Διστακτική είναι ακόμα η συμμετοχή του κόσμου στην τέταρτη και τελευταία φάση κτηματογράφησης. Στις περιοχές όπου η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας ξεκίνησε τον Νοέμβριο, οι δηλώσεις δεν ξεπερνούν το 10% των εκτιμώμενων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ελπίζει ότι θα δώσει ώθηση στην υποβολή δηλώσεων η λειτουργία των «μεγάλων» γραφείων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η λειτουργία της νέας πλατφόρμας ηλεκτρονικών δηλώσεων μέσα στο επόμενο διάστημα.
Τη Δευτέρα ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων σε ακόμα δύο περιοχές –στην Αχαΐα και στην Εύβοια– ενώ την επόμενη Δευτέρα (28 Ιανουαρίου) ξεκινούν και στην Ηλεία. Στην Αχαΐα η κτηματογράφηση αφορά ολόκληρους τους Δήμους Ερυμάνθου και Καλαβρύτων, καθώς και το υπόλοιπο των Δήμων Αιγιαλείας, Δυτικής Αχαΐας και Πατρέων. Στην Εύβοια, τους Δήμους Ερέτριας, Διρφύων-Μεσσαπίων, Ιστιαίας-Αιδηψού, Καρύστου, Κύμης-Αλιβερίου, Μαντουδίου, το υπόλοιπο του Δήμου Χαλκιδέων καθώς και ολόκληρη τη Σκύρο. Τέλος, στην Ηλεία η κτηματογράφηση αφορά τους Δήμους Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως, Πηνειού και το υπόλοιπο των Δήμων Ηλιδος και Πύργου.
Τι απομένει; Μέσα στον Φεβρουάριο θα ακολουθήσουν και οι τελευταίες περιοχές: Μαγνησία και Σποράδες, υπόλοιπο Δυτικής Αττικής και νησιά Αττικής, Βοιωτία, Φωκίδα, Ιθάκη, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Μεσσηνία και τέλος Λήμνος και Λέσβος. Υπενθυμίζεται ότι «εκτός» από τη διαδικασία συλλογής στοιχείων μένουν σε αυτή τη φάση οι εξής περιοχές: οι Κυκλάδες, η Θεσπρωτία, η Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο (περιοχές Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου). Οι συμβάσεις δεν έχουν ακόμα υπογραφεί λόγω ενστάσεων στον διαγωνισμό.
Η «Ελληνικό Κτηματολόγιο», πάντως, δεν είναι ικανοποιημένη με τους ρυθμούς προσέλευσης του κόσμου. «Βέβαια, πάντα έτσι γίνεται στην αρχή, με εξαίρεση το πρόγραμμα κτηματογράφησης του 2008 στα αστικά κέντρα που ”κινήθηκε” πιο γρήγορα», λέει στην «Κ» η διευθύνουσα σύμβουλος, Χριστίνα Κλωνάρη. «Ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα κινητοποιηθεί γιατί οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου είναι σφιχτές. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν εκδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις και ημερίδες σε όλες τις περιφέρειες, ώστε να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση. Δυστυχώς, ο διαγωνισμός για την ανάθεση επικοινωνιακού προγράμματος ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που προκηρύξαμε... κηρύχθηκε άγονος και θα επαναπροκηρυχθεί».
Ηλεκτρονικές δηλώσεις
Η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» εκτιμά ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα δοθεί ώθηση με δύο τρόπους στην κτηματογράφηση. Πρώτον, θα ξεκινήσει (με σχετική καθυστέρηση) τη λειτουργία της η νέα εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων. «Με δεδομένο ότι στην κτηματογράφηση του 2008 είχαν υποβληθεί 300.000 δηλώσεις σε σύνολο 7 εκατ. δικαιωμάτων και σήμερα, μόλις μέσα σε δύο μήνες έχουμε 30.000 δηλώσεις ηλεκτρονικά, αποδεικνύεται ότι 10 χρόνια μετά ο κόσμος είναι πολύ πιο εξοικειωμένος με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες», λέει η κ. Κλωνάρη. Επιπλέον, μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει και η λειτουργία των δύο «κεντρικών» γραφείων: πρώτα στη Θεσσαλονίκη (ακόμα και μέσα στον μήνα) και μετά στην Αθήνα. Το γραφείο της Θεσσαλονίκης θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας, ενώ το γραφείο στην Αθήνα (στο Ολυμπιακό Κλειστό στο Γαλάτσι) θα εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)