Μια αγοραστή βασιλόπιτα μπορεί να σου λύνει τα χέρια, αλλά η σπιτική έχει άλλη χάρη. Ξεχωριστό είναι αυτό που έχει φροντίδα. Και φτιάχνοντας κάτι μόνος σου, είτε απλό, είτε λίγο πιο πολύπλοκο, νιώθεις κι ο ίδιος πιο καλά. Οι συνταγές που θα διαβάσετε παρακάτω είναι εύκολες ακόμη για όσους δεν συνηθίζουν να περνάνε πολύ χρόνο στην κουζίνα.

Βγάλτε λοιπόν το μίξερ και μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο από το ντουλάπι, φροντίστε τα υλικά για το γλυκό της πρώτης μέρας του χρόνου να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και μην ξεχάσετε το φλουρί. Όποια και να διαλέξετε από αυτές τις δυο αφράτες, αρωματικές βασιλόπιτες με ζύμη κέικ, την ώρα της κοπής ακόμη κι όσοι έχουν σκοπό να σκαλίσουν την πίτα αναζητώντας το γούρικο νόμισμα και να την αφήσουν στην άκρη θα υποκύψουν. Δεν θα μείνει ψίχουλο.

Ζουμερή βασιλόπιτα με σοκολάτα και φουντούκι

Όλη η υπόθεση στην ζουμερή βασιλόπιτα (πάνω αριστερά φωτογραφία) που προτείνει ο Δημήτρης Χατζηδημητρίου, η οποία συνδυάζει βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού, κουβερτούρα γάλακτος, φουντούκια και κανέλα, είναι να ζυγίσετε τα υλικά. Μετά τα πράγματα είναι απλά. Όλη τη δουλειά θα την κάνει το μίξερ. Η συνταγή είναι για μια μεγάλη βασιλόπιτα, για 15 άτομα περίπου, αλλά μπορείτε κάλλιστα να μειώσετε τη δοσολογία στο μισό (έτσι θα έχετε υλικά για μια φόρμα διαμέτρου 32 εκατοστών). Δείτε πώς να την φτιάξετε εδώ.

Αφράτη βασιλόπιτα με πορτοκάλι και καρύδι

Η συνταγή του Βαγέλη Δρίσκα (κάτω δεξιά φωτογραφία) είναι η πλέον ικανή απόδειξη ότι μπορεί κανείς να φτιάξει, πολύ εύκολα, μια εξαιρετική βασιλόπιτα. Αρωματισμένη με βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού, με την καρυδόψιχα να της δίνει ξηροκαρπάτες νότες, χιονισμένη με άχνη ζάχαρη, είναι νόστιμη κι ευωδιαστή, ενώ η μαρέγκα που μπαίνει στο μείγμα του κέικ την κάνει πολύ πολύ αφράτη.

Δείτε πώς να την ετοιμάσετε εδώ.

ethnos.gr