Χωρίς περιορισμό θα είναι ο αριθμός των σχολών που μπορούν να δηλώσουν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Και αυτό διότι το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να καταργήσει ρύθμιση που ψήφισε το ίδιο το 2021, επιβεβαιώνοντας την «Κ» που είχε παρουσιάσει το θέμα στις 17/11/2021.
Εάν ίσχυε η προηγούμενη ρύθμιση (από τον Φεβρουάριο του 2021) οι υποψήφιοι θα μπορούσαν να δηλώσουν ελάχιστες σχολές – έως και 25 σε σύνολο 249 -, προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις σε γονείς και μαθητές. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα διατεθούν στους εκπαιδευτικούς επιταγές (voucher) αξίας 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, χωρίς κοινωνικά ή άλλα κριτήρια.
Συγκεκριμένα, προ ολίγου το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία προβλέπει ότι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, θα υποβάλλεται μόνο το μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης, όπως πέρυσι. «Η διάταξη αυτή κρίθηκε απαραίτητη για δύο, κυρίως, λόγους, που επήλθαν αμφότεροι από την πρώτη εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής: αφ’ ενός, διότι το 93% των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χάρη στην ΕΒΕ, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Σχολή ή Τμήμα μεταξύ των 10 πρώτων επιλογών τους, επομένως περιορίστηκε δραστικά η τυχαία εισαγωγή σε χαμηλής προτεραιότητας για τον υποψήφιο Σχολές ή Τμήματα. Αφ’ ετέρου, προκειμένου να υπάρξει επαρκές χρονικό διάστημα εφαρμογής του συστήματος καθορισμού των συντελεστών βαρύτητας από τα ΑΕΙ, ώστε να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα και των υποψηφίων, εν όψει της επιλογής τους» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.
Η ρύθμιση για το διπλό μηχανογραφικό δελτίο είχε ψηφιστεί πέρυσι τον Φεβρουάριο, στον νόμο 4777/21. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που καταργείται, οι υποψήφιοι από το 2022 και εφεξής θα είχαν δικαίωμα να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο το πολύ το 10% των τμημάτων του επιστημονικού τους πεδίου. Βέβαια, όρος είναι να έχουν ξεπεράσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Αφού θα γινόταν η επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων, οι υποψήφιοι που δεν θα περνούσαν σε κάποια από τις επιλογές τους θα είχαν τη δυνατότητα να κάνουν νέο μηχανογραφικό για τις θέσεις σε Τμήματα ΑΕΙ που έμειναν κενές λόγω ΕΒΕ.
Το μέγεθος των αντιδράσεων που θα προκαλούσε η εφαρμογή της ρύθμισης καταδεικνύεται από το γεγονός ότι εάν εφαρμοζόταν ο περιορισμός του αριθμού των δηλώσεων οι υποψήφιοι:
Για τις σχολές και τα τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών του 1ου επιστημονικού πεδίου, θα μπορούν να δηλώσουν έως 15 σχολές (148 σχολές/τμήματα έχει το πεδίο).
Οι υποψήφιοι του 2ου πεδίου, θετικών επιστημών, θα μπορούν να δηλώσουν έως 25 σχολές/τμήματα (249 θα περιλαμβάνονται στο πεδίο).
Οι υποψήφιοι του 3ου πεδίου, επιστημών υγείας, θα μπορούν να δηλώσουν έως 15 σχολές (148 έχει το πεδίο).
Οι υποψήφιοι του 4ου πεδίου, οικονομίας και πληροφορικής, θα μπορούν να δηλώσουν 18 σχολές/τμήματα καθώς στο πεδίο θα περιλαμβάνονται 175 σχολές/τμήματα.
Έως και το 2021 – και με την κατάργηση της ρύθμισης, και στο εξής – οι υποψήφιοι θα μπορούσαν να δηλώσουν όλα τα τμήματα του επιστημονικού τους πεδίου, δηλαδή έως και 250.
Επίσης, με την κατάργηση της ρύθμισης το σύστημα απλοποιείται, το μηχανογραφικό θα κατατεθεί στις αρχές Ιουλίου και η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνει μέσα στον Αύγουστο.
Παράλληλα, με άλλη τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο, οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού – Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, που απασχολούνται σε δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα είναι οι νέοι δικαιούχοι του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ». Θα διατεθούν στους δικαιούχους επιταγές (voucher) αξίας 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, χωρίς κοινωνικά ή άλλα κριτήρια, με στόχο την ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού της χώρας μας στη νέα, ψηφιακή εποχή.
Aπόστολος Λακασάς (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)