Εργάζεσαι έξω σε χαμηλές θερμοκρασίες; Ανακάλυψε πώς να προστατευτείς απ' το κρύο στη δουλειά σου για πιο ασφαλή και άνετη εργασία.

Αν εργάζεσαι σε εξωτερικούς χώρους και σε χαμηλές θερμοκρασίες, τότε θα ξέρεις ότι η δουλειά υπό τέτοιες συνθήκες, έχει κάποιες παραπάνω δυσκολίες.

 Για αυτό το λόγο άλλωστε, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς να προστατευτείς απ’ το κρύο στη δουλειά για να αποφύγεις τους πιθανούς κινδύνους αλλά και για μεγαλύτερη άνεση.

 Έχουμε λοιπόν πέντε συμβουλές για εργασία σε χαμηλές θερμοκρασίες. Πάμε να τις δούμε.

1.  Φόρεσε τα κατάλληλα ρούχα 

Ίσως, το βασικότερο που πρέπει να κάνει κάποιος που εργάζεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, είναι να επιλέξει τα κατάλληλα ρούχα. Είναι άλλωστε και το πρώτο πράγμα που αναζητάμε όταν καταφθάνει ο ψυχρός καιρός. Να βάλουμε δηλαδή πιο “ζεστά” ρούχα.

 

Ποια είναι η κατάλληλη ένδυση για την εργασία, ώστε να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά το κρύο; Για αρχή, τα ισοθερμικά ρούχα. Αν οδηγείς μηχανή, είναι πιθανό να τα χρησιμοποιείς ήδη.

 

Τα ισοθερμικά, εκτός απ’ τη ζεστασιά που σου προσφέρουν, είναι συνήθως αρκετά εφαρμοστά και άνετα για τις κινήσεις σου. Κάτι που βολεύει πολύ όταν εργάζεσαι, ειδικά σε εργασίες που απαιτούν συνεχείς κινήσεις του σώματος.

 

Πέρα απ’ τα ισοθερμικά, υπάρχει και “ειδική” ένδυση εργασίας, σχεδιασμένη για τις χαμηλές θερμοκρασίες. Όπως είναι οι φόρμες εργασίας ψύχους, που είναι ειδικά διαμορφωμένες και ιδανικές για συνθήκες έντονου κρύου.

 

Δεν πρέπει επίσης να αγνοείς τις ευαίσθητες περιοχές του προσώπου σου, όπως είναι τα δάχτυλα, τα αυτιά, τα μάγουλα και η μύτη. Σημεία στα οποία εμφανίζονται συχνότερα και τα κρυοπαγήματα.

 

Μη διστάσεις να φορέσεις σκούφους, περιλαίμια, γάντια, προστατευτικά αυτιών, ώστε να μείνεις προστατευμένος απ’ το κρύο. Και τέλος, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, είναι να επιλέξεις τα ιδανικά παπούτσια εργασίας. Δηλαδή, παπούτσια με αντιολισθητική σόλα, αδιάβροχα και μονωμένα απ’ το ψύχος.

 

 

2.  Μην ακουμπάς μεταλλικές επιφάνειες με γυμνά χέρια 

 

Ο χώρος εργασίας, είναι πολύ πιθανό να έχει διάφορα μεταλλικά αντικείμενα. Όταν όμως η θερμοκρασία πέφτει, οι μεταλλικές επιφάνειες μετατρέπονται σε… παγίδες.

 

Το μέταλλο βλέπεις, είναι καλός αγωγός της θερμότητας και έτσι, αν το ακουμπήσεις δίχως γάντια, λόγω της μεταφοράς θερμότητας, μπορεί να σου προκαλέσει κάψιμο στο δέρμα.

 

Τα γάντια λοιπόν, είναι το βασικό “αξεσουάρ” όταν έρχεσαι σε επαφή με μεταλλικές επιφάνειες. Τα δάχτυλα άλλωστε είναι και απ’ τις πιο ευαίσθητες περιοχές στο κρύο, όπως είπαμε και προηγουμένως.

 

 

3.  Κάνε διαλείμματα και μην ξεχνάς να κινείσαι 

 

Προσπάθησε να κάνεις συχνά μικρά διαλείμματα σε μέρη μακριά απ’ το κρύο και να κινείσαι, ώστε να διατηρήσεις τη θερμοκρασία του σώματός σου. Ειδικά, αν εργάζεσαι σε ακραίες θερμοκρασίες, τα διαλείμματα είναι απαραίτητα.

 

Κάθε πότε μπορείς να κάνεις διάλειμμα; Μια καλή προσέγγιση είναι, να κάνεις ανά δύο περίπου ώρες για 15 - 20 λεπτά. Βρες λοιπόν ένα σημείο που δεν είναι εκτεθειμένο στο κρύο και κάντο “μέρος για το διάλειμμά σου”.

 

 

4.  Πάρε μαζί σου παραπάνω ρούχα 

 

Αν τα ρούχα εργασίας σου βραχούν ή υγραθούν λόγω της υγρασίας, μπορούν να ρίξουν τη θερμοκρασία του σώματός σου.

 

Αν εργάζεσαι σε έντονα χαμηλές θερμοκρασίες, κάτι τέτοιο δε θα ήταν και το καλύτερο. Μη διστάσεις λοιπόν να πάρεις μαζί σου παραπάνω ρούχα για να αλλάξεις αν χρειαστεί. Όπως για παράδειγμα, φόρμα, παντελόνι, κάλτσες, γάντια, κλπ.

 

 

5.  Μην ξεχνάς την… ενυδάτωση 

 

 

Έχεις παρατηρήσει ότι το δέρμα σου αφυδατώνεται στο κρύο; Οι χαμηλές θερμοκρασίες  προκαλούν απώλεια ύδατος από τις στιβάδες του δέρματος και έτσι, μπορεί να αφυδατωθείς.

 

Τα μη αλκοολούχα ζεστά ροφήματα, κατά προτίμηση με ηλεκτρολύτες, είναι ιδανικά για να σε κρατήσουν ενυδατωμένο στο κρύο. Καλό θα ήταν επίσης, να αποφύγεις τα ροφήματα με καφεΐνη, καθώς αυξάνει την πιθανότητα για αφυδάτωση.