Μία ακόμη παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί στην πύλη του Νοσοκομείου Καρδίτσας ο Σύλλογος Εργαζομένων και η Ένωση Ιατρών, διατρανώνοντας την πλήρη αντίθεσή τους στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στις αναστολές καθηκόντων που επιβάλλει η κυβέρνηση στους ανεμβολίαστους συναδέλφους τους.

Παράλληλα, έθεσαν επί τάπητος σειρά σημαντικών αιτημάτων που σχετίζονται με τη στελέχωση και τον εξοπλισμό των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του Νομού μας, τα οποία δυο χρόνια μετά την πανδημία – όπως τόνισαν – δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Να σημειωθεί ότι τόσο οι γιατροί, όσο και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου είχαν κηρύξει για σήμερα στάση εργασίας από τις 10 το πρωί μέχρι το τέλος ωραρίου στις 3 μετά το μεσημέρι.

Στο μεταξύ, παρόμοιες κινητοποιήσεις οργανώνονται σήμερα σε πολλά Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας.

ΑΜΕΣΗ ΑΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ

Αρχικά ομιλία απεύθυνε ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων ο κ. Δ. Κοτσαρίδης, τονίζοντας πως το κυρίαρχο αίτημα των κινητοποιήσεων είναι η άμεση άρση των αναστολών καθηκόντων.

«Είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, εγώ μάλιστα πρώτος εμβολιάστηκα – πρόσθεσε –, αλλά κατά της υποχρεωτικότητας. Όλοι εμείς οι υγειονομικοί ειδικά στο Νοσοκομείο Καρδίτσας υπερβάλλαμε δυνάμεις και μετά 1,5 χρόνο από την έναρξη της πανδημίας αποφασίστηκε κάποιοι συνάδελφοί μας να μπουν σε αναστολή. Κανείς μας πιστεύω δεν συνηγορεί υπέρ αυτής της άποψης, συνάδελφοι να πάνε σπίτια τους χωρίς οικονομικές απολαβές».

Ο κ. Κοτσαρίδης τόνισε και σειρά πάγιων αιτημάτων του κλάδου όπως είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και κρατικούς πόρους, η κατάργηση της επιχειρηματικότητας στον τομέα υγείας, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, η ένταξη όλων των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, η ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος και άλλα επείγοντα μέτρα προστασίας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Έκτορας Γάζος ο οποίος καυτηρίασε την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε αναστολή εργασίας συναδέλφους του υγειονομικούς «τη στιγμή που – όπως είπε -, τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στενάζουν κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό και το δημόσιο σύστημα υγείας «πιέζεται» λόγω της αύξησης των εισαγωγών ασθενών με COVID αλλά και της εκτίναξης της λοιπής νοσηρότητας».

Ακόμη ο κ. Γάζος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει αφήσει απροστάτευτους τους υγειονομικούς από την αρχή της πανδημίας, όταν μπήκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης χωρίς επαρκή μέσα, μάσκες, εξοπλισμό και τα αναγκαία τεστ».

«Ούτε στο πρώτο lockdown – επισήμανε - έγιναν αυτά που έπρεπε, όπως και τώρα που είμαστε χειρότερα, αφού πάνω από 50 συνάδελφοι υγειονομικοί βρίσκονται εκτός εργασίας την ώρα της μάχης με ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης».

Ο κ. Γάζος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το Νοσοκομείο διότι  -όπως ενημέρωσε - το επόμενο διάστημα λήγουν οι συμβάσεις εργασίας πάνω από 100 υγειονομικών.

Συγκεκριμένα, είπε πως 31 Οκτωβρίου λήγουν οι συμβάσεις πάνω από 20 επικουρικών σε όλο το Νομό. Στις 31 Δεκεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου καθαριστριών, φυλάκων που είναι περίπου 40 άτομα. Τον Φεβρουάριο – Μάρτιο λήγουν και οι συμβάσεις των εργαζομένων του ΟΑΕΕ, πάνω από 30 άτομα.

Επίσης, ο ίδιος μίλησε για χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, ενώ υποστήριξε σθεναρά και το αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων για ένταξη στα ΒΑΕ επαγγέλματα.

«Συνεχίζουμε, δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που βάζει στη ζυγαριά του κόστους οφέλους τα δικαιώματά μας και τις ανάγκες των ασθενών μας για τα κέρδη των λίγων. Μπλοκάρουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο ΕΣΥ που οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των δημοσίων δομών και υπηρεσιών υγείας» κατέληξε ο κ. Γάζος.

Τη συμπαράστασή τους στην κινητοποίηση και στα αιτήματα των εργαζομένων και των ιατρών του Νοσοκομείου Καρδίτσας εξέφρασαν με σύντομους χαιρετισμούς τους: ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ κ. Απ Ταξιάρχης, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας κ. Κλ. Ζούκα, το μέλος του ΔΣ της ΕΟΑΣΚ κ. Άρ. Μπαντής, η πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ κ. Ε. Καρυά, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ κ. Σωτ. Λαζινός και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων κ. Στ. Σαριδάκης.

Καραγιάννης Φώτης karditsaLive.Net