Στη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου φορέων υπό τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, για την κατασκευή του νέου δρόμου Φαρσάλων – Λάρισας, οδήγησε η σημερινή σύσκεψη που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων, με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Μάκη Εσκίογλου.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στην έναρξη της σύσκεψης ο κ. Εσκίογλου «στη νέα μου πενταετή θητεία που μόλις ξεκινά, αυτό το έργο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και επιθυμία μου είναι να ολοκληρωθεί εντός αυτής.

Ειδικά μετά τις μεγάλες καταστροφές που χτύπησαν και την επαρχία Φαρσάλων τον περασμένο Σεπτέμβριο, νομίζω πως αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να συμπεριλάβει στο σχέδιο ανοικοδόμησης της Θεσσαλίας και την κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου. Αυτή η επαρχία έχει χτυπηθεί τα τελευταία χρόνια από αλλεπάλληλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Και από τον «Ιανό» και από τον «Διομήδη» και από τον «Ντάνιελ» και από τον «Ηλία».

Είναι λοιπόν αυτονόητο και δίκαιο να διεκδικούμε πέραν της αποκατάστασης υποδομών και την δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών που πρώτον θα διασφαλίζουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, δεύτερον την αδιάλειπτη και γρήγορη μετακίνηση των εμπορευμάτων και εν γένει την ευημερία στον τόπο μας. Δε μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, όταν δεν έχουμε εξασφαλίσει τις στοιχειώδεις συνθήκες, όπως οι οδικές υποδομές.

Δε μπορούμε να ζητάμε από τους νέους να μείνουν στον τόπο τους και να παράξουν κυρίως στον πρωτογενή τομέα, όταν δεν τους δίνουμε τα βασικά εργαλεία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ανάπτυξη της περιφέρειας δεν είναι μία αόριστη έννοια, αλλά μία σειρά πραγμάτων που πρέπει να γίνουν άμεσα, χωρίς ναι μεν και αλλά. Χωρίς προτεραιοποιήσεις. Γιατί η ζωή των ανθρώπων στον τόπο τους πρέπει να είναι πάντα πρώτη προτεραιότητα σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία.

Έχουν γίνει βήματα μπροστά προς την κατεύθυνση αυτή όπως η συνολική μελέτη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σήμερα καλούμαστε να δούμε τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά τις καταστροφές του Daniel. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι οι φορείς και να πιέσουμε με επιχειρήματα την κυβέρνηση ώστε να δρομολογηθεί άμεσα η κατασκευή του.

Δεν είναι αίτημα. Ο νέος δρόμος Φαρσάλων – Λάρισας, είναι επιτακτική ανάγκη για να προχωρήσουμε μπροστά. Το οφείλουμε στους συμπολίτες μας, το οφείλουμε στις γενιές που έρχονται, το οφείλουμε όμως και στη δικαίωση της μνήμης των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό τον δρόμο».

ΒΛΕΠΕΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας αναφέρθηκε εκτενώς με πολλά παραδείγματα έργων στον κυβερνητικό σχεδιασμό ύψους περίπου 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξηγώντας πως «έχει γίνει λάθος και πρέπει να διορθωθεί» καθώς δεν περιλαμβάνεται ο συγκεκριμένος δρόμος. Προανήγγειλε μάλιστα επαφές με τέσσερις υπουργούς για αύριο Τετάρτη για το θέμα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κουρέτας ανέφερε τα εξής: «νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Δεν έχουμε ούτε κόμματα, ούτε τίποτα. Εγώ θα μπω μπροστά σε αυτή τη φάση. Αύριο το πρωί έχω ραντεβού με τέσσερις υπουργούς για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρχουν νέα. Αυτό το οποίο θα ήθελα να υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο για να χτυπήσουμε τις πόρτες που πρέπει. Δεν υπάρχει δικαιολογία καμία. Ούτε ο «Ντάνιελ», ούτε ο «Ηλίας». Ο σχεδιασμός που έγινε, έχει καιρό που έχει γίνει και ήταν λάθος. Και πρέπει να διορθωθεί. Όλοι μαζί θα πάμε εκεί που πρέπει, πολύ σύντομα, να αλλάξει αυτή η προτεραιοποίηση των 12-13 δισεκατομμυρίων, να προστεθούν τα 213 εκ. ευρώ που είναι το κόστος του έργου του δρόμου Λάρισας – Φάρσαλα… Το θέμα είναι να γίνει αυτός ο δρόμος με ασφάλεια, να αλλάξουν επίπεδο τα Φάρσαλα. Είναι δική μου πρώτη προτεραιότητα και θα πρέπει να είναι όλων μας» κατέληξε.

ΟΜΟΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ

Στη σύσκεψη έδωσε το παρών και ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες που η δική του διοίκηση έκανε τα περασμένα χρόνια, με κορωνίδα την πρωτοβουλία για την ολοκλήρωση της μελέτης του έργου.

Τοποθετήθηκαν επίσης η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Κική Παναγιωτοπούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Δημοτικής Αναγέννησης» κ. Απόστολος Βασιλόπουλος, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Απόστολος Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας κ. Νίκος Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα κ. Τάσος Δραχμάνης και το μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας κ. Σωκράτης Αλειφτήρας.

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων στελέχη της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας, της Δημοτικής Αρχής Φαρσάλων, πρόεδροι κοινοτήτων και κοινοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.