Χωρίς μουσική θα είναι το φετινό ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς στους χώρους εστίασης και διασκέδασης. Βέβαια, ειδικά για την Πρωτοχρονιά οι χώροι θα μείνουν ανοικτοί έως τις 2 π.μ. Στο ίδιο πλαίσιο απαγορεύεται και η διενέργεια οργανωμένων πάρτι σε μισθωμένους ιδιωτικούς ή δημόσιους χώρους. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 και η επικράτηση του στελέχους «Ομικρον», έφερε πιο κοντά μέτρα που αποσκοπούν στην αναχαίτιση του πανδημικού κύματος και την προστασία του ΕΣΥ.
Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, από σήμερα τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα είναι ανοικτά έως τις 12 τα μεσάνυχτα. Οι πελάτες θα είναι μόνο καθισμένοι σε τραπέζια έως έξι ατόμων, ενώ απαγορεύεται πλήρως και η μουσική.
Την παραμονή
Ωστόσο, ειδικά για το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, τα καταστήματα θα μείνουν ανοικτά έως τις 2 π.μ. επίσης χωρίς μουσική. Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι «απαγορεύεται η διενέργεια εκδήλωσης σε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο που θα έχει τα χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι, ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά της μαζικής νυχτερινής διασκέδασης σε άλλους χώρους μισθωμένους για πάρτι ή με πληρωμή». Επιπλέον, από σήμερα οι μάσκες υψηλής προστασίας ή, εναλλακτικά, οι διπλές μάσκες είναι υποχρεωτικές και για το προσωπικό των χώρων εστίασης και διασκέδασης, αυξάνεται η τηλεργασία σε υπηρεσίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα έως και 50%, ενώ η πληρότητα των γηπέδων μειώνεται στο 10% (και έως 1.000 άτομα).
Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει και το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, καθώς και τον χρόνο ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού που εξετάζεται σοβαρά να μειωθεί στους επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση, και να ανανεώνεται μετά την τρίτη δόση, όπως άλλωστε ισχύει ήδη για τα άτομα άνω των 60 ετών.
«Θεωρούμε ότι τα μέτρα εάν εφαρμοστούν στο σύνολό τους για το χρονικό διάστημα έως τα μέσα Ιανουαρίου, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να επανέλθουμε στην κανονική μας ζωή», τόνισε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει βρεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να είναι φορέας του κορωνοϊού και να αποφεύγει να συμμετάσχει σε οικογενειακές συγκεντρώσεις με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Η απάντηση στον κ. Πολάκη
Ο υπουργός μετέφερε και την έκκληση των μελών της επιτροπής προς τους πολίτες να εμβολιαστούν. Οπως είπε, «ο εμβολιασμός καλύπτει από την παραλλαγή “Ομικρον” και επομένως θα πρέπει να σταματήσουν να διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις ότι δήθεν τα εμβόλια δεν καλύπτουν». Νωρίτερα ο υπουργός είχε απαντήσει και σε σχετική ανάρτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Οπως αναφέρεται στη δήλωση του κ. Πλεύρη, «ντροπή προκαλεί η διασπορά ψευδών ειδήσεων από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν τα εμβόλια δεν καλύπτουν τη μετάλλαξη “Ομικρον”, καλώντας τον κόσμο ουσιαστικά να μην εμβολιαστεί. Ο Αλέξης Τσίπρας για μία ακόμη φορά σιωπά. Οχι απλά ανέχεται, αλλά παροτρύνει και καλύπτει τον πρώην υπουργό του. Τελικά, η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην καταπολέμηση της πανδημίας εκφράζεται από τις αναρτήσεις του κ. Πολάκη».

Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)