Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση και η άτυπη «task force» κατά του κορωνοϊού.
Η ηρεμία και η αισιοδοξία των πρώτων ημερών μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων έχει δώσει τη θέση της στην ανησυχία και την εγρήγορση, με βασικό στόχο η χώρα να μην βρεθεί στη θέση να επιστρέψει στην γενική καραντίνα.
Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται σε περιοχές της χώρας και η χαλαρή συμπεριφορά των πολιτών, είναι οι δύο τομείς που θα επικεντρώσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, ενώ όπως γράψαμε και χθες, το Μαξίμου περιμένει με αγωνία την 20η Ιουνίου, καθώς μέχρι τότε θα έχει φανεί το αποτέλεσμα του συνωστισμού που επικράτησε σε διάφορες περιοχές κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Από χθες τέθηκαν σε εφαρμογή τοπικά lockdown, ανακοινώθηκαν νέα έκτακτα μέτρα στην Ξάνθη που ξαναζεί μέρες γενικής καραντίνας με ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας κ.ο.κ., είναι όμως ορατό ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη «στροφή», βγαίνοντας από την καλή επίδοση των προηγούμενων μηνών και μπαίνοντας σε ένα δεύτερο κύμα του ιού, προερχόμενου από αναζωπύρωση λόγω χαλάρωσης των μέτρων και απροσεξίας.
Η περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη διότι, ενώ δεν πρόκειται να ληφθούν πίσω αποφάσεις όπως το άνοιγμα των διεθνών πτήσεων (από 15/6), ή αυτές που ήδη εφαρμόζονται στην αγορά, την εστίαση, τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα κλπ, η κυβέρνηση σχεδιάζει και ανακοινώνει έκτακτο σχέδιο υγειονομικής θωράκισης στα νησιά, υπολογίζοντας ότι αν εμφανιστεί αύξηση κρουσμάτων από ξένους τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα, στα νησιά πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, πέραν των προστίμων, να κλείνει με άμεσες διαδικασίες όποια μπαρ ή μαγαζιά δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, είτε αυτά βρίσκονται στα αστικά κέντρα, είτε στην περιφέρεια και στα νησιά. Για το σκοπό αυτό λέγεται ότι δεν θα στηριχθεί σε καταγγελίες πολιτών αλλά θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους έτσι ώστε σε πολλές περιπτώσεις οι αρχές να δράσουν ακόμα και προληπτικά, δηλαδή πριν από κάποια εκδήλωση που προγραμματίζεται, ενώ οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τον συνωστισμό που παρατηρείται καθημερινά έξω από την υπηρεσία Ασύλου.
Το σχέδιο για τα νησιά
Σήμερα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναμένεται να ανακοινώσουν το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης των νησιών εν όψει της έλευσης τουριστών από το εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθεί στήριξη των δομών υγείας που υπάρχουν ήδη, αεροδιακομιδές, αλλά και πολλαπλά τεστ.
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει και μεταφορά ύποπτων κρουσμάτων στην ηπειρωτική χώρα, καθώς κάθε νησί – ανεξάρτητα αν θα έχει νοσοκομείο με ΜΕΘ ή ΜΑΦ - θα διασυνδέεται με το άμεσα σχετιζόμενο νοσηλευτικό ίδρυμα που υπάρχει στην ενδοχώρα.
Λόγω των περιορισμένων πτητικών μέσων που υπάρχουν, αναμένεται να ανακοινωθεί ότι η κυβέρνηση, αν χρειαστεί, θα ναυλώνει από ιδιωτικές εταιρείες αεροσκάφη εάν κριθεί σκόπιμο.
Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)