Με εργασίες απόξεσης της υπάρχουσας ασφάλτου στην οδό Υψηλάντου από το ύψος της διασταύρωσής της με την οδό Καραϊσκάκη και προς της άνοδό της ξεκίνησε σήμερα (7/4) το πρωί ένα ευρύτατο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων του Δήμου Καρδίτσας που αφορά κυρίως μεγάλους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Καρδίτσας, οι οποίοι αποτελούν τα πιο βασικά τμήματα του οδικού της δικτύου με την μεγαλύτερη κυκλοφορία οχημάτων σε καθημερινή βάση.

Οι συγκεκριμένες εργασίες ασφαλτόστρωσης αποτελούν το βασικό αντικείμενο του έργου «Αποκατάσταση ζημιών στο δίκτυο οδοποιίας του δήμου Καρδίτσας λόγω της θεομηνίας της 18ης -19ης Σεπτεμβρίου του 2020», προϋπολογισμού 2.500.000€, η σύμβαση του οποίου υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι εργασίες είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 25 Νοεμβρίου και μάλιστα είχαν ανακοινωθεί και τα πρώτα τμήματα που επρόκειτο να ξεκινήσει η ανακατασκευή τους, τα οποία ήταν η οδός  Υψηλάντου, (μεταξύ των οδών Καραϊσκάκη και Αγράφων), οι οδοί Πλαστήρα, Κουμουνδούρου, Χατζημήτρου & Φράττη (μεταξύ των οδών Νικηταρά και Υψηλάντου) και οι οδοί Θετταλών, Γαριβάλδη & Φράττη, (μεταξύ των οδών Λ. Δημοκρατίας και Υψηλάντου) αλλά αναβλήθηκαν λόγω αναμενόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών και καθώς ο χειμώνας ήταν πλέον επί θύραις αποφασίστηκε τελικά η έναρξη των εργασιών να μετατεθεί για την άνοιξη. Από το Δήμο Καρδίτσας είχαν ενημερωθεί επίσης και εγγράφως οι εταιρείας παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ώστε να προηγηθούν οι εργασίες τους πριν τα έργα ασφαλτόστρωσης για να αποφευχθούν μελλοντικές νέες τομές στο οδόστρωμα καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα δοθούν σχετικές άδειες εργασιών. Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις αρχές Μαρτίου προκάλεσαν μια νέα μικρή αναβολή του σχεδιασμού, αλλά πλέον το έργο ξεκίνησε.

Στο χώρο των εργασιών πραγματοποίησαν αυτοψία πριν λίγο ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασ. Τσιάκος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας κ. Παν. Σβερώνης παρουσία και του αναδόχου Αθ. Γριβέλλα εκφράζοντας σε δηλώσεις τους την ικανοποίησή τους για την έναρξη υλοποίησης ενός σημαντικού, έργου, του μεγαλύτερου εδώ και δεκαετίες όπως το χαρακτήρισαν, που θα βελτιώσει τις συνθήκες κυκλοφορίας των οχημάτων στην πόλη, με το Δήμαρχο να αφήνει και κάποιες αιχμές για τη στάση της μειοψηφίας που προκάλεσε καθυστερήσεις στην έναρξη των εργασιών με αποτέλεσμα η ενεργειακή κρίση που ενέσκηψε να  προκαλέσει και μεγάλη αύξηση στην τιμή των υλικών και ιδιαίτερα της ασφάλτου. Σε πρώτη φάση μέχρι το Πάσχα αναμένεται να ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση της Υψηλάντου και θα ακολουθήσουν σταδιακά οι υπόλοιποι οδοί ενδεχομένως και με μια επιβράδυνση της πορείας του έργου, προκειμένου να επέλθει μια ισορροπία στις τιμές των υλικών για να εξελιχθεί ομαλά η εργολαβία, καθώς ήδη σε κάποιες άλλες περιοχές υπήρξαν προβλήματα στην εξέλιξη ανάλογων έργων.   

Οι δρόμοι που θα ασφαλτοστρωθούν

Με βάση τα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί από το Δήμο κατά την υπογραφή της σύμβασης του έργου μεταξύ των οδών που θα ασφαλτοστρωθούν είναι οι οδοί Σαμαροπούλου (550μ), Χ. Φλωράκη& Κουμουνδούρου (1.250 μ) Α. Παπανδρέου(600μ) Λ. Δημοκρατίας(500 μ.μ.) Καποδιστρίου(1.150 μ.) Υψηλάντου (950 μ.) Μπλατσούκα(400 μ) Δ. Λάππα(400 μ.) Θεσσαλιώτιδος(400 μ.) Βασιαρδάνη(300μ ), Ιχνών(300μ.) Μήλου(100 μ.) Ιεζεκιήλ (700 μ. ) Μ. Αλεξάνδρου(700 μ.) Καραϊσκάκη(1.200 μ.) και Τρικάλων

Στο έργο περιλαμβάνονται επίσης και μικρότεροι συνοικιακοί δρόμοι όπως οι οδοί Κ. Καβάφη (τέρμα), Φροξυλιά,  Κτημένου, Κωστάμη (τέρμα) καθώς και ανώνυμοι δρόμοι στην περιοχή Ζαχαριώτες και πίσω από το ΚΤΕΛ-κλειστό πάλης.

Στα πλαίσια του έργου θα τοποθετηθούν και πινακίδες ρύθμισης της κυκλοφορίας και πληροφοριακές ενώ θα γίνει και διαγράμμιση οδοστρώματος με ανακλαστική βαφή στις οδούς Κουμουνδούρου, Υψηλάντου, Πλαστήρα, Ιεζεκιήλ. Α. Παπανδρέου, Μπλατσούκα, Λ. Δημοκρατίας, Εμμανουήλ, Καποδιστρίου, Ειρήνης και Αζά

Περιλαμβάνονται και Κοινότητες

Στο έργο περιλαμβάνονται επίσης έργα αποκατάστασης ασφαλτοστρωμένων και χαλικοστρωμένων δημοτικών δρόμων, υπόβασης και βάσης , σωληνωτών τεχνικών εγκιβωτισμένων, κατεστραμμένων κρασπεδορείθρων, πλακοσκεπών οχετών και τοίχων.

karditsaLive.Net