Στον ασφυκτικό κλοιό της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και η αγωνία όλων είναι εάν θα μπορέσουν να αντέξουν έως ότου ο αντίκτυπος των μέτρων αποτυπωθεί και στις νοσηλείες σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες το απόγευμα 443 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι έναντι 400 προχθές και 263 την προηγούμενη Τρίτη. Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ήταν 2.422, ενώ δηλώθηκαν και 63 θάνατοι ασθενών με COVID-19.
Η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και οι Σέρρες συνεχίζουν να εμφανίζουν την πιο επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, με 513, 595, 159 και 103 κρούσματα, αντιστοίχως. Πάντως, ενδείξεις ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν έρχονται από την πιο πρόσφατη ανάλυση των λυμάτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. «Νομίζω ότι αρχίζουμε, ενδεχομένως από τα μέσα και προς το τέλος αυτής της εβδομάδας, να επιπεδώνουμε την καμπύλη της Θεσσαλονίκης», ανέφερε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας χθες στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ. Για «αποκλιμάκωση» και στην Αττική έκανε λόγο χθες ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης. Το στοίχημα είναι να μπορέσει το ΕΣΥ να αντέξει στην πίεση μέχρι τα περιοριστικά μέτρα να αρχίσουν να αποδίδουν. Προς το παρόν, το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των όμορων νομών. Η πληρότητα των κλινών εντατικής COVID-19 στα νοσοκομεία που καλύπτουν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης ήταν και χθες στο 95%, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που εισάγονται σε καθημερινή βάση στα νοσοκομεία κυμαίνεται μεταξύ 70 και 90.
Οπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές του υπουργείου Υγείας, «φαίνεται να υπάρχει μια σταθερότητα στον αριθμό των νέων εισαγωγών και δεν καταγράφεται η εκθετική αύξηση προηγούμενων εβδομάδων. Ωστόσο, η πίεση παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα». Στο δύσκολο έργο του ΕΣΥ συνδράμει στη Θεσσαλονίκη και ο ιδιωτικός τομέας με τρία νοσοκομεία που συνεπικουρούν στις εφημερίες για μη COVID-19 περιστατικά. Για την αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού, το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τροπολογία, θα μπορεί να εντάξει στο δυναμικό των μονάδων ΕΣΥ «εθελοντικό ή συμβατικά ή αναγκαστικά διατιθέμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα». Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, δύναται να εντάσσονται στο δυναμικό του ΕΣΥ –με αποζημίωση– και συνταξιούχοι γιατροί των αναγκαίων ειδικοτήτων και να τους ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Στο μεταξύ, αυξάνεται και ο αριθμός των υγειονομικών που τίθενται εκτός μάχης λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, χθες περίπου 1.500 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία –κυρίως γιατροί και νοσηλευτές– ήταν σε αναρρωτική άδεια, καθώς είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, ενώ επιπλέον 500 εργαζόμενοι ήταν σε καραντίνα λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Στη Βόρεια Ελλάδα, οι υγειονομικοί που έχουν τεθεί εκτός μάχης προσωρινά είναι περισσότεροι από 700, ενώ τις πρώτες 16 ημέρες του Νοεμβρίου είχαν νοσήσει από κορωνοϊό 201 εργαζόμενοι νοσοκομείων της Αττικής (1η ΥΠΕ).
Σταδιακή η άρση των μέτρων
Σταδιακή θα είναι η άρση του lockdown, δήλωσε χθες (στο Μega) o κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας. Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «στις προθέσεις του Μαξίμου είναι στις 30 Νοεμβρίου να αρθούν κάποια μέτρα του lockdown, με τους μαθητές να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα σχολεία». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε πως θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και τελευταία θα ανοίξει η εστίαση, ενώ απέκλεισε το σενάριο τα σχολεία να επαναλειτουργήσουν τα Φώτα. Τέλος, αναφερόμενος στον αριθμό των κρουσμάτων, σημείωσε πως «προσδοκούμε ότι κατά το τέλος της εβδομάδας η σταθεροποίηση θα αρχίσει να φαίνεται και θα υπάρξει ραγδαία υποχώρηση των κρουσμάτων από το τέλος αυτής της εβδομάδας – αρχές της επομένης».
Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)