Την προκήρυξη έργου μετατροπής σε ψηφιακή μορφή όλων των χάρτινων αρχείων των υποθηκοφυλακείων δρομολογεί η Ελληνικό Κτηματολόγιο και για τον σκοπό αυτό σε εξέλιξη βρίσκεται η συγγραφή των προδιαγραφών σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα (σύμβουλο του φορέα του Κτηματολογίου).
Πρόκειται για 1 δισ. σελίδες που θα γίνουν ψηφιακές και ο στόχος είναι το αρχείο που θα δημιουργηθεί να ενσωματώσει λειτουργίες Τεχνητής Νοημοσύνης ώστε να είναι απολύτως εύχρηστο. Εκτιμάται ότι το εν λόγω έργο θα έχει προϋπολογισμό περί τα 80 εκατ. ευρώ και θα γίνει σε δύο φάσεις. Αρχικά θα προκηρυχθεί το 10% με 15% του αντικειμένου και στη συνέχεια το υπόλοιπο. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανο Κοτσώλη, ο διαγωνισμός θα έχει προκηρυχθεί έως το τέλος του έτους και θα ζητηθεί η χρηματοδότησή του από αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ.
Μεγάλος πονοκέφαλος για τον φορέα του Κτηματολογίου αποτελούν οι ενστάσεις οι οποίες δύναται να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση του έργου. Ειδικά στις σε εξέλιξη κτηματογραφήσεις που αφορούν δυνητικά περί τα 16 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας, από τα οποία εκτιμάται ότι θα συλλεγούν περί τα 12 εκατ., οι ενστάσεις, καθώς πρόκειται για ιδιοκτησίες στην περιφέρεια και όχι στα αστικά κέντρα, μπορεί να φθάσουν και το 10% (από το σύνηθες 7%).

naftemporiki.gr