Νέα μείωση στον αριθμό των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι καταγράφηκε χθες. Μέσα σε μία εβδομάδα ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει υποχωρήσει σημαντικά από 679 που ήταν την περασμένη Πέμπτη σε 605 χθες. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 483 (79,83%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 122 (20,17%) πλήρως εμβολιασμένοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για τους ειδικούς γιατρούς, όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου και έχουν περάσει επτά μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης δεν λογίζονται ως πλήρως εμβολιασμένοι.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 22.362 νέα κρούσματα της COVID-19 στη χώρα μας, σε σύνολο 361.986 rapid και μοριακών τεστ (ποσοστό θετικότητας 6,18%). Μεταξύ των νέων κρουσμάτων, τα 8.024 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.968 στη Θεσσαλονίκη και 1.945 στην Κρήτη. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 107, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.195 απώλειες ατόμων που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν 472, ενώ ο μέσος όρος του επταημέρου είναι 449 εισαγωγές για νοσηλεία. «Οι θάνατοι προβληματίζουν όλους και πρώτους από όλους εμάς τους γιατρούς», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα. Η κ. Γκάγκα επανέλαβε πως το ζήτημα των θανάτων είναι πολυπαραγοντικό. Οπως είπε, στη μεγάλη τους πλειονότητα, οι ασθενείς που καταλήγουν είναι μεγάλης ηλικίας, με πολλά συνοδά προβλήματα, ενώ οι νεότεροι είναι κατά κανόνα ανεμβολίαστοι. Οι ελάχιστες περιπτώσεις εμβολιασμένων και με τρεις δόσεις αφορούν ασθενείς με πολύ επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η κ. Γκάγκα τόνισε για άλλη μια φορά τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής βοήθειας, αφού πολλοί ασθενείς συνεχίζουν να φθάνουν στο νοσοκομείο όταν είναι πλέον αργά για να αναστραφεί η κατάστασή τους.
Χορήγηση αντιιικών
Η υπουργός αναφέρθηκε και στη νέα διαδικασία για τη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων που θα ξεκινήσει την προσεχή εβδομάδα και η οποία αφορά κατ’ οίκον παράδοση μέσω κούριερ του φαρμάκου σε ασθενείς με COVID-19. Διευκρίνισε ότι η θεραπεία ενδείκνυται για ασθενείς από 18 ετών και άνω, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Τα χάπια χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου, ανοσοκατεσταλμένους, χημειοθεραπευόμενους, με ιστορικό καρκίνου εντός του τελευταίου έτους, με χρόνια νοσήματα κ.ά.
Εν τω μεταξύ, την παράταση της ισχύος συνταγών και παραπεμπτικών που έληγαν αυτές τις ημέρες ανακοίνωσαν χθες το υπουργείο Υγείας και η ΗΔΙΚΑ. Ειδικότερα, όλες οι συνταγές για φάρμακα καθώς και όλα τα παραπεμπτικά για εξετάσεις που έληγαν από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου έως και σήμερα Παρασκευή 28 Ιανουαρίου παρατείνονται έως και τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022 προκειμένου να διευκολυνθούν οι ασθενείς που δεν κατάφεραν να τις εκτελέσουν λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι δικαιούχοι που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα δουν ανανεωμένη την ημερομηνία λήξης, ενώ όσοι έχουν χάρτινες συνταγές ή παραπεμπτικά θα εξυπηρετηθούν κανονικά με αυτά, καθώς στο σύστημα θα έχει ανανεωθεί η ημερομηνία τους.

Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)