά με τη μυθοπλασία εμπνεύστηκα και έγραψα μέσα σε λίγη ώρα ένα σύγχρονο μύθο για να δέσουμε με μια ιστορία αυτά τα εκπληκτικά πλάνα και την ματιά του Γιώργου. O δε Phillip Bret King που ανέλαβε την αφήγηση στην αγγλική έκδοση της ταινίας είναι κορυφαίος αφηγητής παγκόσμιας εμβέλειας έχοντας ντύσει με τη φωνή του μεγάλες παραγωγές,  ντοκιμαντέρ και τρέιλερ κινηματογραφικών ταινιών.

Νιώθω ευτυχής που έβαλα το λιθαράκι μου στην δημιουργία μιας τέτοιας παραγωγής που αναδεικνύει την μοναδικότητα των τοπίων στην γενέτειρα μου, την λίμνη Πλαστήρα σε συνδυασμό με τις αλληγορίες που δημιούργησα πατώντας πάνω σε τοπικούς μύθους και φαινόμενα. Περιττό να σας πω ότι όλοι όσοι είδαν την ταινία στα διεθνή Φεστιβάλ που συμμετείχε μετέφεραν στο Γιώργο τον θαυμασμό για την ομορφιά του τοπίου της λίμνης μας. Δεν πίστευαν ότι υπάρχει τέτοια λίμνη στην Ελλάδα που η πλειοψηφία την έχει συνδυάσει με τη θάλασσα και τις παραλίες της. Προσωπικά μπορεί να μένω στην Κεφαλονιά που είναι πανέμορφη αλλά το μυαλό και η ψυχή μου είναι στην Κερασιά και η περιοχή αυτή είναι μια διαρκής πηγή έμπνευσης για μένα όσον αφορά τη μυθοπλασία. Είμαι ευγνώμων στο φίλο και συνεργάτη Γιώργο Δημητρόπουλο που με τίμησε με την επιλογή του και ανυπομονώ να ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας για το sequel της ταινίας, που θέλει να κάνουμε»

Γ. Δημητρόπουλος: «Η ταινία αφιερωμένη στην απαράμιλλη  φυσική ομορφιά της ορεινης Ελλάδας»

Με ανάρτησή του σκηνοθέτης της ταινίας Γ. Δημητρόπουλος κοινοποίησε το σύνδεσμο όπου κάποιος μπορεί να δει online την ταινία αναφέροντας τα εξής:

«Η ταινία ντοκιμαντέρ "ΕΡΣΙΣ" κυκλοφόρησε τώρα και είναι διαθέσιμη για να δείτε ONLINE στο YouTube. Είμαι στην ευχάριστη θέση να κοινοποιήσω έναν σύνδεσμο για την ταινία

Μπορείτε να επιλέξετε "CC" για ελληνικές λεζάντες/υπότιτλους. Θα με ενδιέφερε να ακούσω τις σκέψεις σας για την ταινία και το θέμα.. και φυσικά, είστε ευπρόσδεκτοι να το μοιραστείτε.

Μετά από ένα μακρύ και υπέροχο ταξίδι μέσα από μερικά συναρπαστικά φεστιβάλ κινηματογράφου παγκοσμίως και έχοντας συγκεντρώσει 6 βραβεία, ήρθε η ώρα να κυκλοφορήσει η ταινία ντοκιμαντέρ "Ersis" στο κοινό. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την ομάδα και τον Γιώργο Γεροντόπουλο για το δημιουργικό πνεύμα, και τη φιλία του.

Το "Ersis" είναι μια ταινία κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ μικρού μήκους αφιερωμένη στο μεγαλείο και την ομορφιά της φύσης όπως μας διηγούνται αρχαίοι μύθοι και θρύλοι, υπενθυμίζοντας μας ότι μπορούμε να ζούμε αρμονικά με τη φύση όπως ακριβώς έκαναν οι πρόγονοί μας για χιλιάδες χρόνια.

Οι άνθρωποι πίστευαν στις ουράνιες θεότητες από την αρχή. Ήταν μέρος της ζωής μας, εξακολουθούν να είναι. Και ζουν ανάμεσά μας, αγκαλιάζοντας το θεϊκό. Και ζουν ανάμεσα στον κόσμο των ανθρώπων και τον αιθέριο κόσμο των θεών. Μία από αυτές είναι η «Έρση», η θεότητα της πρωινής παγωμένης δροσιάς. Ζει στην ορεινή Ελλάδα εδώ και χιλιάδες χρόνια, και η παρουσία της εκεί θυμίζει την ομορφιά της φύσης και την εξέχουσα της ζωής.

Κάθε πρωί η «Έρση» ντύνει τη λίμνη με ομιχλώδες πέπλο. Κάθε πρωί η θεότητα της παγωμένης δροσιάς μας υπενθυμίζει τις μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις που βελτίωσαν και άλλαξαν τη ζωή όπως την ξέρουμε. Δημιουργήσαμε φράγματα, λίμνες και ποτάμια. Περιορίσαμε και μεταμορφώσαμε τη φύση αλλά με μεγάλο κόστος για το περιβάλλον, ζούμε. Ο ανθρώπινος πολιτισμός εξελίσσεται εδώ και χιλιετίες αλλά η σημασία της ισορροπίας, της ταπεινότητας και της ψυχραιμίας είναι μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε.

Θα ακούσουμε ποτέ τους αρχαίους θρύλους, τους μύθους, και τις θεότητες που δίνουν την αίσθηση της συμβίωσης, και του ήθους; Θα διδαχθούμε από τους προγόνους μας και θα συνυπάρξουμε αρμονικά με τη φύση; Θα φτάσουμε σε επιφοίτηση;»

karditsaLive.Net