
Αρνητικά γνωμοδότησε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου στη συνεδρίαση της Δευτέρας 20 Δεκεμβρίου για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δημιουργίας Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 33,6 MW στη θέση «Κορυφές» Π.Ε. Καρδίτσας ζητώντας παράλληλα και την ακύρωση του έργου στο οποίο αυτή αφορά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net η συγκεκριμένη μελέτη αφορά στην εγκατάσταση 8 ανεμογεννητριών (Α/Γ) τύπου Vestas V150, 4,2MW εκάστη, με πυλώνα ύψους 105μ. διάμετρο φτερωτής 150μ με μέγιστο ύψος μαζί με τα πτερύγια 180μ., και οι οποίες θα εγκατασταθούν από τα 1622μ ύψος μέχρι και 2064μ. ύψος. Για την εγκατάσταση των ίδιων ανεμογεννητριών θα απαιτηθούν στα ίδια υψόμετρα επεμβάσεις και εκσκαφές μεγάλης κλίμακας για τη διάνοιξη δρόμων και τη δημιουργία πλατειών. Η περιοχή του έργου καταλαμβάνει την βόρεια και ανατολική πλευρά της ψηλότερης βουνοκορφής των Αγράφων, με την ονομασία Καράβα (2.184μ) και εκτείνεται ανατολικά μέχρι το διάσελο του Αγ. Νικολάου Βλασίου. Από τις οκτώ ανεμογεννήτριες του έργου η 8η προβλέπεται να εγκατασταθεί σε περιοχή του Δήμου Μουζακίου, μέσα σε δάσος αιωνόβιας οξυάς και σε απόσταση μόλις 720μ. από την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, οι δε υπόλοιπες εντός των ορίων του Δήμου Αργιθέας.
Στη γνωμοδότηση που εισηγήθηκε ο Δήμαρχος κ. Φαν. Στάθης προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και εγκρίθηκε ομόφωνα, παρατίθενται οι λόγοι που ο Δήμος Μουζακίου ζητά την απόρριψη της μελέτης και την ακύρωση του έργου.
Η γενικότερη στάση του Δήμου Μουζακίου για τις ΑΠΕ και οι επιφυλάξεις για τα αιολικά
Στις γενικές παρατηρήσεις επισημαίνεται ότι ο Δήμος Μουζακίου κατανόησε εξ’ αρχής την αναγκαιότητα των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διευκολύνοντας τα αντίστοιχα σχέδια της πολιτείας τόσο με θεσμικές πρωτοβουλίες όσο και με τη θετική στάση και τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων του.
«Σήμερα, ωστόσο, προτεραιότητα για το Δήμο μας αποτελεί η προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού και υδάτινου πλούτου μας, μέσα από πρωτοβουλίες που θα αφορούν την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα (π.χ. η ιδιαίτερα αναπτυγμένη στην περιοχή αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα), του ήπιου τουρισμού και της προβολής των μνημείων και της φυσικής ομορφιάς του Δήμου, με τα τελευταία να αποτελούν αντικείμενο ειδικής μελέτης της πρόσφατα συσταθεί σας Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου μας. Επιπλέον, με βάση τα ήδη αδειοδοτημένα περιβαλλοντικά έργα ΑΠΕ αλλά κι αυτά, των οποίων η υλοποίηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην περιοχή του Δήμου μας, εκτιμούμε ότι, αναλογικά, ως Δήμος Μουζακίου έχουμε συμβάλει στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην εκπλήρωση των σχετικών μ’ αυτές στόχων της πολιτείας αλλά και στην εκπλήρωση των αντίστοιχων υποχρεώσεών της, όπως αυτές απορρέουν από διεθνείς συνθήκες.» αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ στη συνέχεια εκφράζονται επιφυλάξεις για την αποδοτικότητα των αιολικών έργων.
«Γίνεται όλο και περισσότερο γνωστό και αποδεκτό από αρμόδιους φορείς αλλά και επενδυτές του χώρου ότι η παραγόμενη από το αιολικό δυναμικό ενέργεια είναι στοχαστική, διαλείπουσα και ασταθής (βλ. στοιχεία ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΣΕΚ, κ.λ.π). Ως αποτέλεσμα, η ίδια ενέργεια δε μπορεί να στηρίξει τη μέσω δικτύου ηλεκτροδότηση και κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών αν, με τη σειρά της, δεν υποστηριχθεί από συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όπως αυτές του χρησιμοποιούμενου, κυρίως, σήμερα για το σκοπό αυτό πανάκριβου και εισαγόμενου φυσικού αερίου (μονάδες βάσης). Χαρακτηριστικά, μάλιστα, είναι τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, με βάση τα οποία η συμβολή των αιολικών (αλλά και άλλων μορφών ΑΠΕ) στην κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών σε ακραίες καιρικές συνθήκες (παγετός, καύσωνας, κ.λ.π.) είναι σχεδόν μηδαμινή. Όλα τούτα θέτουν υπό έντονη αμφισβήτηση αφενός την αποτελεσματικότητα και τη χρησιμότητα της παραγόμενης από το αιολικό δυναμικό ενέργειας αφετέρου και την ωφελιμότητα των αντίστοιχων επεμβάσεων και των εξ αυτών προκαλούμενων καταστροφικών συνεπειών στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, με τις επακόλουθες εξ αυτών κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.» αναφέρεται στη γνωμοδότησης
Οι 7 λόγοι της απόρριψης της εν λόγω μελέτης και του έργου ευρύτερα
Ειδικότερα όσον αφορά τους λόγους της αντίθεσής του στη συγκεκριμένη ΜΠΕ στην γνωμοδότηση του Δήμου Μουζακίου αναπτύσσονται και τεκμηριώνονται με 7 συγκεκριμένα επιχειρήματα, τα οποία είναι τα εξής:
Η υπό κρίση ΜΠΕ δεν περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής του έργου, αφού περιορίζεται σε γενικές αναφορές και μεταφορές στοιχείων από άλλες περιοχές, που ουδόλως σχετίζονται με το υπό κρίση έργο, με αποτέλεσμα και οι αντίστοιχες περιβαλλοντικές επιπτώσεις να μην αξιολογούνται επαρκώς. Απουσιάζουν αναφορές σε σημαντικά είδη της πανίδας και ορνιθοπανίδας, όπως αυτές για το λύκο, την καφέ αρκούδα, το λαγό, το γνωστό «όρνεο της Καράβας», την πέρδικα, κ.λ.π.. Απουσιάζουν, ακόμα, αναφορές για τη γνωστή και μοναδική στην περιοχή της Πίνδου «δρακόλιμνη της Λούτσας» αλλά και για την πανίδα που αυτή φιλοξενεί, ενώ εκλείπει και η οποιαδήποτε εμπεριστατωμένη αναφορά για τις επιπτώσεις του έργου στο δάσος με Οξυές, ένα από τα σπανιότερα της χώρας μας, που θίγεται από την εγκατάσταση του έργου, αφού, πέρα από τις λοιπές απαιτούμενες για την κατασκευή του έργου επεμβάσεις, προβλέπεται η εντός αυτού εγκατάσταση της μιας εκ των ανεμογεννητριών του έργου.
Για την εγκατάσταση του έργου θα απαιτηθεί η διάνοιξη νέων δρόμων το πλάτος των οποίων θα ξεπερνά τα 5μ., ενώ η καμπυλότητά τους, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων αναγκών για τη μεταφορά του εξοπλισμού του έργου (ανεμογεννήτριες και πτερύγια αυτών) αναμένεται τα ξεπερνά τα 75μ.. Για την τοποθέτηση των ίδιων ανεμογεννητριών θα απαιτηθούν και μεγάλης κλίμακας εκσκαφές, πολλές εκ των οποίων στην κορυφογραμμή της περιοχής, το ύψος της οποίας αναμένεται να μειωθεί σημαντικά εξαιτίας των συγκεκριμένων επεμβάσεων. Τα συγκεκριμένα, ωστόσο, δεδομένα θα επηρεάσουν αναπόφευκτα και μη αναστρέψιμα τόσο το περιβάλλον όσο και τη γεωμορφολογία της περιοχής, με αρνητικές επιπτώσεις και στους όποιους σχεδιασμούς του Δήμου μας για την αξιοποίησή της μέσω της ενίσχυσης των ήδη υφιστάμενων στην περιοχή αγροκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων ή της ανάπτυξης δράσεων εναλλακτικού τουρισμού, κ.λ.π.. Απρόβλεπτες είναι, επίσης, οι συνέπειες των ίδιων επεμβάσεων για τα σε εξέλιξη ευρισκόμενα κατολισθητικά φαινόμενα στη γειτονική αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του έργου, ιδιαίτερα μετά την καταστροφική επέλαση του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», που τα προκάλεσε. Για τα συγκεκριμένα φαινόμενα, τα οποία απειλούν ακόμα και κατοικημένες περιοχές του Δήμου μας, ουδεμία αναφορά περιλαμβάνεται στη ΜΠΕ του έργου.
Σημαντικό μέρος από το αλπικό τοπίο της περιοχής, που χρειάστηκε αιώνες ολόκληρους για να δημιουργηθεί στη σημερινή του μορφή, θα καταστραφεί χωρίς την οποιαδήποτε δυνατότητα αποκατάστασής του, - αφού, όπως ειπώθηκε, απαιτούνται γι’ αυτό ολόκληροι αιώνες - με δεδομένη και την αλλοίωση που και τούτο προκαλεί στο περιβάλλον και τη γεωμορφολογία της περιοχής.
Αλλοίωση στη γεωμορφολογία της περιοχής προκαλείται και από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή, όπως συμβαίνει με τη 2η εκ των ανεμογεννητριών του έργου, που εγκαθίσταται πολύ κοντά στην ψηλότερη βουνοκορφή των Αγράφων (Καράβα, 2.184μ.), την οποία και θα ξεπερνά σε ύψος!!
Δεν περιλαμβάνεται στη ΜΠΕ του έργου η οποιαδήποτε αναφορά για τα παραδοσιακά μονοπάτια της περιοχής, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται από περιπατητές και ορειβάτες και τα οποία αναπόφευκτα θα καταστραφούν με την εγκατάσταση του έργου, με αντίστοιχες επιπτώσεις και στους όποιους σχεδιασμούς του Δήμου για ανάπτυξη εναλλακτικών δράσεων ήπιου τουρισμού στην περιοχή.
Δεν εξετάζονται και δε λαμβάνονται υπόψη οι σωρευτικές επιπτώσεις (και επί των σχεδιασμών του Δήμου μας) από το πλήθος και των άλλων έργων ΑΠΕ στην περιοχή και τα οποία είτε βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης είτε εκτελούνται ήδη.
Η ΜΠΕ του έργου δεν περιλαμβάνει καμία ρητή και συγκεκριμένη πρόβλεψη για την αποκατάσταση της περιοχής, μετά την παύση λειτουργίας του έργου, παραπέμποντας για τούτο, γενικά και αόριστα, σε λύση που θα εξεταστεί σε μελλοντικό χρόνο.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω ζητούμε, ως Δήμος Μουζακίου, την απόρριψη της υπό κρίση ΜΠΕ και την ακύρωση του έργου στο οποίο αυτή αφορά.»
Μετά την ομόφωνη έγκρισή της η παραπάνω γνωμοδότηση θα υποβληθεί από το Δήμο στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας Τμήμα Περιβαλλοντικού & Χωρικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας στο πλαίσιο της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης επί της μελέτης που ολοκληρώνεται την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου.
Κωστής Κριτσιάνης karditsaLive.Net