Η ετικέτα χαρακτηρίζει το κρασί, αποδεικνύει την αξία του και αποτελεί το μέσο με το οποίο ο καταναλωτής θα πληροφορηθεί σωστά και ολοκληρωμένα ώστε να αποφασίσει αν καλύπτει τις ανάγκες του. Οι πληροφορίες (ονομασία κρασιού, οινοπαραγωγός, προέλευση, γευστικές ιδιαιτερότητες κ.α.)  αφενός είναι συγκεκριμένες βάσει ευρωπαϊκών προτύπων, αφετέρου πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο στοχευμένες και προσιτές προκειμένου η κάθε φιάλη να μπορεί να «σταθεί» και εκτός Ελλάδας. 

Τι είναι υποχρεωτικό βάσει πρόσφατης νομοθεσίας να έχει η ετικέτα;

Τα πρώτα υποχρεωτικά στοιχεία που αναγράφονται είναι ο όγκος, ο οινοπαραγωγός, οι αλκοολικοί βαθμοί και η έδρα του, αν το κρασί είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή εμφιάλωσης.

Κατηγορία

Ο οίνος διαχωρίζεται σε επιτραπέζιο, τοπικό, ΠΟΠ.

Παραγωγός – Εμφιαλωτής

Αναγραφή του ονόματος, της διεύθυνσης και του αριθμού που έχει παραλάβει από το Χημείο του Κράτους.

Όγκος

Ο όγκος του κρασιού είναι συγκεκριμένος, δηλαδή το μέγεθος της φιάλης είναι επιτρεπτό έως 1 λίτρο, αναλόγως την περίπτωση.

Βαθμοί

Οι αλκοολικοί βαθμοί αναφέρουν την επί τοις εκατό περιεκτικότητα του σε οινόπνευμα.

Από το 2004 η ένδειξη «Περιέχει Θειώδη» είναι υποχρεωτική για κάθε κρασί ευρωπαϊκής ετικέτας. Το ακριβές περιεχόμενο της ετικέτας ορίζεται από την νομοθεσία της Ευρώπης, N 2392/1989 και Ν 3201/1990.

Για μία πιο «πλούσια» ετικέτα…

Κάθε οινοπαραγωγός μπορεί να θέλει να αναγράφονται παραπάνω πληροφορίες για το κρασί, ώστε να δελεάσει τον καταναλωτή, ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα του κρασιού που διαθέτει. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να αναφέρουν προτάσεις σερβιρίσματος, ιδιαίτερα στοιχεία για το σταφύλι παραγωγής, για την παλαίωση του κρασιού κ.τ.λ.   

Για ό,τι και να αποφασίσει να κάνει ο κάθε παραγωγός η βάση όλων αυτών των πληροφοριών είναι η ετικέτα κρασιού και τα χαρακτηριστικά της. Οι εκτυπώσεις που πραγματοποιούνται για την ετικέτα του κάθε παραγωγού παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο όλο παρουσιαστικό της κάθε φιάλης ξεχωριστά! Γι’ αυτό επιλέξτε με πολύ αυστηρά κριτήρια τη δημιουργία της αυτοκόλλητης ετικέτας που θα κοσμεί το κρασί που με τόσο κόπο εμφιαλώσατε.

Αυτά τα κριτήρια πληροί μόνο η Romvos Pack!