Οι αριθμοί λένε μια ιστορία μόνοι τους στο επίπεδο της ψηφιοποίησης, κάτι που αποδεικνύεται ανάγλυφα όσο και πειστικά από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, το υπουργείο Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμμετέχει σε κάθε τμήμα άσκησης πολιτικής στην χώρα μας, σε μια εξέλιξη που αναδεικνύει τη σημασία και τη λειτουργικότητα του. Παράλληλα, μεταβάλλει την δομή και την εν γένει «συνδεσμολογία» του Κράτους προς όφελος του ίδιου του πολίτη και των επιχειρήσεων, όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο συνέδριο του Moneyreview.gr με τίτλο «Technology Summit: Shaping the digital transition».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, το gov.gr είναι μία πραγματικότητα με 1.400 υπηρεσίες. «Ως ένα βαθμό το αποτέλεσμα της άσκησης έχει εμφανίσει επιτυχημένα αποτελέσματα, ωστόσο απομένει αρκετή δουλειά που θα διευκολυνθεί με τα νέα συστήματα που απορρέουν από το Ταμείο Ανάπτυξης (RRF). Υπό αυτό το πρίσμα, 440 και πλέον έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και διαμορφώνουν την Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, καλύπτοντας κενά και εκκρεμότητες των τελευταίων πολλών ετών στην χώρα μας και δη στον Δημόσιο τομέα. Από την έκδοση των συντάξεων που προϋποθέτει ψηφιοποίηση των δεδομένων, μέχρι τη λειτουργία ενός κεντρικού ERP και HRMS συστήματος», ανέφερε ο υπουργός.
Ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε πως εντός του Ιουλίου θα παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει σύγχρονες, αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως λ.χ. το blockchain, η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things, το 3D printing, τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα κ.ο.κ, αλλά και τον τρόπο υλοποίησης, χρήσης και εν γένει αξιοποίησής τους σε επιχειρηματικό επίπεδο.
«Προσπαθούμε μέσω του σχεδίου νόμου να δώσουμε ορισμούς, π.χ. τι είναι το internet of things, τεχνική νοημοσύνη. Ότι πρέπει να υπάρχει ενημέρωση. Λέμε ότι για τα drones μπορούν τα ελληνικά ταχυδρομεία να τα χρησιμοποιούν στα νησιά», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.
Παράλληλα, ξεχωριστή μνεία θα γίνεται και στο «Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών – Μίτος», το επίσημο μητρώο διαδικασιών του Ελληνικού Δημοσίου. Το μητρώο απευθύνεται σε ιδιώτες, επαγγελματίες και στελέχη της δημόσιας διοίκησης, που ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τον τρόπο, χρόνο και κόστος υλοποίησης των διαδικασιών του δημόσιου τομέα. «Πρόκειται, ουσιαστικά, για έναν χάρτη των διαδικασιών του ελληνικού Δημοσίου που όταν ολοκληρωθεί θα δώσει τη δυνατότητα στη διοίκηση να ελέγχει την ίδια, αλλά και στον πολίτη να ολοκληρώνει τις εργασίες τους σε σχέση με τον Δημόσιο τομέα, πιο γρήγορα και εύκολα».
Όπως τόνισε ο υπουργός, «οι μεταρρυθμίσεις γενικά δεν είναι κάτι που μπορείς να το πάρεις copy paste, τι κάνει ας πούμε η Σουηδία και να το κάνεις κι εσύ, πρέπει να υπάρχει συμβατότητα, εδώ έχουμε μία ελληνική μεταρρύθμιση, έχουμε πάρει στοιχεία και τα έχουμε μεταβολίσει εσωτερικά».
H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ