Μέχρι την περασμένη Δευτέρα ο Κώστας Τζούμας ήταν ένας άγνωστος στο ευρύ κοινό νεαρός που ζούσε μόνιμα στο Βερολίνο έχοντας στήσει μια δική του start up εταιρεία, μια νεοφυή επιχείρηση, όπως αποδίδεται ο όρος στα ελληνικά. Το deal που έκανε πουλώντας τη δική του data Artisans στον κινεζικό κολοσσό της Alibaba -πρόκειται για την κινέζικη εκδοχή του Amazon- προκάλεσε τεράστιο θόρυβο στον χώρο.
Κάπως έτσι, ένα παιδί από τα Γιάννενα που όλοι τον ήξεραν ως ανήσυχο πνεύμα όταν φοιτούσε στο 4ο Λύκειο της πόλης, εισέπραξε μαζί με τον συνιδρυτή της εταιρείας Stephan Ewen 90 εκατ. ευρώ. Η δημοσιοποίηση του deal τον έκανε το πρόσωπο των ημερών στην Ελλάδα, αφού ασχολήθηκαν μαζί του τα διεθνή ΜΜΕ και κάποια από τα πλέον έγκριτα περιοδικά. Ο ίδιος μάλλον δεν περίμενε αυτό τον χαμό, πόσο μάλλον που είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων και που η δημοσιότητα μέχρι την περασμένη Δευτέρα ήταν κάτι άγνωστο στη mentalite του. Μέχρι στιγμής δεν έχει παραχωρήσει συνέντευξη γι’ αυτό το mega-deal και περιορίστηκε σε μια ανάρτηση στο Twitter με την οποία το ανακοίνωσε και σε μια από κοινού δήλωση με τον συνιδρυτή της data Artisans.
Από τα Γιάννενα στο Βερολίνο
Ο Κώστας Τζούμας δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα με τον καιρό στο Βερολίνο, ο οποίος έμοιαζε πολύ με αυτόν της αγαπημένης του πόλης, των Ιωαννίνων. Εκεί που γεννήθηκε και μεγάλωσε, απολαμβάνοντας τις χειμωνιάτικες εικόνες με το χιόνι να πέφτει πυκνό και τις βόλτες με τους φίλους του, όταν τελείωνε το διάβασμα.
Από το Δημοτικό ακόμη ήταν άριστος μαθητής, κάτι που δεν άλλαξε στο 4ο Λύκειο από το οποίο αποφοίτησε, ενώ στις Πανελλαδικές πέρασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και ειδικότερα στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, που ήταν η πρώτη του επιλογή.
Ετσι, το 2002 κατέβηκε στην Αθήνα, ήταν από τους καλούς φοιτητές, διάβαζε πολύ, απέφευγε να χάνει παραδόσεις και δεν άφηνε μαθήματα να μαζεύονται στις εξεταστικές. Πήρε το πτυχίο του το 2007 και αμέσως μετά ταξίδεψε στο Ααλμποργκ της Δανίας για το διδακτορικό του στο ομώνυμο πανεπιστήμιο. Ομως ο επόμενος σταθμός στην πορεία του ήταν αυτός που έμελλε να σημαδέψει τη διαδρομή του. Εφτασε στο Βερολίνο για να εργαστεί στο πλαίσιο του μεταδιδακτορικού του ως ερευνητής και εκεί ξεκίνησε ουσιαστικά η επαγγελματική του πορεία, αυτή που τον οδήγησε στην κορυφή.
Εκεί το δαιμόνιο μυαλό του νεαρού Ηπειρώτη γέννησε την ιδέα της ίδρυσης της data Artisans, μιας εταιρείας start up, έχοντας συνοδοιπόρο του τον Stephan Ewen, το πρώτο προϊόν της οποίας ήταν το Apache Flink. Επί της ουσίας ήταν μια πλατφόρμα αξιοποίησης και επεξεργασίας τεράστιων όγκων δεδομένων για μεγάλες επιχειρήσεις, η οποία γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Η επιτυχία ήρθε γρήγορα και εταιρείες-κολοσσοί όπως η ING, το Netflix, η Uber και η κινεζική Alibaba εμπιστεύθηκαν τον Κώστα Τζούμα και την πλατφόρμα του. Η τελευταία ήταν αυτή που αποφάσισε να αγοράσει την data Artisans του νεαρού Ηπειρώτη και η οποία προτίθεται να επενδύσει ένα τεράστιο ποσό προκειμένου ο Τζούμας και η ομάδα των «πεφωτισμένων» συνεργατών του να σχεδιάσουν ένα νέο λογισμικό που θα την οδηγήσει σε νέους επιχειρηματικούς τομείς.
Ο ίδιος μαζί με τον Στέφαν συνυπογράφουν τη δήλωση που ανέβηκε στην ιστοσελίδα της εταιρείας τους μετά το deal των 90 εκατ. ευρώ, στην οποία αναφέρουν μεταξύ άλλων:
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που η data Artisans ενώνει τις δυνάμεις της με την Alibaba, για να δημιουργήσουν μια νέα πρωτοβουλία γύρω από τις τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα Big Data. Ας υπογραμμίσουμε τους λόγους για τους οποίους είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή την κίνηση και το συναρπαστικό μέλλον που ανοίγεται για εμάς, τους πελάτες μας, τους συνεργάτες μας και το Apache Flink και την ευρύτερη κοινότητα ανοικτών πηγών Big Data.
Μετά την ίδρυση της εταιρείας, το 2014, είχαμε πάντα πίστη στο δυναμικό των τεχνολογιών ανοιχτού κώδικα για τους προγραμματιστές και τις επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκινήσαμε το Apache Flink ως πλαίσιο ανοικτού κώδικα για αποδοτική και φιλική προς τον χρήστη επεξεργασία δεδομένων σε τεράστια κλίμακα. Τον Ιανουάριο του 2019 η Flink είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κοινότητες στο Apache Software Foundation, με εκατοντάδες συνεισφέροντες και εκπληκτική αποδοχή από μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο και από πολλές βιομηχανίες σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές».
Η δέσμευση των Κινέζων
Ο Κώστας και ο Στέφαν εξηγούν τα επόμενα βήματα κάτω από την ομπρέλα των Κινέζων, τονίζοντας ότι οι πελάτες και οι συνεργάτες τους θα πρέπει να περιμένουν το καλύτερο. «Ειδικά όταν πολλές τεχνολογίες και εταιρείες ανοιχτού κώδικα αποφασίζουν για μια λιγότερο “ανοιχτή” επιλέγοντας μια πιο “κλειστή” προσέγγιση, βλέπουμε με μεγάλη χαρά την Alibaba να δεσμεύεται στην “ανοικτή” πηγή και την αποστολή μας, πρόθυμη να πάρει την τεχνολογική πρόοδο του Flink στο επόμενο επίπεδο.
Η Alibaba, ως ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες της παραγωγής και ο μεγαλύτερος συνεργάτης της Apache Flink, σε στενή συνεργασία με την κοινότητα ανοιχτού κώδικα και την ομάδα Data Artisans, έχει συμβάλει πολλαπλά στον κώδικα βάσης Flink τα τελευταία 2 χρόνια.
Οι πελάτες και οι συνεργάτες μας μπορούν να αναμένουν το ίδιο απαράμιλλο επίπεδο υπηρεσιών, συμβολή και δέσμευση για ανοιχτού κώδικα, βαθιά τεχνολογική πρόοδο και καινοτομία, καθώς και ομαλή συνέχιση των επιχειρηματικών μας προσφορών με τον ίδιο επαγγελματισμό και την ίδια ταχύτητα! Μαζί με την Alibaba μπορούμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας και την τεχνολογία σε νέους ορίζοντες, επενδύοντας ακόμη περισσότερο στην ανοιχτή πηγή. Μπορούμε να επεκταθούμε σε νέους τομείς που δεν έχουμε διερευνήσει στο παρελθόν και να διασφαλίσουμε ότι το Flink θα γίνει ένα πιο πολύτιμο πλαίσιο επεξεργασίας δεδομένων για τη σύγχρονη επιχείρηση που βασίζεται σε δεδομένα, σε πραγματικό χρόνο.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: ένα τεράστιο ευχαριστώ! Σας ευχαριστούμε για την κοινότητα Apache Flink, για τους υπεύθυνους και συνεργάτες που διατηρούν μια τεχνολογία ανοιχτού κώδικα παγκόσμιας κλάσης, στους πελάτες μας και τους πρώτους υιοθετούντες για να πιστέψουμε στην τεχνολογία μας και σε ό,τι είμαστε σε θέση να κάνουμε. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα της data Artisans για την ύπαρξη μιας πραγματικής οικογένειας, εξαντλώντας τα όρια σε ό,τι κάναμε και επιτύχαμε μέχρι τώρα. Το αληθινό πολικό αστέρι μας έχει και θα κατασκευάζει πάντα καινοτόμες τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα για να βελτιώσει τις ζωές προς το καλύτερο! Αυτό παραμένει αμετάβλητο καθώς μεταβαίνουμε στο επόμενο κεφάλαιό μας».
Διονύσης Θανάσουλας (Πρώτο Θέμα)