
Την παλιά Σκιάθο, στο βορειότερο άκρο του νησιού με το φημισμένο Κάστρο, όπως το περιέγραφε στα αριστουργήματά του ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ξαναζωντάνεψαν τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια με την αναπαλαίωση και τις αποκαταστάσεις σε καίρια σημεία των ερειπίων της παλιάς χώρας. Μίας χώρας πριν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της οι οποίοι μετοίκησαν στην σημερινή γνωστή σε όλους κοσμοπολίτικη Σκιάθο.
Με την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ζωντάνεψαν εικόνες από το παρελθόν και συνδέθηκαν με το σήμερα αφού το παλιό Κάστρο αποτελεί σημείο αναφοράς και είναι το εμβληματικότερο τοπόσημο του νησιού διότι για αιώνες έζησαν οι Σκιαθίτες ταμπουρωμένοι για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις των πειρατών και των βαρβάρων που απειλούσαν την ζωή και την ύπαρξή τους.

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην ομιλία της, με αποσπάσματα από τα γραπτά του κοσμοκαλόγερου και υμνητή της Σκιάθου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και ακολούθως έκανε αναφορά στο σήμερα λέγοντας ότι "τίποτα δεν ήταν εύκολο. Οι ανάδοχοι έφεραν εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο διότι δεν ήταν καθόλου εύκολο να στερεωθούν τα βράχια, ούτε και να γίνει η γέφυρα για να φτάσουμε ως εδώ. Χρησιμοποίησαν εναέρια μέσα. Δικαίωμα αναφαίρετο όλων, είναι η προσβασιμότητα στον πολιτισμό. Υποχρέωση του υπουργείου Πολιτισμού είναι να καθιστά τον Πολιτισμό προσβάσιμο σε κάθε επίπεδο. Το Σύνταγμα της Ελλάδας είναι αυτό το οποίο έχει ορίσει ώστε το υπουργείο Πολιτισμού να έχει την ευθύνη για την προστασία, ανάδειξη και αποκατάσταση αυτού του τεράστιου συγκριτικού πλεονεκτήματος της πατρίδας μας, της πολιτιστικής κληρονομιάς".
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας είπε, μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου και τόνισε ότι "το μοναδικό αυτό δημιούργημα κόστισε τρία εκατομμύρια μέσω του ΕΣΠΑ και από κοινού με το υπουργείο Πολιτισμού, που συνεργαζόμαστε άριστα, θα υλοποιήσουμε και τη δεύτερη φάση του έργου, το οποίο περιλαμβάνει εργασίες στερέωσης στον ιερό ναό του Χριστού, στον ναό του Αγίου Νικολάου, στο ναό της Παναγίας Πρέκλας, στο ναό της Παναγίας Μεγαλομάτας, στο τζαμί, αλλά και στο κτίριο Διοίκησης. Αποτελεί προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Θεσσαλίας".
Καλωσόρισμα και χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας ο οποίος χάρισε με αληθινή συγκίνηση στην Λίνα Μενδώνη το συμβολικό κλειδί του παλιού οικισμού του Κάστρου της Χώρας της Σκιάθου.
Το παρών έδωσε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος που εκφράσθηκε με τα καλύτερα λόγια για τις εργασίες αποκατάστασης στο μνημείο του Κάστρου της Σκιάθου και τόνισε ότι τέτοια έργα αναδεικνύουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα του λαού μας.
Το Κάστρο της Σκιάθου αποτελεί μνημείο -δείγμα μεσαιωνικού οχυρωμένου οικισμού και είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Κτίστηκε τον 14ο αιώνα και αποτελούσε τον μοναδικό οικισμό του νησιού μέχρι το 1823, οπότε εγκαταλείφθηκε και κατοικήθηκε η σημερινή πόλη στο λιμάνι, με αποτέλεσμα την σταδιακή ερείπωσή του. Ο οχυρωματικός οικισμός περιβαλλόμενος από τείχη, καταλαμβάνει έκταση περίπου 25 στρεμμάτων και βρίσκεται σε εξαιρετικά απόκρημνη τοποθεσία, πάνω σε απομονωμένο βράχο που βρέχεται από παντού από τη θάλασσα. Με την ξηρά επικοινωνεί με μία πολύ στενή λωρίδα γης στα νότια, όπου υπήρχε η κατεστραμμένη πλέον ξύλινη γέφυρα η οποία στηριζόταν σε ψηλά λιθόκτιστα βάθρα.
Τώρα πλέον έγινε πλήρης αποκατάσταση και στερέωση των βάθρων μιας νέας ασφαλούς γέφυρας, αποκαταστάθηκε η πέτρινη πύλη και ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του μονοπατιού πρόσβασης στο Κάστρο.
Τα εγκαίνια του μοναδικού Κάστρου της Σκιάθου από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ολοκληρώθηκαν με τη μουσική πανδαισία των "Oros Ensemble" σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Γιώργου Κουμεντάκη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ