Μια ευχάριστη πρόκληση που έχουμε να διαχειριστούμε κάθε φορά που αλλάζει ο καιρός είναι η προσαρμογή του χώρου μας και η αναδιαμόρφωσή του, ώστε να ταιριάζει το μέσα με το έξω. Πολυθρόνες, καναπέδες, κουρτίνες, μαξιλάρια και μικρά διακοσμητικά στα τραπέζια και τους τοίχους θα δώσουν κάθε φορά το επιθυμητό ύφος χάρη στα χρώματα και τις υφές, που θα επιλέξουμε ανά περίσταση. Ιδίως τα μικρά διακοσμητικά και η εναλλαγή τους είναι ο πιο απλός τρόπος να φέρετε την άνοιξη στον χώρο σας, ενώ η αλλαγή μεμονωμένων κομματιών, όπως της πολυθρόνας ή του τραπεζιού ή των επιμέρους βοηθητικών τραπεζιών, επίσης αποπνέουν αέρα ανανέωσης στον χώρο σας.

Έξω χειμώνας, μέσα ζεστασιά

Και πάμε να δούμε τις χειμερινές επιλογές. Αν αποζητάτε τρόπους να κάνετε το σπίτι σας άνετο, ζεστό παρά το κρύο, που επικρατεί έξω, ώστε να καλωσορίσετε τον επερχόμενο χειμώνα τότε μερικές χειμερινές πινελιές διακόσμησης θα δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και σε αυτό το σημείο τα τραπέζια σαλονιού παίζουν καθοριστικό ρόλο. Για την ακρίβεια τα διακοσμητικά που θα τοποθετηθούν πάνω στα τραπέζια σαλονιού, είναι εκείνα που θα αποδώσουν τη χειμερινή νότα στον χώρο σας. Ένα μεγάλο βάζο με αρωματικό ποτ πουρί με εσάνς κανέλας και μήλου, ίσως με καρπούς, όπως καρύδια, βελανίδια, κουκουνάρια, αλλά και τα πλατανόφυλλα, που τα τελευταία χρόνια έχουν τιμηθεί δεόντως στη χειμερινή διακόσμηση είναι ιδανικά για την περίσταση.

Επίσης κηροπήγια ή ένας δίσκος, στον οποίο θα τοποθετήσετε αρωματικά κεριά σε διάφορα χρώματα και ύψη, μπορεί να αποτελέσει ιδανική επιλογή, που θα φέρει χρώμα και άρωμα χειμώνα στο σπίτι σας. Μπορεί να μην είναι Χριστούγεννα, αλλά όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, μη βιαστείτε να καταχωνιάσετε εκείνο το χριστουγεννιάτικο στεφάνι. Πάνω από το τζάκι ή πάνω στο τραπέζι σαλονιού τοποθετώντας κεριά στο εσωτερικό του, μπορεί να μετατρέψει σε μια όμορφη, ζεστή γωνιά το σημείο, που θα τοποθετηθεί, ενώ θα κάνει τον χώρο να δείχνει εντός κλίματος.

Ρίξτε τους τόνους

Προφανώς δεν αναφερόμαστε στον τόνο της φωνής, αλλά στους χρωματικούς τόνους, που επικρατούν στον χώρο σας. Αφήστε το φυσικό φως να κάνει το θαύμα του αποπνέοντας αίσθηση ηρεμίας και ευτυχίας. Μια σειρά με φωτάκια σε ένα βάζο, ένα πορτατιφ σε ένα βοηθητικό τραπεζάκι και γενικά λάμπες με ζεστό χρώμα θα δώσουν την cozy πινελιά στον χώρο σας. Και δεν ξεχνάμε τα παράθυρα! Συγκεκριμένα τις κουρτίνες, που στόχο έχουν να εμποδίσουν τα κρύα ρεύματα αέρα να εισέλθουν. Βαριά και ζεστά υφάσματα σε σκούρες αποχρώσεις, που τραβάνε τις ακτίνες του ηλίου, και σε μήκος που θα φτάνει ως το πάτωμα, είναι ό,τι πρέπει για τη χειμερινή διακόσμησή σας.

Φωτίστε τον χώρο με τα κατάλληλα υφάσματα

 Εάν υπάρχει κάτι στο οποίο όλοι οι αρχιτέκτονες εσωτερικών χώρων και διακοσμητές συνηγορούν, αυτό είναι ότι τα κεντρικά έπιπλα ενός καθιστικού, όπως οι καναπέδες θα πρέπει να έχουν ένα ουδέτερο χρώμα, ώστε να αποτελέσουν τον καμβά, πάνω στον οποίο θα προσθέσετε τις μικρές χρωματικές πινελιές σας για να αποδώσετε το ύφος και την αισθητική, που επιθυμείτε. Παράδειγμα: Θέλετε ο χώρος σας να είναι λαμπερός με μια αίσθηση glam; Τότε μπορείτε να επιλέξετε έναν ολόλευκο καναπέ και να ενισχύσετε το «λαμπερόν» του πράγματος με καθρέφτες, πολυελαίους, μικρά χρυσά διακοσμητικά ή χρυσά κηροπήγια και γενικά οτιδήποτε δίνει άπλετο φως στον χώρο. Αυτό το στυλ μπορεί να ταιριάξει και σε χειμερινό στυλ προσθέτοντας χαλιά ή σε καλοκαιρινό αφαιρώντας- εκτός από τα χαλιά- και τα πολλά διακοσμητικά.

Αν από την άλλη πλησιάζει το καλοκαίρι και θέλετε να φέρετε τη φρεσκάδα του ωκεανού και τη ραστώνη του θέρους στο σπίτι σας, μπορείτε απλώς να επενδύσετε σε απαλά και ελαφρά ριχτάρια σε λινό ύφασμα, που θα ρίξετε είτε στους καναπέδες είτε στην πολυθρόνα σας. Προς τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούν εξαιρετικά και μαξιλάρια με καλοκαιρινά μοτίβα, όπως άγκυρες, ή αν είστε οπαδοί της μονοχρωμίας, το κόκκινο και το ναυτικό μπλε από μόνα τους, αρκούν.

Ο καναπές-κρεβάτι σε ρόλο κλειδί

 Συνήθως ένας καναπές- κρεβάτι έχει το πλεονέκτημα του αποθηκευτικού χώρου. Πως αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο; Δε θα χρειαστεί να σπαταλάτε τον πολύτιμο αποθηκευτικό χώρο του σπιτιού σας, προκειμένου να φυλάσσετε τα εποχικά ρούχα του σαλονιού. Έτσι για παράδειγμα μαξιλάρια και ριχτάρια ακόμη και πλεκτά, μπορούν να περιμένουν καρτερικά ώσπου να έρθει η ώρα να βγουν με τη λήξη του καλοκαιριού και να πάρουν τη θέση των αντίστοιχων καλοκαιρινών.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε τη σημασία των χρωμάτων του καναπέ, που επίσης θα πρέπει να είναι σε αρμονία με το σύνολο, όπως προείπαμε. Εναλλακτικά μπορεί να είναι σε πλήρη αντίθεση προκειμένου να δώσει μια ένταση στον χώρο, απλώς θα πρέπει το υπόλοιπο δωμάτιο να κινείται σε «ήσυχους» τόνους. Η ουσία της ανανέωσης έγκειται στη φαντασία, στο να αποτελεί ευχάριστη διαδικασία και κυρίως να διαμορφώνει έναν χώρο τέτοιο, που μας προκαλεί να μείνουμε. Οπότε η αισθητική σας αρκεί για να δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα.