Συνεχίζεται η αντιπαράθεση των θεσσαλών επενδυτών της Μαλαματίνα αδερφών Κρομμύδα με τους συνδικαλιστές της επιχείρησης, παρά το γεγονός ότι το Πρωτοδικείο κήρυξε παράνομες τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στο εργοστάσιο Καλοχωρίου της Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ έκκληση στους εργαζομένους της Μαλαματίνα, να διατηρήσουν την παραγωγική διαδικασία, με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα από αρχές Αυγούστου, απηύθυνε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της εταιρείας, Κωνσταντίνος Μαλαματίνας, τονίζοντας, σύμφωνα με FnB Daily, ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο νέος επενδυτής, στόχο είχαν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. 

Ο ίδιος, μέσω της γραπτής του παρέμβασης θέλησε να προτρέψει τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην παραγωγική διαδικασία, ορμώμενος από την ανάγκη να τους υπενθυμίσει τη δύσκολη πορεία της Μαλαματίνα, μέχρις ότου βρεθεί επενδυτής και μπορέσει να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της. “Θεώρησε ότι ήταν αναγκαίο να τοποθετηθεί, δεδομένης της κατάστασης”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα απογοητευμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων, δεδομένου “του αγώνα, που έχει γίνει για να εξασφαλιστεί η συνέχεια της Μαλαματίνας και από τους παλιούς αλλά και από τους νέους ιδιοκτήτες, σε ό,τι αφορά και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και εύχεται να βρεθεί μια λύση με τους συνδικαλιστές, η οποία να ευνοεί τον τρόπο λειτουργίας της οινοποιίας”.

Όλα άρχισαν όταν το σωματείο εργαζόμενων της εταιρείας που ανοίκει στον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών αντέδρασε στην απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση της επιχείρησης, μετακινώντας εργαζόμενους σε άλλα τμήματά της ή προσφέροντάς τους πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου τα οποία αρνήθηκαν.

Ο κ. Μαλαματίνας τόνισε στη δήλωσή του, ότι παρακολουθεί “με θλίψη και οργή τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο μήνα” και προσθέτει ότι,“οι προσωπικές προσπάθειές μου για τη διάσωση της εταιρείας και την εξυγίανσή της, προκειμένου να μην οδηγηθεί αυτή σε άτακτη χρεοκοπία, απέβλεψαν πρώτα και κύρια στη διατήρηση της παραγωγικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας”, και συμπληρώνει ότι “δυστυχώς οι προσπάθειες και επιλογές μου, που είχαν μεγάλο προσωπικό κόστος και υποστηρίχθηκαν από τους/τις εργαζόμενους/-ες, μπορεί να αποβούν μάταιες και είναι κρίμα. Παρακαλώ τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους έναντι των συναδέλφων τους και να προασπίσουν το δικαίωμα στην εργασία και τη δίκαιη αμοιβή, διατηρώντας και ενισχύοντας την παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου στο Καλοχώρι. Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να αντέξει άλλο ένα κλειστό εργοστάσιο", καταλήγει ο κ. Μαλαματίνας.

Τι λέει η Mantis

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Mantis, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις και την κατάληψη του εργοστασίου από εργαζόμενους και συνδικαλιστές, κατέθεσε αγωγή που εκδικάστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, κατά του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της Μαλαματίνας. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι συγκεκριμένες 24ωρες προκηρυχθείσες επαναλαμβανόμενες απεργίες ήταν παράνομες, ενώ στην απόφασή του ανέφερε ότι θα επιβληθεί "σε βάρος του εναγόμενου (του Σωματείου των Εργατοϋπαλλήλων) χρηματική ποινή €5.000 για την περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφαση".

Η εταιρεία των αδερφών Κρομμύδα, σε ανακοίνωσή της υπογράμμισε ότι η πλειονότητα των εργαζομένων της Οινοποιίας δεν συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις καθώς από τους συνολικά 89, εργάζονται κανονικά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας 64 υπάλληλοι και πρόσθεσε ότι “εδώ και μήνες οι συνδικαλιστές του Σωματείου έχουν ενημερωθεί για την ανάγκη να υπάρξει λειτουργικά αναδιοργάνωση της επιχείρησης, ώστε να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική της επιχείρησης και οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων”. Σημειώνεται ότι και οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ανάμεσα στη διοίκηση και το Σωματείο που είχαν ξεκινήσει, μετά τον Φεβρουάριο, απέβησαν άκαρπες.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Στέλλα Αυγουστάκη FnB Daily)