Κλείνει το πρώτο μεγάλο συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) στη χώρα μας. Η Cosmote είναι έτοιμη να αναθέσει το νέο συμβόλαιο εκσυγχρονισμού του δικτύου της για την περίοδο 2020-2023 στην Ericsson, εκτιμώμενου ύψους 170 εκατ. ευρώ. Το νέο συμβόλαιο αφορά το αποκαλούμενο «ακραίο» δίκτυο ή ραδιοδίκτυο της εταιρείας, δηλαδή τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό των σταθμών βάσης και των κεραιών τους ανά την Ελλάδα. Eίναι η πρώτη φορά που η Cosmote συνεργάζεται με έναν προμηθευτή, αντί για δύο που ήταν μέχρι σήμερα η στρατηγική της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τη νέα στρατηγική του ενός προμηθευτή υπαγόρευσε η μητρική Deutsche Telekom (DT), η οποία έχει ως αρχή όλες οι θυγατρικές της με δραστηριότητες σε χώρες που έχουν πληθυσμό κάτω των 20 εκατ. κατοίκων να αξιοποιούν έναν προμηθευτή εξοπλισμού. Οι δύο προμηθευτές αφορούν χώρες με πληθυσμό άνω των 20 εκατ. (Γερμανία, Πολωνία, Ισπανία κ.ά.). Μεγάλος χαμένος της υπόθεσης, εφόσον κλείσει το νέο συμβόλαιο, αναμένεται να είναι η Nokia που μέχρι σήμερα ήλεγχε το 60% των προμηθειών του ραδιοδικτύου της Cosmote. Η Νότια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, αξιοποιούσε εξοπλισμό της Nokia, ενώ η υπόλοιπη μισή (Βόρεια Ελλάδα) χρησιμοποιούσε εξοπλισμό Ericsson.
Επίσης, στους χαμένους συγκαταλέγεται και η κινεζική Huawei. Η τελευταία, αν και μέχρι σήμερα παρέμενε εκτός προμηθειών εξοπλισμού ραδιοδικτύου της Cosmote, ήλπιζε και πίεζε να αποκτήσει μερίδιο στη νέα σύμβαση. Ωστόσο οι πιέσεις των Αμερικανών, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φέρεται να έδωσαν τέλος στις όποιες σκέψεις της διοίκησης της Cosmote να αξιοποιήσει την κινεζική εταιρεία, είτε μερικώς είτε αποκλειστικά.
Πάντως, αμφότερες οι επιχειρήσεις Nokia και Huawei που μένουν εκτός του νέου συμβολαίου της Cosmote, συνιστούν ήδη προμηθευτές του αποκαλούμενο δικτύου «κορμού» (core network) της εταιρείας. Ακόμα, σε εξοπλισμό της Huawei βασίζεται το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου σταθερής στη μητρική εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε., ειδικά σε ό,τι αφορά τις ευρυζωνικές υπηρεσίες.
Οσον αφορά το δίκτυο «κορμού», η Cosmote αναμένεται να ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία για τον εκσυγχρονισμό του, αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου. Ωστόσο, παρόλο που το δίκτυο αυτό είναι σημαντικότερο σε θέματα ασφάλειας των επικοινωνιών, έχει πολύ μικρότερο οικονομικό αντικείμενο. Συνήθως, αντιστοιχεί στο 10% έως 20% της αξίας ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας, με το υπόλοιπο 80%-90% να αφορά στο «ακραίο» ραδιοδίκτυο.
Το νέο συμβόλαιο για το ραδιοδίκτυο της Cosmote, που αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές του έτους, θα περιλάβει τόσο εξοπλισμό ραδιοδικτύου 4ης όσο και 5ης γενιάς. Πρακτικά, η Cosmote με τη σύμβαση αυτή, πρώτον, θα προετοιμαστεί για την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας 5ης γενιάς, και σε δεύτερη φάση, μετά την παραχώρηση των αδειών κινητής 5G που αναμένεται να λάβει χώρα στο τέλος του 2020 ή το αργότερο αρχές 2021, θα περιλάβει παραδόσεις εξοπλισμού 5G.
Αντίστοιχο συμβόλαιο αναμένεται να υπογράψει μέσα στο 2020 και η Vodafone, ενώ ακόμη δεν έχει εκκινήσει αντίστοιχη διαδικασία η Wind Hellas. Η Vodafone ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο πανευρωπαϊκή διαδικασία προμήθειας εξοπλισμού 5G για 14 χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.
BAΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)