Απώλειες περίπου δύο δισ. ευρώ μετρούν συνολικά επιχειρήσεις τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ από την αρχή του έτους έως και το τέλος Φεβρουαρίου οι απώλειες φτάνουν τα 4,8 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα το πλήγμα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς τα στοιχεία τόσο του Ιανουαρίου όσο και του Φεβρουαρίου αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και είναι αυτές μόνο που υποβάλλουν στοιχεία για τον τζίρο τους σε μηνιαία βάση. Υπενθυμίζεται ότι το περυσινό δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου δεν είχε ακόμη επιβληθεί αναστολή σε κανέναν τομέα οικονομικής δραστηριότητας, αφού τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού διαγνώσθηκαν στην Ελλάδα στα τέλη Φεβρουαρίου.
Το πλήγμα, βεβαίως, τον Φεβρουάριο του 2021 είναι πολύ μεγαλύτερο, όπως φανερώνουν τα σχετικά ποσοστά, για τις επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας σε όλη τη χώρα ή στο μεγαλύτερο μέρος αυτής, και αυτό συμπεριλαμβάνει τους μεγάλους κλάδους του εμπορίου και της εστίασης.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Φεβρουάριο 2021 ανήλθε σε 17,23 δισ. ευρώ έναντι 19,05 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2020, καταγράφοντας μείωση 9,6%.
Μείωση ωστόσο πολύ μεγαλύτερη, 47,7%, καταγράφεται τον Φεβρουάριο του 2021 για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας. Ο κύκλος εργασιών όσων έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων διαμορφώθηκε σε 582,88 εκατ. ευρώ έναντι 1,115 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2020.
Ο κλάδος του λιανεμπορίου, ο οποίος τον Φεβρουάριο ήταν κλειστός στην Αττική και σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης χώρας, είχε απώλειες 150 εκατ. ευρώ (είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς δεν περιλαμβάνονται στην πραγματικότητα οι δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που δεν τηρούν διπλογραφικά βιβλία) ή μείωση τζίρου 30,5%. Ο κλάδος της εστίασης, που διανύει τον έκτο συνεχή μήνα αναστολής δραστηριότητας, τον Φεβρουάριο του 2021 είχε απώλειες 59,16 εκατ. ευρώ ή μείωση 55,7%. Στον κλάδο των καταλυμάτων η μείωση του τζίρου ήταν 70,9% και αυτός διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 σε 20,88 εκατ. ευρώ, από 71,84 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2020.
Δήμητρα Μανιφάβα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)