Υπό διαπραγμάτευση φέρεται να είναι το αίτημα της Ελλάδας, που ετέθη από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, για διετή παράταση, δηλαδή έως τις 31/8/2021, της συμμόρφωσης της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές της Κομισιόν που αφορούν τη φορολογική εξομοίωση των αποσταγμάτων τσίπουρου/ρακής/τσικουδιάς με τα «σκληρά» αλκοολούχα ποτά, καθώς και την υπαγωγή των διήμερων αποσταγματοποιών σε μειωμένο κατά 50% συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Το επιχείρημα της χώρας μας είναι ότι οι σχετικές συμβάσεις για τις πρώτες ύλες οι οποίες παραπέμπουν στον ισχύοντα μειωμένο κατά 50% συντελεστή ΕΦΚ για τα εν λόγω αποστάγματα έναντι του κανονικού συντελεστή, έχουν ήδη συναφθεί και προς τούτο ζητείται η όποια αλλαγή να ισχύσει για την αποσταγματική περίοδο του 2021. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή της άμεσης συμμόρφωσης, πάνω από 30.000 αμβυκούχοι και διήμεροι αποσταγματοποιοί θα αντιμετωπίσουν σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες. Όπως ανέφερε χθες στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Οινοπνευματωδών Ποτών (ΣΕΑΟΠ) Νίκος Καλογιάννης, «βάσει κοινοτικού κανονισμού το ελληνικό ούζο, μαζί με το γαλλικό ρούμι, είναι τα μοναδικά αποστάγματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορούν να διακινούνται στις εσωτερικές τους αγορές (Ελλάδα και Γαλλία αντίστοιχα) με 50% έκπτωση στον ΕΦΚ. Το τσίπουρο απολάμβανε “παράτυπα” το ίδιο καθεστώς με το ούζο εντός της Ελλάδας, ελέω και του γεγονότος ότι οι περισσότερες ποτοποιίες παράγουν και τα δύο προϊόντα. Δυστυχώς, οι μεγάλες ευρωπαϊκές ποτοποιίες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο, όπως έχει γίνει γνωστό, καταδίκασε την Ελλάδα και ζήτησε την εξίσωση του ΕΦΚ στο τσίπουρο με τα άλλα αλκοολούχα ποτά (ουίσκι, βότκα, τζιν κ.λπ.). Πρέπει να δεχτούμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να προσαρμοστούμε».
Μια τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει σημαντικά την τιμή στο ράφι για τα επώνυμα εμφιαλωμένα αποστάγματα: τσίπουρα, τσικουδιά, ρακή. Με βάση τους υπολογισμούς του ΣΕΑΟΠ η λιανική τιμή του τσίπουρου θα φτάσει στα 15-16 ευρώ η φιάλη των 700 ml από τα 10,9 ευρώ που είναι σήμερα. Πέρα από την τιμή λιανικής, ο αντίκτυπος της φορολογικής εξομοίωσης εμπεριέχει και τον κίνδυνο περαιτέρω ενδυνάμωσης του φαινομένου της χύμα παράνομης διακίνησης αποσταγμάτων. Ήδη τα φαινόμενα «ελληνοποιήσεων» χύμα τσίπουρου από αγορές όπως Σερβία, Αλβανία είναι έντονα και πέρα από όλες τις στρεβλώσεις που προκαλούν στην εγχώρια ποτοποιία απειλούν και τη διασφάλιση του καθεστώτος «προστασίας» που απολαμβάνουν εντός Ε.Ε. αλλά και στο πλαίσιο συμφωνιών με τρίτες χώρες.
«Σπιτικά καζάνια»
Υπό το πρίσμα αυτό, ο Σύνδεσμος θέτει εκ νέου στο τραπέζι το ζήτημα της προνομιακής φορολόγηση των αποσταγμάτων από τα «σπιτικά καζάνια», δηλαδή των διήμερων και ζητά οι ποσότητες που θα αφορούν εμπορία να εμπίπτουν στο ίδιο φορολογικό καθεστώς με τα εμφιαλωμένα επώνυμα αποστάγματα, ενώ ταυτόχρονα ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων στη χύμα διακίνηση, ώστε να παταχθούν πρακτικές λαθρεμπορίου.
Μια καλή χρονιά
Στο μεταξύ, αναφερόμενος στη φετινή πορεία της εγχώρια ποτοποιίας, ο κ. Καλογιάννης σημείωσε ότι το 2019 εξελίχθηκε σε μια καλή χρονιά, ενώ περαιτέρω βελτίωση αναμένεται το νέο έτος. Σημειώνεται ότι τα ελληνικά αποστάγματα εμφανίζουν υψηλά ποσοστά εξωστρέφειας, με το 70% της συνολικής παραγωγής να εξάγεται και η αξία των εξαγωγών να κυμαίνεται σε 72 εκατ. ευρώ.
Δανάη Αλεξάκη (Η Ναυτεμπορική)