«Εάν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα». Με τον τρόπο αυτό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτ. Τσιόδρας, σχολίασε την εικόνα αυξημένης κίνησης στους δρόμους των πόλεων, έξω από τις τράπεζες αλλά και σε παραλίες, η οποία παρατηρήθηκε χθες. Μια ημέρα κατά την οποία καταγράφηκε αύξηση στον αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού και η οποία, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, αν και δεν συγκρίνεται με τις αντίστοιχες τάσεις άλλων χωρών, δείχνει από μόνη της την επιθετικότητα αυτού του ιού. Οπως επεσήμανε ο καθηγητής, «ακόμα και αυτή η βραδεία εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας έχει οδηγήσει μέσα σε ένα μήνα στους μισούς θανάτους που καταγράφηκαν από γρίπη φέτος. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο επιθετικός, πόσο γρήγορα καταστροφικός μπορεί να γίνει ένας τέτοιος ιός και στη πατρίδα μας», σημείωσε και τόνισε για άλλη μία φορά ότι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος τρόπος για τον περιορισμό της επιδημίας είναι τα μέτρα που εφαρμόζουμε. «Δεν έχουμε κάτι καλύτερο στα χέρια μας», ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, χθες καταγράφηκαν στη χώρα μας έξι νέοι θάνατοι λόγω του κορωνοϊού. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της νόσου στην Ελλάδα ήταν έως χθες το απόγευμα 49. Χθες, 85 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με μέση ηλικία τα 66 έτη και με το 43% αυτών να μην έχει υποκείμενα νοσήματα. Εξι ασθενείς έχουν εξέλθει της μονάδας εντατικής θεραπείας όπου νοσηλεύονταν, λόγω βελτίωσης της κατάστασης της υγείας τους. Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 στη χώρα μας ήταν χθες το απόγευμα 1.314, εκ των οποίων τα 102 προστέθηκαν το τελευταίο 24ωρο της καταγραφής.

Από τα νέα περιστατικά, 20 αφορούν μέλη πληρώματος του πλοίου «Ελ. Βενιζέλος» που βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού του Πειραιά. Μεταξύ των θετικών στον κορωνοϊό περιστατικών που καταγράφηκαν χθες ήταν και αυτό μιας αλλοδαπής γυναίκας η οποία διαβιούσε σε δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και η οποία προσήλθε σε νοσοκομείο της Αθήνας. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ιχνηλατεί όλες τις επαφές της και προχωρεί σε όλα τα μέτρα προστασίας όσων διαμένουν και εργάζονται στη δομή.

Εν τω μεταξύ, μητρώο ασθενών με κορωνοϊό, στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα περιστατικά στη χώρα μας, η αγωγή που λαμβάνουν εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη, καθώς και η έκβαση τη νόσου, θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες. Στο μητρώο αυτό θα καταγράφονται και ασθενείς με ήπια συμπτώματα που δεν νοσηλεύονται και οι οποίοι θα παρακολουθούνται από γιατρούς μέσω συστήματος τηλεϊατρικής.

Οπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση για τη φροντίδα των ασθενών εκτός νοσοκομείου, έχει ήδη σχεδιαστεί και ξεκινάει η λειτουργία Κέντρων Υγείας αποκλειστικά για τον κορωνοϊό και στα οποία θα εξετάζονται και θα παρακολουθούνται ασθενείς με COVID-19 που δεν χρειάζεται να νοσηλευθούν. Αναφορικά με τη χορήγηση της ειδικής φαρμακευτικής αγωγής σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται και την οποία ενέκρινε προχθές η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αυτή θα γίνεται κατόπιν συνταγογράφησης των γιατρών στην κοινότητα με βάση συγκεκριμένα κλινικά κριτήρια και υπό ιατρική παρακολούθηση.

Πένυ Μπουλούντζα Καθημερινή