Κλειστά τρία στα τρία σχολεία στην ορεινή Αργιθέα Καρδίτσας, λόγω έλλειψης δασκάλων και νηπιαγωγών. Οι 7 μαθητές του δημοτικού σχολείου στο Ανθηρό έκαναν μόλις λίγες μέρες μάθημα, καθώς όλοι οι δάσκαλοι που ήταν στη διάθεση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και στάλθηκαν εκεί, αποχώρησαν, επίσης υπολειτουργεί το νηπιαγωγείο του χωριού που έχει δύο παιδιά, ενώ στο νηπιαγωγείο στο Αργύρι δεν έγινε καν αγιασμός και τα 3 παιδιά μένουν…στα σπίτια τους. «Έχουμε ενοχλήσει τους πάντες, φτάσαμε στο σημείο να απευθυνθούμε τους βουλευτές του νομού και όλοι μας λένε να περιμένουμε. Από βδομάδα σε βδομάδα, φτάσαμε έναν μήνα μετά και τα σχολεία μας είναι κλειστά», λέει στο ethnos.gr, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου. «Η Αργιθέα είναι από τους πιο ορεινούς δήμους και ένας από τους πέντε γηραιότερους της χώρας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πληρώνει μόνιμα το μάρμαρο σε όλα τα επίπεδα», συμπληρώνει.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Ηλίας Παπαδήμας, συνταξιούχος εκπαιδευτικός δεν θα είχε αντίρρηση να κάνει μαθήματα στα παιδιά αφιλοκερδώς, αλλά κάτι τέτοιο είναι παράνομο και φοβούμενος τις συνέπειες, δεν το σκέφτηκα καν.
«Στο δημοτικό σχολείο του Ανθηρού, έχει οργανική θέση ο πρώην δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Δημήτρης Τσιαντής, ο οποίος κάνει χρήση συνδικαλιστικής άδειας, ενώ ως αναπληρωτής στάλθηκε ένας δάσκαλο από την…Σαντορίνη, όμως έχει πάρει αναρρωτική άδεια. Αυτά τα ζητήματα έπρεπε να τα λύσει το υπουργείο πριν καν ξεκινήσει η σχολική χρονιά», τονίζει ο κ. Στεργίου. Η Αργιθέα, στα όρια των νομών Καρδίτσας και Ευρυτανίας, είναι μια ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή στα θεσσαλικά Άγραφα, με 20 οικισμούς και χωριά και περίπου 1.000 μόνιμους κατοίκους. Η οικονομία του δήμου βασίζεται στην κτηνοτροφία και οι κάτοικοι περνούν δύσκολο χειμώνα, καθώς το κρύο είναι τσουχτερό και ο παγετός καλύπτει τα πάντα από νωρίς. Απέχει 50 χιλιόμετρα από το Μουζάκι -πάνω από μία ώρα με το αυτοκίνητο- και σχεδόν 1,5 ώρα από την Καρδίτσα, ενώ οι 6 μαθητές γυμνασίου και λυκείου, μετακινούνται με ταξί σε σχολεία του νομού Ευρυτανίας. Τα ταξί πληρώνει η περιφέρεια Θεσσαλίας και τα παιδιά κάνουν 45 λεπτά για να πάνε στο σχολείο και άλλα τόσα για να επιστρέψουν σπίτι τους.
«Από τις 2 Σεπτεμβρίου που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης των φθορών των σχολικών κτιρίων, καθαρίσαμε τους κοινόχρηστους χώρους, βάψαμε τις αίθουσες, απομακρύναμε τα παλιά αντικείμενα. Παρότι τα έσοδά μας είναι πενιχρά, δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στο να είναι έτοιμα τα σχολεία, στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, αλλά αυτά παραμένουν κλειστά», αναφέρει ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι από την ευρύτερη περιοχή κατάγεται και η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο Ανδρέας Στεργίου, λογιστής και φοροτεχνικός έμενε για χρόνια στην Αθήνα, όπου μεταξύ άλλων ήταν και αντιδήμαρχος στο δήμο Ζωγράφου. Στα 33 του χρόνια αποφάσισε να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αργιθέα Καρδίτσας και να ασχοληθεί με τα κοινά για να βοηθήσει τον τόπο του. «Η ανοχή μας σε αυτό το θέμα είναι μηδενική. Η Αργιθέα δεν είναι τόπος Β΄ κατηγορίας και τα παιδιά μας δεν είναι «ενός κατώτερου Θεού». Σε μια εποχή μάλιστα, όπου υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι εκπαιδευτικοί, θεωρούμε αδιανόητο να αδυνατεί η πολιτεία να επιλύσει ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο πρόβλημα», λέει.
Μαρία Ριτζαλέου (EΘΝΟΣ)