Ανοιχτά αλλά χωρίς πελάτες παραμένουν τα ξενοδοχεία στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, ενώ βρισκόμαστε ένα μήνα πριν από τη πιο προσοδοφόρα περίοδο του χρόνου για την περιοχή. Μόνο που φέτος τα πράγματα πολύ δύσκολα θα θυμίσουν τα προηγούμενα χρόνια.

Το KarditsaLive.Net επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο των επαγγελματιών του κλάδου στην περιοχή, τον κ. Δημήτρη Γαλαγάλα και εκείνο που εισπράξαμε ήταν έντονος προβληματισμός τόσο για το αν θα υπάρξουν συνθήκες για να δουλέψουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, όσο κι για το αν είναι τελικά συμφέρον να  δεχθούν κόσμο.

Αρχικά να αναφέρουμε πως η κίνηση για κλείσιμο δωματίων ενόψει των εορτών είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Ούτε οι πιθανοί επισκέπτες, ούτε οι επιχειρηματίες είναι σε θέση να γνωρίζουν το πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις και υπό ποιες συνθήκες και αυτό είναι επόμενο να φρενάρει την όποια πρόθεση να προγραμματιστούν εκδρομές και να κλειστούν δωμάτια.

Μπορεί να είναι κοινή πεποίθηση πως η αγορά θα ανοίξει μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και θα είναι ανοιχτή τουλάχιστον το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους, αλλά το «χέρι του στη φωτιά» δεν το βάζει κανένας.

Από κει και πέρα, όπως ανέφερε ο κ. Γαλαγάλας, οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σκέφτονται σοβαρά και το κατά πόσο είναι συμφέρον το να λειτουργήσουν την εορταστική περίοδο. Όχι μόνο από θέμα χρήματων αλλά και υγειονομικά. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως αν ένα ξενοδοχείο έχει 100 και πλέον επισκέπτες και 20 άτομα προσωπικό, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κρούσμα.

Όσο μέτρα και αν παρθούν, όσο πιστά κι αν τηρηθούν είναι ένα ενδεχόμενο που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να αποκλειστεί και θα αποβεί καταστροφικό.

Αυτό γιατί θα σημάνει καραντίνα, 14 ημερών και κλείσιμο του ξενοδοχείου, κίνδυνο μετάδοσης, έξοδα που θα έχουν γίνει και θα πάνε χαμένα, επιστροφές προκαταβολών και πάει λέγοντας.

Από την άλλη είναι δεδομένο, συνέχισε, πως η περιοχή και οι επαγγελματίες έχουν ανάγκη να καλύψουν έξοδα μίας πολύ δύσκολης χρονιάς. Και εδώ ίσως, συνέχισε θα έπρεπε η πολιτεία να δει με διαφορετική ματιά τον κλάδο. Είμαι βέβαιος εξήγησε, πως αν έδινε την δυνατότητα επιλογής της αναστολής εργασίας και την επιστροφή ενός ποσού, που από την μία θα εξασφάλιζε τους εργαζομένους και από την άλλη θα περιόριζε την ζημιά, αρκετά ξενοδοχεία της περιοχής θα την επέλεγαν.

Ούτως ή άλλως εργασία τριών εβδομάδων δεν επαρκεί και αν γεμίσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες οι κίνδυνοι θα είναι περισσότεροι από τα οφέλη.

Π.Κ., karditsaLive.Net