Σε έμμεση παραδοχή της κακής οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ και της αδήριτης ανάγκης για αύξηση τιμολογίων προχώρησε ο επικεφαλής της Επιχείρησης, Μανόλης Παναγιωτάκης, από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προμηθειών για ντίζελ και φυσικό αέριο, αλλά και τη νέα σύμβαση με τα ΕΛΤΑ, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
«Είναι γεγονός ότι μειώνονται τα κέρδη μας. Οι μέτοχοι δεν πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένοι από αυτή την άποψη και το φαινόμενο θα πρέπει να σταματήσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης. Σημείωσε, δε, ότι «πρέπει να είναι ευχαριστημένοι οι καταναλωτές με την έκπτωση συνέπειας 15% που υιοθετήσαμε, οι εργαζόμενοι γιατί υπογράψαμε δύο συλλογικές συμβάσεις που ικανοποίησαν τα αιτήματα και η πολιτεία γιατί μειώσαμε τον δανεισμό κατά 1,2 δισ. ευρώ από το 2015 και πληρώσαμε πάνω από 1,5 δισ. φόρους, όπως και οι προμηθευτές μας διότι μόνο φέτος προγραμματίζουμε 687 εκατ. επενδύσεις». Στον αντίποδα αυτών, ο κ. Παναγιωτάκης περιέγραψε μια σειρά από παράγοντες που, όπως είπε, «δημιουργούν πίεση στα αποτελέσματα και μείωση κερδών που πρέπει να σταματήσει, διότι αλλιώς θα μας δυσκολέψει να βγούμε στις αγορές», θέτοντας έμμεσα για μία ακόμη φορά το θέμα της αύξησης των τιμολογίων. Τους παράγοντες αυτούς, στην προσπάθειά του να δώσει μια έμμεση απάντηση στον τομεάρχη Ενέργειας της Ν.Δ. Κώστα Σκρέκα σχετικά με το περιθώριο κέρδους της ΔΕΗ το δ΄ τρίμηνο του 2018, δεδομένου ότι στο γ΄ τρίμηνο ήταν μηδενικό, τους περιέγραψε ως εξής: «Δεν μπορώ να πω το τελικό ΕΒΙTDA για το 2018, καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι προβλέψεις. Το 2014 που είχαμε υψηλό EBITDA είχαν γίνει ανατιμήσεις στα τιμολόγια, ήταν άλλες οι τιμές CO2 και είχαμε το 97% της αγοράς στη λιανική και 70 με 75% στην παραγωγή. Σήμερα, με παραγωγή στο 50-55% και μερίδια αγοράς περί το 80%, σημαίνει ότι αγοράζουμε από τη χονδρική για να καλύψουμε τις επιπλέον ανάγκες μας σε ρεύμα. Η χονδρική τιμή έχει ανέβει κατά 30% από τα 54 στα 68 ευρώ». Ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε, ωστόσο, ότι η ΔΕΗ εξυπηρετεί κανονικά τις υποχρεώσεις της. «Θα πληρώσουμε φέτος 50 εκατ. στις εγχώριες τράπεζες, 200 εκατ. στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ομόλογο των 350 εκατ. ευρώ τον Μάιο, όλα αυτά έχουν διασφαλιστεί και δεν νομίζω να υπάρξει πρόβλημα. Συνεχίζεται παράλληλα και η προσπάθεια για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας», είπε. Αναφερόμενος στο θέμα της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων, ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι είναι εκ φύσεως ένα δύσκολο project και για την ολοκλήρωσή του απαιτείται περισσότερος χρόνος, όπως είχε επισημάνει, τόσο δημοσίως όσο και προς την Κομισιόν, προκειμένου να αποσαφηνιστούν θέματα όπως τα ΑΔΙ, το target model και οι συμβάσεις προμήθειας λιγνίτη. Παίρνοντας πάντως θέση και στο ενδεχόμενο της αποτυχίας του διαγωνισμού, που είναι και το πιο πιθανό ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι «αν το τίμημα δεν είναι εύλογο ας μην πουληθούν» και συμπλήρωσε: «Εχουμε και άλλες λύσεις• εάν δεν ευοδωθεί ο διαγωνισμός θα επανέλθουμε με καλύτερες προϋποθέσεις και θα πουλήσουμε τις μονάδες».
Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου, ο κ. Παναγιωτάκης αποκάλυψε τις προθέσεις της ΔΕΗ για απεξάρτηση από τη ΔΕΠΑ, με την οποία διατηρεί μακροχρόνια σύμβαση σε προνομιακή τιμή ως ο μεγαλύτερος πελάτης. «Θέλουμε και εμείς να προμηθευόμαστε αέριο από τις πηγές τροφοδοσίας. Εχουμε δημιουργήσει μια ιδιαίτερη μονάδα γι’ αυτό το θέμα και τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να φαίνονται. Ενα δείγμα είναι η σύμβαση που φέραμε ενώπιόν σας με 400.000 ευρώ όφελος. Προετοιμαζόμαστε και εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες προμήθειας αερίου για μετά τη λήξη της σύμβασης που έχουμε με τη ΔΕΠΑ», επισήμανε.
Οσον αφορά στις σχέσεις με τα ΕΛΤΑ, τόνισε ότι οι χρηματορροές από τα ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ εδώ και ένα χρόνο έχουν πλήρως ομαλοποιηθεί. Οπως είπε, η ΔΕΗ ανέθεσε τις ταχυδρομικές αποστολές των λογαριασμών μέσω των ΕΛΤΑ έως τον Μάρτιο του 2019 ύστερα από διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχε και η ACS, στο πλαίσιο του οποίου κρίθηκε ότι μόνο τα ΕΛΤΑ πληρούν τις προϋποθέσεις της προκήρυξης καθώς καλύπτουν με υποκαταστήματα το 95% των καλλικρατικών δήμων.
Καθημερινή (Χρύσα Λιάγγου)