Με ικανοποιητικούς ρυθμούς, οι οποίοι θα εντείνονται όσο θα αυξάνεται και η διαθεσιμότητα των εμβολίων, συνεχίζεται ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 στη χώρα μας. Από τα τέλη Δεκεμβρίου έως και χθες το πρωί είχαν εμβολιαστεί στη χώρα μας περισσότεροι από 730.000 πολίτες, με το 4,7% του πληθυσμού της χώρας (486.820) να έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και το 2,3% να έχει κάνει και τις δύο δόσεις, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας και με βάση τις επιβεβαιωμένες παραδόσεις εμβολίων, έως το τέλος Μαρτίου οι εμβολιασμοί θα έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο. Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται τουλάχιστον 30.000 εμβολιασμοί την ημέρα, έναντι περίπου 20.000 που ήταν ο μέσος όρος των εμβολιασμών την εβδομάδα πριν από τις 15 Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι εμβολιασμοί έχουν γίνει στην Αττική (306.082), στη Θεσσαλονίκη (82.312) και στο Ηράκλειο (18.887).
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ενώ βρίσκεται στην τέταρτη θέση της Ε.Ε. στον ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών τις τελευταίες εβδομάδες. Εν τω μεταξύ, αυξάνονται και τα ραντεβού που προγραμματίζονται στη χώρα μας. Μέχρι τώρα έχουν προγραμματιστεί 1.420.000 ραντεβού, εκ των οποίων οι 600.000 αφορούν την πρώτη δόση του εμβολίου και οι 820.000 τη δεύτερη. Για τον Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί 720.000 ραντεβού, εκ των οποίων 170.000 είναι για την ηλικιακή ομάδα 60-64 και 550.000 για τις υπόλοιπες ομάδες για τις οποίες είναι ενεργοποιημένη η πλατφόρμα. Σύμφωνα δε με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας, εντός του Μαρτίου θα ξεκινήσει το κλείσιμο των ραντεβού και για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου ανεξαρτήτως ηλικίας, τα οποία υπολογίζονται στη χώρα μας σε 270.000. Και ο προγραμματισμός των ραντεβού είναι σε συνάρτηση με τις δόσεις που έχει ήδη παραλάβει ή αναμένεται να παραλάβει η χώρα καθώς η σχετική πλατφόρμα ενεργοποιείται σταδιακά για πληθυσμιακές ομάδες με βάση την προτεραιοποίηση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών.
Μήνυμα υπέρ των εμβολιασμών έναντι της COVID-19 έστειλε χθες και ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας χθες στο 4ο διαδικτυακό συνέδριο της GEP για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Ο καθηγητής δεν έκανε διαχωρισμό έναντι των εμβολίων που κυκλοφορούν, τονίζοντας ότι όλα έχουν καλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με αυτήν που έχουν τα εμβόλια της γρίπης. Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και στον κίνδυνο να διαφύγουν από τα εμβόλια, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε: «Θεωρητικά υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει ο ιός από την ανοσία λόγω νόσησης ή λόγω εμβολιασμού». Οπως εξήγησε, αυτό που μπορεί να συμβεί είναι ο ιός να ξεφύγει σε ποσοστό που να μειώνει λίγο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην προστασία από νόσηση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι εάν νοσήσει ο εμβολιασμένος από τον μεταλλαγμένο ιό θα είναι επικίνδυνο για τη ζωή του. «Ακόμη και στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος, που είδαμε μια μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όσοι εκδηλώνουν τη λοίμωξη νοσούν ελαφρά», τόνισε.
Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)