Προς το Πάσχα εκτιμά ότι θα εκτονωθεί το κύμα της πανδημίας του κορονοϊού ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξηγώντας τα επόμενα βήματα προς την άρση των μέτρων.
«Με ένα εκατομμύριο κρούσματα από την αρχή του έτους, πέντε εκατομμύρια, τριπλά εμβολιασμένους και ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων με δύο δόσεις που θα κάνουν την τρίτη δόση και όσους νοσήσουν από εδώ και πέρα, θα φτάσουμε σε ένα σημείο που γύρω στο Πάσχα το κύμα αυτό θα εκτονωθεί σημαντικά καθώς θα έχει ανοσολογική κάλυψη το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού.
Όλα αυτά, εκτός απρόοπτου και εμφάνισης νέας μετάλλαξης» εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Κάποια μέτρα, διευκρίνισε, δε θα αρθούν τελείως, όπως η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ κατά τη διάρκεια ωρών αιχμής.
Παράλληλα, σημείωσε ότι δε θα ήταν υγειονομικά σωστό να γίνει άρση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους εκτός, είπε, αν το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης φτάσει στο 90-95% οπότε δε θα απειλούνται από τον ιό.
Δοκιμάζονται νέα επικαιροποιημένα εμβόλια
Σε σχέση με την πλήρη άρση μέτρων σε χώρες του εξωτερικού τόνισε ότι υπάρχει τεράστια εμβολιαστική κάλυψη και μάλιστα σε ηλικίες στις οποίες είναι απαραίτητη. «Είναι σημαντικότερα τα υψηλά ποσοστά σε ηλικίες άνω των 60, που δίνει το 90% των θανάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες στη χώρα μας πέθαναν 4 άνθρωποι κάτω των 60 και οι υπόλοιποι ήταν άνω».
Τέλος, ανέφερε πως η Moderna και η Pfizer δοκιμάζουν νέα επικαιροποιημένα εμβόλια τα οποία όπως επεσήμανε θα είναι για πολύ μεγαλύτερο διάστημα αποτελεσματικά καθώς θα έχουν προηγηθεί προηγούμενες δόσεις των εμβολίων.

ethnos.gr